Educație

UBB Cluj şi UTCN: Studenţi aflaţi în 2013 în an terminal au abandonat studiile

Aproape 40% dintre studenţii aflaţi în 2013 în ultimul an de studii la 20 de universităţi de stat au abandonat studiile, susţine Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care cere Ministerului Educaţiei şi Guvernului să ia măsuri de reducere a acestui fenomen.

Reprezentanţii ANOSR au precizat luni, că universităţile unde s-a înregistrat această rată a abandonului sunt Academia de Studii Economice Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, Universitatea de Arte "George Enescu" Iaşi, Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacău, Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Universitatea "Eftimie Murgu" Reşiţa, Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Universitatea de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea "Petru Maior" Târgu Mureş, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara, Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania Braşov, Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Arte "George Enescu" Iaşi.

ANOSR i-a cerut, luni, ministrului delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, şi celorlalţi reprezentanţi ai Guvernului să ia măsuri pentru ca studenţii să nu mai fie nevoiţi să abandoneze studiile universitare. Decizia a fost luată la Adunarea Naţională a ANOSR organizată la Oradea, în perioada 14-16 martie, se precizează într-un comunicat de presă.


Potrivit ANOSR, din analizarea datelor de la 20 de universităţi de stat, s-a constatat că rata abandonului în rândul celor aflaţi în 2013 în ultimul an de studii a fost de aproape 40%, iar măsurile luate de stat şi de universităţi pentru a diminua fenomenul sunt, uneori, "la limita penibilului sau chiar sub această limită".

"Astfel, bursa socială are o valoare medie de aproape trei ori mai mică decât necesarul şi universităţile respondente au, în medie, un angajat specializat în consiliere în carieră sau consiliere psihologică la peste 8.000 de studenţi. Pe măsură ce investigăm tot mai mult măsurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului şcolar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei săraci, născuţi în mediul rural sau având dizabilităţi, dar şi pentru creşterea relevanţei studiilor şi asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate şi de acolo la locul de muncă, ne îngrozim. Ceva trebuie să se schimbe şi trebuie să se schimbe repede" a declarat, Cristi Popescu, vicepreşedinte educaţional ANOSR, citat în comunicat.


ANOSR a amintit totodată că ministrul delegat Mihnea Costoiu a făcut, în toamna anului trecut, o serie de promisiuni.

"Printre promisiuni se numără creşterea subvenţiei cămine - cantine, reformarea modului de alocare a burselor sociale şi propunerea de soluţii pentru creşterea fondului alocat pentru burse, adoptarea unui act normativ care să facă centrele de consiliere şi orientare în carieră funcţionale şi adoptarea unui plan financiar multianual pentru educaţie, elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice. De atunci, doar creşterea subvenţiei cămine - cantine a fost realizată, şi aceea cu 10%, faţă de 30%, cât am solicitat", a precizat sursa citată


ANOSR reaminteşte că principala revendicare a studenţilor rămâne alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, cerere susţinută de întreg sistemul - studenţi, elevi, părinţi, profesori şi rectori.

Ultimele Stiri
abonare newsletter