Național

Plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan, pentru fals în declarații

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just) anunță că face plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan pentru fals în declarații, „ca urmare a constatării plagiatului în teza de doctorat”.

Plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan, pentru fals în declarații/captură foto Lucian Bode Facebook.com Plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan, pentru fals în declarații/captură foto Lucian Bode Facebook.com

 

 


Recent, comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a arătat că suspiciunile de plagiat a tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode se confirmăLucrarea lui Bode este „profund viciată”.

 


„Ca urmare a constatării plagiatului în teza de doctorat, VeDem Just formulează plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan pentru fals în declarații și solicită ministrului educației retragerea titlului de doctor pentru primul, respectiv retragerea calității de conducător de doctorat pentru al doilea”, arată informarea membrilor asociației de juriști VeDem Just.

Motivele și efectele hotărârii UBB potrivit Asociației VeDem Just:

Motive: La data de 29 septembrie 2018, Lucian Nicolae Bode a susținut la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca teza în relații internaționale și studii de securitate, obținând titlul de doctor. Îndrumător a fost prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan.


CITEȘTE ȘI: 
Lucian Bode și-a plagiat doctoratul! UBB Cluj: „Suspiciunile de plagiat se confirmă”. Comisia va cere corecturi la teză și retragerea cărții

La data de 9 ianuarie 2023, Comisia de etică a UBB a stabilit prin hotărârea nr. 1 că o parte a lucrării este plagiată, fiind astfel încălcate dispozițiile din art. 4 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 206/2004 și a art. 28 din Codul etic al UBB – aceste texte legale definesc și interzic furtul intelectual în lucrările științifice. Asociația VeDem Just constată că hotărârea UBB produce două efecte: de natură penală și de natură administrativă.

A. Efect de natură penală:


1. Potrivit normelor emise de Institutul de Studii Doctorale a UBB în vederea declanşării organizării susţinerii publice a tezei de doctorat, se depun la dosar mai multe documente, printre care și: „declaraţie semnată de studentul-doctorand şi de conducătorul de doctorat privind asumarea răspunderii cu privire la asigurarea originalităţii conţinutului tezei de doctorat, precum şi a respectării standardelor de calitate şi de etică profesională, conform art. 143 alin. (4) şi art. 170 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi ale art. 65 alin. (5)-(7) din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin HG nr. 681/2011”.

2. Or, la dosarul întocmit de Lucian Bode pentru susținerea publică a tezei de doctorat se află depusă o declarație pe proprie răspundere, semnată de el și de îndrumător, care atestă în mod expres că „Teza de doctorat este o lucrare originală, iar pentru fiecare material preluat este menționată sursa”. De asemenea, cei doi au arătat în mod expres: „Declarăm că am luat la cunoștință conținutul prevederilor existente în Legea educației naționale nr. 1/2011 la art. 143, al. (4), care se referă la răspunderea conducătorilor de doctorat în solidar cu autorul tezei de doctorat în privința asigurării originalității conținutului tezei și la art. 170, care se referă la consecințele nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, precum și prevederile art. 65 alin. (5)-(7) din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului României nr. 681/2011


3. Constatăm că art. 143 alin. (4) din Legea nr. 1/2011 a educației prevede: „Îndrumătorii lucrărilor de licență, de diplomă, de disertație și de doctorat răspund în solidar cu autorii acestora de asigurarea originalității conținutului acestora”.

De asemenea, art. 65 alin. (5)-(7) din HG nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat prevede: „Teza de doctorat este o lucrare originală, fiind obligatorie menţionarea sursei pentru orice material preluat. Studentul-doctorand este autorul tezei de doctorat şi îşi asumă corectitudinea datelor şi informaţiilor prezentate în teză, precum şi a opiniilor şi demonstraţiilor exprimate în teză. Conducătorul de doctorat răspunde împreună cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv de asigurarea originalităţii conţinutului, potrivit prevederilor art. 170 din Legea nr. 1/2011”.

4. Ca urmare, față de hotărârea Comisiei de etică a UBB, rezultă că declarația depusă la dosarul de doctorat atestă lucruri nereale. Or, falsul în declarații este infracțiune, conform art. 326 din Codul penal. Potrivit art. 154 alin. (1) lit. d) termenul de prescripție este de 5 ani de la data comiterii faptei. Rezultă că termenul de prescripție se va împlini în septembrie anul acesta. Dacă însă va fi întocmit un act de procedură care trebuie comunicat suspecților, termenul se va întrerupe  potrivit art. 155 din Codul penal și va curge un nou termen, ce se va împlini în anul 2028.

5. În lipsa unei informații publice cu privire la vreo sesizare din oficiu a parchetului, VeDem Just va depune luni, pe data de 16 ianuarie 2023, o plângerea penală împotriva lui Bode și Ivan la PICCJ. Sperăm că pentru lămurirea adevărului în cauză urmărirea penală va fi demarată cât mai rapid și se va stabili, astfel, dacă este cazul ca cei doi să răspundă pentru comiterea infracțiunii de fals în declarații.

B. Efect de natură administrativă:

1. Art. 170 alin. (1) din Legea educației prevede: „În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației, pe baza unui raport extern de evaluare întocmite de (…) Consiliul de etică și management universitar poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calității de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor (…).

2. Date fiind concluziile din Hotărârea nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a UBB, Ministerul Educației trebuie să analizeze acest caz și să decidă în consecință.

3. În lipsa unei informații publice cu privire la vreo sesizare ministerială din oficiu, VeDem Just va depune la Ministerul Educației luni, pe data de 16 ianuarie 2023, cerere pentru retragerea calității de conducător de doctorat a lui Adrian Ivan și retragerea titlului de doctor al lui Lucian Bode.

Jurnalista Emilia Șercan semnala recent că Universitatea Babeș-Bolyai ar trebui să-l acționeze în judecată pe ministrul de Interne (PNL) Lucian Bode, pentru retragerea titlului de doctor.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, mesaj dur la adresa PNL: „În toată politica externă, noi am dormit pe bancheta din spate a Europei”

Prima demisie în scandalul de plagiat al lui Lucian Bode: „Eu dorm liniștit noaptea”

Emilia Șercan: „UBB ar trebui să îl dea în judecată pe dr. Bode”. Profesorii clujeni, solidari cu măsurile adoptate de universitate

Bode, întâmpinat de un protestatar pe Aeroportul Cluj: „Demisia! Rușinea Sălajului”. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter