Educație

Noi discipline obligatorii pentru elevii de liceu

Elevii de liceu vor studia noi materii, care sunt incluse în programa școlară, și vor deveni obligatorii din anul 2025-2026.

Elevi în sala de clasă/Foto: Depositphotos.com Elevi în sala de clasă/Foto: Depositphotos.com

 

 


Încă din martie 2023, ministerul Educației anunța că disciplina „Istoria comunismului” va figura în planurile cadru pentru învăţământ.

 


Potrivit ultimelor reglementări, elevii de liceu vor studia două noi discipline obligatorii, iar în gimnaziu, de asemenea elevii vor putea opta pentru studiul unei noi materii. 

Potrivit noii legi a Educației, planurile-cadru pentru învățământul liceal includ „Istoria evreilor. Holocaustul“ și „Istoria comunismului din România“, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun, începând cu 2025-2026.


În cadrul ceremoniei dedicate introducerii la nivel național a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, ministrul Educației Ligia Deca a declarat că noile materii vor spori valorile toleranței și respectul pentru drepturile omului. 

De asemenea, elevii de gimnaziu vor putea opta pentru studiul disciplinei „Istoria, robia și deportarea romilor“.


„Disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” a fost introdusă în planurile-cadru ale învățământului liceal, fiind, astfel, puse în aplicare prevederile legale și reconfirmându-se angajamentul național pentru susținerea educației privind Holocaustul, precum și educația pentru prevenirea și combaterea antisemitismului.

Alături de disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”, din anul școlar 2025-2026, planurile-cadru pentru învățământul liceal vor cuprinde și disciplina obligatorie „Istoria comunismului din România”. De asemenea, elevii vor putea opta și pentru „Istoria, robia și deportarea romilor”, ca disciplină şcolară modulară opţională pentru învățământul gimnazial și liceal”, a notat ministrul Educației pe pagina de Facebook


Astfel, din anul școlar 2025-2026, elevii de gimnaziu și liceu vor putea opta pentru disciplina „Istoria, robia și deportare a romilor”, ca disciplină școlară facultativă, iar elevii de liceu vor învăța obligatoriu disciplinele „Istoria Comunismului în România” și „Istoria evreilor. Holocaustul“.

Foto: depositphotos.com

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O nouă materie în școli. Elevii vor învăța despre istoria comunismului

Ultimele Stiri
abonare newsletter