Educație

Elevii au revenit la clase, după trei săptămâni de grevă în învățământ. Ligia Deca: „Marți, toată lumea revine la școală”

Elevii au revenit la școală, după mai bine de trei săptămâni de grevă în educație. Este ultima săptămână din anul școlar 2022-2023, în care se va încheia situația școlară a elevilor.

Elevii au revenit în bănci, pentru încheierea situației școlare/Foto: Ministerul Educației România Facebook.com Elevii au revenit în bănci, pentru încheierea situației școlare/Foto: Ministerul Educației România Facebook.com

 

 


Luni, sindicaliștii din învățământ au anunțat suspendarea grevei generale. 

 


În acest context, elevii au revenit, marți, la școală. 

Finalul de an școlar a fost marcat de greva generală din educație, inițiată în 22 mai 2023. 


 Pentru elevii de clasa a XII-a cursurile s-au încheiat oficial din 2 iunie, iar pentru cei de clsa a VIII-a, în 9 iunie, chiar în timpul grevei generale din educație. 

Acum, elevii din anii terminali se pregătesc de examene, ale căror termene au fost decalate de ministerul Educației. 


„În acest moment, o dată cu anunțarea suspendării mișcării de protest, cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal, urmând ca, așa cum am anunțat în cursul briefingului de ieri, să urmeze toate etapele firești - încheierea situației școlare, Evaluarea Națională, care începe cu probele scrise de luni, 19 iunie, și apoi probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu echivalarea probelor de competențe cu mediile de pe parcursul liceului”, a explicat, luni,v ministrul Educației Ligia Deca, după consultările finale cu federațiile sindicale din învățământ.

Reprezentanții sindicatelor din educație au anunțat, luni, 12 iunie 2023, suspendarea grevei generale din învățământ.


Salariile din învățământ vor fi majorate cu 25%, iar profesorii debutanți vor primi, din 1 ianuarie 2024, un salariu net de 4.600 de lei, potrivit asigurpărilor oferite luni de ministrul Muncii Marius Budăi, potrivit criteriilor înscrise în cele două ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Ultimele Stiri
abonare newsletter