Educație

De ce „modelul” Andrew Tate are succes în rândul adolescenților din România. „Poate că tatăl tău este muncitor, degeaba, dacă nu face bani”

Milionarul britanic Andrew Tate, arestat în România pentru trafic de persoane și viol, are succes în rândul adolescenților pentru că le oferă iluzia că pot avea bani în mod facil, iar astfel îşi pot îndeplini orice dorinţă, spun psihologii.

Andrew Tate, sursă foto depositphotos.com Andrew Tate, sursă foto depositphotos.com

 

World Vision prezintă date care arată că în România numeroşi adolescenţi din medii defavorizate nu au susţinerea părinţilor, mulţi elevi se simt trataţi la şcoală mai rău decât colegi de-ai lor, iar în acest context îşi găsesc refugiul pe reţelele sociale.


Tate a fost în mare parte necunoscut până în 2022, când vizibilitatea sa pe rețelele de socializare a explodat. Apoi, în luna august, el a fost interzis de Facebook, Instagram YouTube și TikTok din cauza comentariilor sale misogine, afacerea sa online - „Hustler University” - încasând o lovitură grea.

Andrew Tate a fost interzis inițial și pe Twitter, dar această platformă social media i-a reactivat contul după ce a fost preluată oficial de către Elon Musk la sfârșitul lunii octombrie. El este urmărit pe Twitter de 4,6 milioane de persoane. Deși Andrew Tate este în arestul Poliției Române, pe contul său personal de Twitter apar în continuare numeroase postări.


Organizaţia World Vision România a făcut o analiză a publicului pe care îl are în România Andrew Tate, milionarul controversat care a spus că s-a mutat în țara noastră ca să scape mai ușor de acuzațiile de viol.

Realitatea cruntă

Organizația prezintă date care arată că în România numeroşi adolescenţi din medii defavorizate nu au susţinetrea părinţilor sau mulţi elevi se simt trataţi la şcoală mai rău decât colegi de-ai lor:


  • 1 din trei adolescenţi din mediul rural spune că niciodată sau doar uneori este la fel de fericit ca ceilalţi tineri de vârsta lui
  • În acelaşi timp, 39% spun că niciodată sau rareori au acasă un părinte sau altă persoană care să-i laude
  • Pentru aproape jumătate (47%) dintre adolescenţii din mediul rural chestionaţi de fundaţie, una dintre priorităţi este să fie pe banii lor
  • 1 din patru copii, niciodată sau doar uneori, are familia alături atunci când are nevoie de ajutor
  • Tot 1 din patru copii niciodată sau rareori are încredere în adulţii cu care locuieşte.
  • Trei din zece spun că profesorii de la clasă îi tratează mai rău decât pe ceilalţi copii

Cum a ajuns un personaj precum Tate să aibă asemenea succes în rândul tinerilor

În acest context, mulți adolescenți îşi găsesc refugiul pe reţelele sociale, iar personaje toxice din mediul online, precum Andrew Tate, devin extrem de periculoase pentru copii şi tineri, mai ales pentru cei din mediile dezavantajate, atrage atenția World Vision România.

Specialiştii care lucrează alături de organizaţie au explicat cum a ajuns un personaj precum Tate să aibă asemenea succes în rândul tinerilor.


„18% dintre copii spun că sunt afectaţi emoţional dacă primesc mai puţine like-uri faţă de cât se aşteptau la conţinutul pe care îl distribuie. Asta înseamnă că, în viziunea lor, numărul de like-uri echivalează cu valoarea persoanei respective. Cu cât are mai multe like-uri, cu atât este mai credibilă şi demnă de urmat în ochii lor", a declarat directorul executiv al World Vision România, Mihaela Nabăr.

„Mereu sugera că banii sunt pe primul loc”

Adolescenţi care colaborează cu World Vision au explicat cum percep ei succesul unor personaje precum Andrew Tate.


Eu cred că Andrew Tate a putut să influenţeze foarte mulţi tineri din cauza felului în care se afişează. Înainte să-i fie închise conturile de socializare, posta foarte des poze cu el în vacanţe luxoase, lângă maşini scumpe. Mereu sugera că banii sunt pe primul loc. În podcasturi, promova tot felul de aşa-zise sfaturi pentru a face bani, ceea ce l-a făcut şi mai viral pentru că mulţi tineri îşi doresc să fie ca el", a declarat Mario Hânceanu, în vârstă de 15 ani, membru în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România.

La rândul său, Nicoleta Maxim, care are tot 15 ani, este de părere că băieţii sunt influenţaţi de personaje precum Tate „din lipsă de suficiente modele masculine pozitive”.

Poate că tatăl tău este un om respectuos şi muncitor, dar degeaba, dacă nu face bani. Şi-atunci poţi ajunge să crezi că tu trebuie să o iei pe un alt drum, unul poate mai scurt şi fără moralitate", spune tânăra.

Curtea de Apel București a decis în 10 ianuarie ca frații Andrew și Tristan Tate să rămână în arest preventiv pentru 30 de zile, respingând apelul formulat de avocații acestora față de hotărârea pronunțată pe 30 decembrie. Milionarii britanici sunt acuzați de către procurorii DIICOT de constituire de grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol.

„Tot mai mulţi copii, mai ales din mediile vulnerabile, au părinţi prea stresaţi din cauza banilor pentru a mai putea să le ofere atenţia de care au nevoie. Grijile pe care părinţii le resimt le transmit inevitabil către copii. Şi-atunci, social-media devine un spaţiu de evadare de la greutăţile de zi cu zi. Altă problemă este că personaje precum Andrew Tate le oferă iluzia că şi ei pot face foarte uşor bani şi să-şi îndeplinească orice altă dorinţă. Pentru o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă, orice copil are nevoie să fie în siguranţă, să primească afecţiune şi atenţie. Dacă el nu are acces la un astfel de mediu în familie şi la şcoală, creşte riscul ca el să caute validare pe social-media sau într-un anturaj de prieteni. Problema este că, în multe cazuri, acestea pot avea o influenţă negativă. Însă adolescentul, pentru că îşi doreşte să se integreze într-un grup, va adera şi el la acelaşi tip de valori toxice", a explicat psihologul Vlad Rusu, care activează în comunităţile World Vision România.

„În viziunea lor, numărul de like-uri echivalează cu valoarea persoanei respective”

Datele făcute publice de fundaţie mai arată că în ultimii zece ani, în contextul în care tot mai mulţi tineri au sentimentul că nu îşi găsesc locul în societate, aceştia petrec mai mult timp pe reţelele de socializare. Chiar şi cei din mediile dezavantajate îşi împart de multe ori timpul pe singurul telefon care există în familie.

Sursă foto depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Încep lucrările de lărgire pe Calea Mănăștur. Milionarul Sile Pușcaș vrea 2 milioane de euro pe terenul donat

TOPUL ţărilor cu cei mai mulţi bogaţi din Europa. Veţi câţi milionari în dolari are România!

O prostituată din Cluj s-a ales cu sume FABULOASE de bani. Primea 269.500 euro de la un milionar austriac

Ultimele Stiri
abonare newsletter