Educație

Dispozitive de bruiaj la examenele naționale. Ministerul Educației ar putea introduce noi metode anti-copiat

Ministerul Educației analizează noi soluții anti-copiat pentru examenele naționale, după ce fotografii cu subiectele de la Bacalaureat au apărut în spațiul public în timpul desfășurării probelor.

Metode anti-copiat pentru examenele de Bacalaurat și Evaluarea Națională/Foto: Emil Boc Facebook.com Metode anti-copiat pentru examenele de Bacalaurat și Evaluarea Națională/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, joi, în legătură cu subiectele la Bacalaureat apărute în spaţiul public în timp ce elevii susțineau examenul, că au fost făcute fotografii „cu camere microscopice situate, eventual, în nasture”, adăugând că trebuie evitată, pe viitor, utilizarea tehnologiei.

 


Dispozitive de bruiaj la Bacalaureat și Evaluarea Națională

După cum arată Ligia Deca, fiecare sesiune de examen oferă „lecții” ministerului Educației pentru îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a probelor de la examenele naționale. În acest sens, sunt analizate noi metode anti-copiat ce ar putea crește gradul de siguranță pe durata examenelor. Utilizarea unor dispozitive de bruiaj ar putea reprezenta una din soluțiile la care va apela ministerul Educației pentru a evita tentativele sau situațiile de fraudă. 

„Cred că putem îmbunătăți lucrurile, iar pentru partea de siguranţă voi discuta şi eu cu colegii noștri din instituțiile care se ocupă de securitate informatică, dar și în general de securitatea proceselor publice, pentru a vedea dacă putem apela la anumite elemente de progres tehnologic. 


Mai pe șleau spus, poate că anumite tipuri de dispozitive de bruiere ar fi o soluție, însă cred că și o informare mult mai bună și poate mai din timp vizavi de ce ar putea constitui abatere de la regulile de desfășurare a examenului, să ajute să avem mai puține astfel de situații în viitor”, a declarat, vineri, ministrul Educației Ligia Deca la Radio România Actualități.

Rezultatele Evaluării Naționale 2023 au fost publicate miercuri de Ministerul Educației.


Clujul e pe primul loc la nivel național după rata de promovabilitate a examenelor și în top 3 după numărul mediilor de 10 obținute de elevi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fotografii cu subiectele de la BAC, publicate în timpul examenului: „Făcute cu camere microscopice, ascunse în nasture”

abonare newsletter