Educație

Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al ministrului Bode și rector al Academiei SRI, nu va mai avea dreptul să conducă timp de doi ani doctorate la UBB

Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode și rector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” a SRI, nu va mai coordona în următorii doi ani lucrări de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai.

Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI, nu va mai conduce doctorate la UBB timp de doi ani/ captură foto: hiphi.ubbcluj.ro Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI, nu va mai conduce doctorate la UBB timp de doi ani/ captură foto: hiphi.ubbcluj.ro

 

 


Recent, Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, declara că nu este sigur faptul că au fost identificate toate problemele din teza de doctorat a ministrului Lucian Bode. 

 


Decizia universității clujene cu privire la Adrian Ivan, coordonatorul de doctorat al ministrului Lucian Bode, a fost luată după ce Comisia de etică a UBB a constatat mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului de Interne, concluzionând că „teza este profund viciată” și cerând retragerea cărții publicate pe baza tezei.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) spune că și profesorul Adrian Ivan „a solicitat la rândul său acest lucru (ca în următorii doi ani să nu îi mai fie alocate locuri de doctorat - n.red.), motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor”, potrivit unui răspuns oferit pentru edupedu.ro


La 10 zile după ce Comisia de etică a constatat plagiatul și greșelile care au „viciat” profund teza de doctorat pe care a coordonat-o la UBB, Universitatea a decis ca și cursul predat de Adrian Ivan la școala doctorală a UBB să fie preluat de un alt profesor. 

„Pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, cursul „Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina (conferențiar și la Universitatea din Glasgow) începând cu anul universitar 2022-2023”, spune UBB în răspunsul oferit pentru edupedu.ro.


Adrian Ivan este rectorul Academiei Naționale de Informații a SRI din septembrie 2017, iar Lucian Bode și-a susținut teza de doctorat avându-l drept coordonator pe Ivan în 2018.

Măsuri în cazul prorectorului Dan Lazăr

UBB a anunțat, de asemenea, că în cazul prorectorului Dan Lazăr, profesor ce a avut calitatea de membru în comisia de susținere a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, s-a luat decizia ca acesta să coordoneze pe viitor doctorate aflate strict în domeniul său de activitate. 


S-a solicitat profesorului Dan Lazăr să-și asume în viitor prezența în comisii doar pentru teze care sunt (sau au componente) în stricta sa specializare, pentru a se ușura identificarea posibilelor abateri de la etica și de la calitatea cercetării”, precizează reprezentanții UBB în răspunsul oferit pentru sursa citată. 

Mai mult, la propunerea rectorului UBB, Daniel David, regulamentele vor fi discutate în senat, în vederea modificării lor, astfel încât raportul antiplagiat să ajungă, de acum încolo, ca procedură standard, și la membrii comisiei de îndrumare și de susținere, care să-și asume, la rândul lor, pe baza analizei raportului, originalitatea tezei, alături de doctorand și de conducătorul de doctorat.

La finalul săptămânii trecute, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just) anunța că face plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan pentru fals în declarații, „ca urmare a constatării plagiatului în teza de doctorat”.

Dacă ministrul Lucian Bode nu va face corecturile la teză solicitate de UBB, precum și retragerea cărții publicate, universitatea clujeană se va adresa Consiliului Naţional de Etică, care poate să ia măsuri împotriva tezei de doctorat a lui Lucian Bode.

Tribunalul din Sălaj a respins, marți, ca nefondată cererea prin care ministrul de Interne, Lucian Bode, a încercat să blocheze a doua verificare a tezei sale de doctorat în cadrul Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a arătat, recent, că suspiciunile de plagiat a tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode se confirmă, iar teza sa este „profund viciată”.

CITEȘTE ȘI:

Plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan, pentru fals în declarații

Daniel David, în cazul plagiatului ministrului Lucian Bode: „Nu este sigur că s-au identificat toate problemele din teză”

Câștig de cauză, în primă instanță, pentru Universitatea Babeș-Bolyai, în cazul plagiatului lui Bode. Ministrul a depus o nouă plângere

Lucian Bode și-a plagiat doctoratul! UBB Cluj: „Suspiciunile de plagiat se confirmă”. Comisia va cere corecturi la teză și retragerea cărții

Ultimele Stiri
abonare newsletter