Educație

150 de ani medicină la Cluj! UMF a premiat excelența în cercetarea științifică și performanța medicală

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca sărbătorește, în acest an academic, 150 ani de învățământ medical universitar la Cluj. Profesori și cercetători ai UMF au fost premiați la Gala Premiilor Universității.

Gala Premiilor Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca / Foto: UMF Cluj Gala Premiilor Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca / Foto: UMF Cluj

 

 


În cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele UMF „Iuliu Hațieganu” 2022, joi, 8 decembrie, a avut loc Gala Premiilor Universității, în cadrul căreia au fost premiate performanţele şi realizările deosebite din ultimul an ale cadrelor didactice și cercetătorilor.

Gala Premiilor Universității / Foto: UMF Cluj

Evenimentul a debutat cu mesajul rectorului, în cadrul căruia, doamna prof. dr. Anca Dana Buzoianu a prezentat cele mai importate rezultate și succese ale universității din anul 2022. 
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca se remarcă și în acest an în topul celor mai bune universități din țară, atât în cadrul ranking-urilor internaționale, cât și în metaranking-ul universitar național, realizat de Ministerul Educației, unde se situează pe locul 4.


Activitatea didactică s-a desfășurat cu prezența fizică a studenților, punând accent pe pregătirea practică a acestora, pentru a recupera ceea ce s-a pierdut în pandemie și pentru a forma specialiști buni, aceasta fiind cea mai importantă parte a misiunii academice. „În anii care urmează, datorită construirii noilor unități sanitare proiectate: Spitalul Regional de Urgență, Spitalul Pediatric monobloc, Centrul de neurochirurgie și Centrul de transplant, avem datoria și responsabilitatea să formăm specialiștii care vor lucra în aceste spitale, pregătiți la standardele internaționale pe care trebuie să le aibă profesioniștii din sănătate astăzi. Este motivul pentru care am crescut cu 50% cifra de școlarizare la programul de studiu Asistență Medicală Generală și cu 15% la programul Medicină”, transmite rectorul universității, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Gala Premiilor Universității, organizată în cadrul Zilelor UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca / Foto: UMF Cluj

În decursul anului 2022, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a gestionat un număr de 125 de proiecte, cu o valoare totală de aproape 27 milioane EURO. Dintre acestea, 46 de proiecte au fost câștigate în decursul acestui an, cu o valoare totală de 5,7 milioane EURO. S-au publicat 945 de articole în reviste ISI, cu un factor de impact total de 4.360.


Adaptarea și modernizarea infrastructurii didactice și a organizării administrative au devenit obiective importante în strategia de dezvoltare a universității. Lucrările de investiții executate pe parcursul anului 2022, pentru îmbunătățirea condițiilor din clădirile aflate în patrimoniul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, au fost realizate cu scopul de a crește nivelul serviciilor educaționale oferite de universitate, precum și calitatea vieții studenților pe toată perioada studiilor.

Premiile UMF Cluj

În cadrul ceremoniei de acordare a premiilor universității, anul acesta au fost acordate, în premieră, premiile pentru Performanță medicală, medicilor care s-au evidențiat prin activități inovative și contribuții substanțiale la sănătatea pacienților.


Marele Premiu „Iuliu Haţieganu” i-a fost acordat, de către rectorul universității, profesorului dr. Valentin Muntean în semn de recunoaștere a activității științifice, educaționale și profesionale desfășurate, prin care a contribuit la creșterea vizibilității și a prestigiului internațional al universității.

În cadrul evenimentului, au fost omagiați, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, doi importanți membri ai comunității academice, care au contribuit la dezvoltarea școlii medicale clujene: prof. dr. Nicolae Miu – medic pediatru și fost prodecan al Facultăţii de Medicină, prorector didactic al universității, apoi, între 2000-2008, decanul Facultății de Medicină, respectiv prof. dr. Marius Traian Bojiță, fost decan al Facultății de Farmacie, prorector și apoi rector al universității, între anii 2000-2008.


„Este extrem de important ca o universitate să îşi recunoască şi să își răsplătească valorile. Realizărilor colegilor noştri ne onorează şi totodată constituie brandul universității noastre. Imaginea, performanța, competitivitatea și recunoașterile de înalt nivel ale universității sunt rezultatul implicării şi muncii depuse de fiecare membru al comunității noastre academice. Fiecare dintre noi jucăm un rol important în evoluția școlii medicale clujene și nu există limite pentru următorul secol al acesteia, dacă îi inspirăm, la rândul nostru, pe alții să facă la fel.”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Profesori și cercetători, premiați la Gala Premiilor UMF / Foto: UMF Cluj

Zilele UMF „Iuliu Haţieganu”, un eveniment cu tradiție, se desfășoară la fiecare final de an. Timp de o săptămână, se organizează o serie amplă de evenimente științifice, educaționale, sociale și artistice, la care este invitată să participe întreaga comunitate academică. În 2022, Zilele UMF „Iuliu Haţieganu” au avut loc între 5 și 9 decembrie.

CITEȘTE ȘI:

Studentă la UMF Cluj pe timp de zi, salvator noaptea! O tânără cu suflet mare luptă contracronometru alături de pompieri

Salonul de Iarnă al Medicilor, organizat în cadrul Zilelor UMF. 60 de medici își expun lucrările de artă la Bastionul Croitorilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter