Educație

Studiile pe care se bazează Iohannis ca să țină școlile închise. Cherecheș: „Ar trebui să lase copiii până la clasa a IV-a să meargă la școală”

Analizele pe care se bazează președintele Klaus Iohannis pentru închiderea școlilor expun o realitate mai complexă decât ceea ce a declarat șeful statului săptămâna trecută.

Studiile pe care se bazează Iohannis ca să țină școlile închise. Cherecheș: „Ar trebui să lase copiii până la clasa a IV-a să meargă la școală” Studiile pe care se bazează Iohannis ca să țină școlile închise. Cherecheș: „Ar trebui să lase copiii până la clasa a IV-a să meargă la școală”

 

 


Concret, studiile internaționale prezintă mai multe argumente pro deschiderii școlilor, decât împotrivă. Dar, raportându-ne la contextul local, Răzvan Cherecheș, directorul departamentului de sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, spune că în România ar fi bine ca unitățile de învățământ să fie deschise doar pentru preșcolari și elevii din ciclul primar.

 


Elevii până în clasa a IV-a ar trebui să meargă la școală

„Dacă analizăm argumentele pro și contra din raportul OMS, raportându-ne la contextul local, cred că autoritățile ar trebui să ia în considerare să lase copiii până în clasa a IV-a inclusiv să meargă la școală”, spune Cherecheș.

Decizia închiderii tuturor școlilor începând de luni anunțată, săptămâna trecută, de președintele Klaus Iohannis a stârnit mai multe nemulțumiri în rândul cetățenilor. Părerile sunt împărțite în rândul principalilor actori din educație. La fel și întrebările.


Pe ce studii sau analize se bazează președintele Klaus Iohannis când susține că toate școlile trebuie să fie închise, în timp ce aproape toate țările din Europa țin școlile deschise integral sau parțial?

În 3 noiembrie Iohannis a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, dacă există o analiză pe care autoritățile se bazează atunci când decid să închidă tot mai multe școli.


„Da, există analize care recomandă trecerea școlii în sistem online. De aceasta s-a și hotărât, este o decizie care s-a luat deja dinaintea începerii anului școlar, că, atunci când incidența trece de 3, școlile trec în online în localitatea respectivă. Știu că între timp sunt voci care cer redeschiderea școlilor, eu am solicitat o analiză aprofundată experților și dacă apar noutăți o să vă țin la curent cu ele”, a răspuns Iohannis.

Școala9 a trimis o solicitare către Administrația prezidențială pentru a intra în posesia analizelor pe care se bazează Iohannis, iar alături de răspuns a fost atașată o evaluare de la Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, care cuprindea lista celor 439 de focare din unitățile de învățământ declarate din 1 octombrie, precum și listele de cazuri de copii infectați în unitățile de învățământ.


„Fișierul Excel atașat nu oferă suficiente informații - nu sunt incluse analizele pentru fiecare focar în parte. Astfel, noi nu știm dacă acestea sunt constituite prin transmitere în interiorul școlii sau în exterior”, spune Răzvan Cherecheș.

Expertul atrage atenția că nu se precizează dacă focarele sunt localizate într-o singură clasă sau cu transmitere între clase și nici dacă există profesori infectați care conectează clasele:

În Cluj-Napoca există două focare - cu 4 și 8 cazuri - fără nicio informație adițională. Doar aceste informații nu justifică închiderea tuturor școlilor din județ”, explică Cherecheș.

Al doilea fișier atașat răspunsului primit de Școala9 este un raport al OMS care face referire la mai multe studii legate de răspândirea coronavirusului în școli.

Argumente PRO deschiderii școlilor observate de Cherecheș

Argumente pro deschiderii școlilor, din raport, observate de expertul în politici de sănătate publică, Răzvan Cherecheș:

1.Cele mai multe infecții la copii au apărut prin transmiterea în familie sau în comunitate
2.Deschiderea școlilor nu a dus la creșterea ratei de transmitere acolo unde transmiterea intracomunitară era redusă.
3.Copiii sub 10 ani sunt mai puțin susceptibili să se infecteze și mai puțin infecțioși decât copiii de la 10 ani în sus
4.Copiii au simptome mult mai ușoare decât adulții la infecția COVID19, iar decesele au fost extrem de rare
5.Transmiterea virusului între personalul școlii și copii, respectiv între copii, este puțin probabilă
6.Copiii și adolescenții reprezintă doar 8% din totalul de cazuri raportate global
7.Vârful de transmitere la copii este imediat după declanșarea simptomelor, urmat de un declin rapid; la adulți vârful este cu 1-2 zile înaintea declanșării simptomelor
8.Închiderea școlilor din China, Hong Kong și Singapore nu a contribuit la controlul epidemiei
9.Închiderea școlilor contribuie la prevenirea a 2-4% din mortalitate, mult mai puțin ca alte metode de distanțare socială
10.Deschiderea școlilor până la ciclul primar cu măsuri de control este puțin probabil să ducă la numere mari de copii spitalizați
11.Dacă este controlată transmiterea comunitară și se asigură protecția personalului, focarele din școli sunt rare
12.„Nu este scuzabil să ținem deschise servicii neesențiale pentru adulți în paralel cu ținerea închisă a școlilor”

Argumente ÎMPOTRIVA deschiderii școlilor observate de Cherecheș

Care sunt argumentele contra deschiderii școlilor observate de expertul în politici de sănătate publică, Răzvan Cherecheș?

1.Mai multe focare raportate la gimnaziu și liceu, decât la clasele primare, prin urmare sunt necesare precauții suplimentare la gimnaziu li liceu
2.Gradul de infecție între angajații școlii este mai mare decât cel între angajați și elevi sau între elevi; așadar, este nevoie de precauții suplimentare pentru personal
3.Copiii care au comorbidități prezintă un risc sever
4.Pot să apară focare acolo unde măsurile de prevenție sunt slabe
5.Rata de transmitere intracomunitară mare nu recomandă deschiderea școlilor
6.Capacitatea redusă de testare și de a efectua anchetele epidemiologice în 24 de ore nu recomandă deschiderea școlilor
7.Cauze care cresc riscul de transmitere în școli: transmiterea intracomunitară mare, spații mici, înghesuite, prost ventilate, măsuri de igienă precare.

Părinții sunt împotriva școlii online

Un studiu publicat recent de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, la care au răspuns aproximativ 100 de mii de părinți, arată că 47,2% dintre respondenți nu sunt de acord cu decizia de a închide toate școlile dintr-o localitate dacă incidența cazurilor de COVID19 depășește 3 la mia de locuitori. În timp ce cealaltă jumătate susține această decizie.

De altfel, și în rândul profesorilor părerile sunt împărțite. Unii susțin învățământul online din motive de sănătate, alții îl preferă în locul celui hibrid - pentru că le este greu să fie atenți în același timp atât la elevii din clasă, cât și la cei prezenți online.

CITEȘTE ȘI:

Peste 13.000 de școli din țară încep azi predarea în sistemul online. Milioane de copii au fost luați pe nepregătite

 

 

Părinții cer redeschiderea școlilor la Cluj! Situația va ajunge în instanță. „Suntem mai mulți părinți afectați de această decizie”

 

 

 

 

abonare newsletter