Educație

Peste 1.350 de studenți susțin duminică examenul de rezidențiat, la UMF Cluj. Concurență mare pentru posturile din spitale, la nivel național

Peste 1.350 de candidați vor susține duminică examenul național de rezidențiat, organizat de UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. La nivel național sunt peste 10.000 de candidați.

Examen de rezidențiat la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca / Foto: UMF Examen de rezidențiat la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca / Foto: UMF

 

 


Examenul național de intrare în rezidențiat va avea loc duminică, 19 noiembrie 2023, în șase centre universitare din țară. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va lua măsuri speciale astfel încât proba scrisă, la care vor participa peste 1.350 de candidați, să se desfăşoare în condiţii optime pentru toţi cei implicaţi în acest proces, candidați și organizatori. 

 


Concursul de intrare în rezidențiat pe post și în rezidențiat pe loc este organizat de Ministerul Sănătății, UMF Cluj fiind centru de examinare. Examenul se desfășoară, în fiecare an, în șase centre universitare din țară: Cluj-Napoca, București, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara. Anul acesta, Ministerul Sănătății a scos la concurs 4.925 de locuri și 365 de posturi, pentru care vor candida 10.194 de absolvenți din întreaga țară. 

CITEȘTE ȘI:
Expoziția de fotografie „Școala medicală clujeană. Istorie și actualitate”, în centrul Clujului

 


Cum se desfășoară examenul de rezidențiat?

La Cluj-Napoca, s-au înscris 1.353 de candidați: 708 absolvenți de Medicină, 284 de absolvenți de Medicină dentară și 361 de absolvenți de Farmacie.

Specialitățile pentru care se organizează rezidențiat, precum și cifra de școlarizare pe domenii și specialități pe post sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății. Numărul de locuri și posturi pe domenii și specialități este stabilit defalcat pe centre universitare, în funcție de capacitățile de pregătire pe specialități ale acestora, de către Ministerul Sănătății și Alianța Universităților de Medicină și Farmacie din România și sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății.


Examenul scris va începe duminică 19 noiembrie, la ora 10:00, va avea durata de 4 ore și se va susține în trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie. Acesta se va desfășura sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidații vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se electronic. 

CITEȘTE ȘI:
Cum va ajuta extensia UMF Cluj la Baia Mare sistemul medical? Rector Anca Buzoianu: „Nevoia de asistenți medicali e uriașă”

 


Față de anii precedenți, când alegerea unui loc sau post era condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național, începând din acest an punctajul minim a crescut la 65%Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

UMF Cluj, cele mai bune rezultate la rezidențiat

Pentru a asigura condiții optime pentru candidați, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a pregătit 14 săli de examen, în mai multe locații din Cluj-Napoca: amfiteatrele proprii, amfiteatre ale Universității Babeș-Bolyai și ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. 

„Examenul național de intrare în rezidențiat este una dintre cele mai importante etape din viața unui viitor medic sau farmacist și din acest motiv, universitatea noastră privește cu maximă seriozitate organizarea acestui concurs, acționând preventiv şi cu responsabilitate în beneficiul candidaților. Și în acest an va fi o concurență mare pentru posturile și locurile scoase la concurs și le dorim mult succes tuturor candidaților. Suntem încrezători că cei mai buni tineri medici și farmaciști vor găsi în universitatea noastră un mediu propice pentru a-și construi cariere de succes”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”  Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:
Absolvenții UMF Cluj au obținut cele mai bune rezultate la examenul de rezidențiat din țară, în 2022

 

La concursurile de intrare în rezidențiat din anii trecuți, cele mai multe punctaje de peste 800 și cea mai mare rată de promovare din țară, în toate cele trei domenii - medicină, medicină dentară și farmacie - au fost obținute de către absolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Amfiteatrul emblematic al UMF Cluj de la Institutul de Gastroenterologie, renovat. „Aici se îmbină tradiția cu dinamismul și modernitatea școlii medicale clujene!” FOTO/VIDEO

Clădirea de Anatomie a UMF Cluj, de pe strada Clinicilor, reabilitată cu bani europeni

Ultimele Stiri
abonare newsletter