Educație

Examenul de Bacalaureat 2023 începe luni, cu prima probă scrisă la Limba română

Elevii vor susține, luni, prima probă scrisă din cadrul examenului național de Bacalaureat 2023.

Bacalaureat 2023. Elevii vor susține prima probă scrisă din cadrul examenului național/Foto: pixabay.com Bacalaureat 2023. Elevii vor susține prima probă scrisă din cadrul examenului național/Foto: pixabay.com

 

 


Desfășurarea examenului de Bacalaureat a suferit modificări din cauza grevei generale din educație ce a durat mai bine de trei săptămâni. Astfel probele de evealuare a competențelor lingvistice sunt echivalate cu mediile de liceu, iar prima probă scrisă la Limba și Literatura română este programată pentru luni, 26 iunie. 

 


Vineri, 16 iunie 2023, a fost termenul limită stabilit pentru încheierea mediilor pentru clasele a XII-a/a XIII-a și înscrierea candidaților la sesiunea examenului de Bacalaurat 2023. 

Calendar BAC 2023

Probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează, se recunosc potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru, se arată pe site-ul oficial al Ministerului Educației


În acest context, calendarul sesiunii iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 are următoarea configurație:

26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a) - probă scrisă


Accesul candidaţilor în centrul de examen se va face în intervalul orar 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate. Examenul începe la ora 9.00, iar timpul destinat unei probe scrise este de trei ore.

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - probă scrisă


28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - probă scrisă

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 - 18:00)

4 - 6 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Promovarea examenului de bacalaureat permite accesul în învăţământul superior, în conformitate cu condiţiile generale şi specifice stabilite în acest sens.

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.

Sesiunea August 2023 a Bacalaureatului este programată în perioada 16-29 august, iar încrierea candidaților va începe în 17 iulie 2023. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Perioada de înscriere la bacalaureat s-a prelungit

Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat, pentru participanții la loturile olimpice, începe cu proba scrisă la Limba maternă

Ultimele Stiri
abonare newsletter