Educație

Emil Boc, mesaj pentru olimpicii români: „La Cluj, deschidem olimpiade, în pace, pentru că avem garanții de securitate. Creați legături cu lumea democratică!”

Clujul găzduiește Olimpiadele Naționale de limbi moderne și reunește peste 1200 de olimpici români. Emil Boc a adresat un mesaj de bun venit elevilor și profesorilor însoțitori și i-a îndemnat pe tineri să apere valorile europene și pacea asigurată de sistemul democratic.

Emil Boc, mesaj pentru olimpicii români: „Creați legături cu lumea democratică!” Foto Emil Boc Facebook.com Emil Boc, mesaj pentru olimpicii români: „Creați legături cu lumea democratică!” Foto Emil Boc Facebook.com

 

 


Timp de patru zile elevii își vor demonstra cunoștințele în materie de limbi străine la Olimpiadele Naționale de limbi moderne care urmează să se desfășoare săptămâna viitoare

 


La festivitatea de deschidere, desfășurată în Sala Auditorium Maximum a Universității „Babeș-Bolyai”, primarul municipiului Cluj-Napoca le-a adresat participanților un mesaj de bun venit și succes în plan educațional.

Totodată, primarul i-a îndemnat pe tinerii participanți să fie vigilenți în apărarea principiilor democratice, susținute de educație și cooperarea europeană. 


 „Bine ați venit în Capitala Transilvaniei! Bine ați venit la Cluj!”, a fost mesajul de deschidere adresat de Emil Boc participanților, pentru care Sala Auditorium Maximum a devenit neîncăpătoare din cauza numărului mare de elevi. 

„Aceste olimpiade de limbi romanice ne ajută să ne identificăm mai bine, ce suntem ca națiune, ce importanță avem noi, poporul român, în rândul popoarelor romanice. (…).


Avem cel mai apropiat nume de originea noastră latină (Imperiul Roman), unul dintre elementele care ne fac să fim mândri de originea noastră și cu atât mai mult să învățăm limbile romanice, limba română și să trăim împreună, pe un continent al păcii și nu al războiului”, a declarat Emil Boc. 

Garanțiile de securitate de care se bucură astăzi România sunt dobândite prin efortul românilor. 


„Avem peste 500 de participanți la olimpiada de limba engleză și, dacă ne gândim că România are astăzi cele mai înalte garanții de securitate prin apartenența la Uniunea Europeană, prin apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu SUA.

Evident, și aici limba de lucru este limba engleză, dar meritul este al românilor, care au reușit să obțină aceste garanții”, a explicat Emil Boc. 

Primarul a amintit de dificultățile cu care se confruntă tinerii ucraineni, forțați de invazia pe scară largă a Rusiei să abandoneze educația pentru a-și apăra țara și de ce merită statul vecin să fie sprijinit în eforturile de a apăra valorile europene.  

De asemenea, edilul a avertizat că unele lucruri de care ne bucurăm astăzi, în pace, nu sunt permanente, ci trebuie apărate.

„Noi, astăzi, la Cluj, putem deschide olimpiade naționale, să discutăm în pace, pentru că avem aceste garanții de securitate. 

Dar mesajul meu este următorul: Să nu considerați că le avem pentru totdeauna.

Istoria se poate schimba, dacă nu suntem suficient de vigilenți să ne apărăm lucrurile bune pe care le avem!”, a susținut Emil Boc în fața participanților. 

Boc i-a îndemnat pe elevi să creeze legături strânse cu lumea democratică pentru a izola orice tentativă de destabilizare a democrației. 

Olimpiadele Naționale de la Cluj 

Săptămâna viitoare în Cluj-Napoca se desfășoară etapa națională pentru trei olimpiade de limbă străină, etapa națională. 

Este vorba de Olimpiada de Limbi Romanice-Limba Franceză – 384 elevi participanți.

Limba Engleză – 534 elevi participanți.

Limbi Romanice – Limbile Spaniolă, Italiană, Portugheză – 318 elevi participanți

Județul Cluj este reprezentat la aceste olimpiade naționale de 21 elevi la Olimpiada de Limba Engleză, 15 elevi la Olimpiada de Limbi Romanice –Limba Franceză și 38 de elevi la Olimpiada de limbi romanice- Spaniolă, Italiană, Portugheză.

Olimpiadele Naționale de limbi moderne reunesc la Cluj-Napoca 130 de profesori însoțitori, 180 de cadre didactice, membre în comisia centrală și 1.236 de elevi din toate județele țării, calificați la etapa națională.

Olimpiadele Naționale găzduite în acest an de municipiul Cluj-Napoca se vor desfășura în perioada 9-13 aprilie 2023.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Trei olimpiade naționale, desfășurate săptămâna viitoare în Cluj. Peste 1200 de elevi își vor demonstra competențele de limbi moderne

Ultimele Stiri
abonare newsletter