Educație

Elevii din Cluj au revenit la ore în condiții normale. Ce măsuri vor lua școlile în cazul infecțiilor de gripă?

Elevii din Cluj au revenit la ore după vacanța de iarnă, în condiții normale. Ce măsuri vor lua școlile în cazul depistării cazurilor de gripă sau infecții respiratorii?

Elevii din Cluj au început școala în condiții normale de studiu/ captură foto Ministerul Educației România Facebook.com Elevii din Cluj au început școala în condiții normale de studiu/ captură foto Ministerul Educației România Facebook.com

 

 


Elevii au reînceput școala, luni, după vacanţa de iarnă. Autoritățile au făcut o serie de recomandări în contextul alertei de gripă. 

 


Astfel, pentru buna desfășurare a procesului educațional, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a organizat o ședință online cu toți directorii unităților de învățământ preuniversitar din județ în cadrul căreia au fost reamintite recomandările privind asigurarea normelor igienico-sanitare în spațiile de învățământ preuniversitar. În cadrul ședinței a fost acentuată importanța comunicării eficiente cu personalul de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a Județului Cluj, informează reprezentanții inspectoatului prin intermediul unei informări. 

Reluarea orelor de către elevii din județul Cluj a început în condiții normale.


Eventualele situații de îmbolnăvire urmează să fie gestionate în colaborare cu medicii școlari, respectiv cu medicii de familie, conform protocoalalelor sanitare în vigoare.

Măsuri punctuale în cazul infecțiilor de gripă

În cazul depistării cazurilor de gripă sau infecții respiratorii în rândul elevilor, școlile vor adopta o serie de măsuri temporare și punctuale, în urma consultării cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Ministerul Educației. 


CITEȘTE ȘI:
Cazuri de îmbolnăvire simultană de gripă și coronavirus în România. „Pacienții acuză dureri crunte”

„În situații excepționale din punct de vedere epidemiologic, în contextul anchetelor DSP Cluj și ca urmare a solicitării conducerii unității de învățământ preuniversitar, Inspectoratul Școlar Județean Cluj va transmite Ministerului Educației circumstanțele situațiilor medicale/ epidemiologice, în vederea adoptării unor decizii temporare la nivelul claselor/ grupelor, în baza temeiului legal, prevederile ROFUIP nr.4183/2022, art.9”, arată reprezentanții ISJ Cluj.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a elaborat o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal.


În acest contexT, unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj au primit recomandări privind desfășurarea procesului educațional în condițiile stării de alertă epidemică. 

Prevenirea răspândirii virusului gripal în școli

  • diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
  • realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
  • asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
  • efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ și aerisirea periodică a încăperilor;
  • instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
  • recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;
  • informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.

Noile măsuri propuse de ministerul Sănătății și ministerul Educației sunt menite să limiteze numărul cazurilor de gripă și a infecțiilor respiratorii în urma declarării stării de alertă epidemică în România, cauzată de creșterea numărului de îmbolnăviri.

După cum semnala recent ministrul Sănătății Alexandru Rafila, vârful infecțiilor respiratorii în România va fi atins în următoarele săptămâni, în perioada 15 ianuarie – 10 februarie.

CITEȘTE ȘI:

Elevii revin la ore după vacanța de iarnă. Regulile ce trebuie respectate în contextul alertei de gripă

Alertă epidemică de gripă în România! Rafila: „Vârful infecțiilor, atins între 15 ianuarie -10 februarie”

Reîntoarcerea elevilor la cursuri va duce la creşterea circulaţiei virusurilor: „Vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze”

Cazuri de îmbolnăvire simultană de gripă și coronavirus în România. „Pacienții acuză dureri crunte”

abonare newsletter