Educație

Încă o gafă „academică” în teza lui Bode, descoperită de Emilia Șercan: „Eroarea nu a fost sesizată nici de Comisia de Etică a UBB”

Jurnalista Emilia Șercan a făcut publică încă o eroare din teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, aspect ce a scăpat analizei UBB, dar și membrilor USR care au transcris lucrarea.

O nouă eroare în teza de doctorat a lui Lucian Bode/ FOTO: Facebook/ Emilia Șercan O nouă eroare în teza de doctorat a lui Lucian Bode/ FOTO: Facebook/ Emilia Șercan

 

 


Emilia Șercan a semnalat recent, pe pagina sa de Facebook, o altă eroare în teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode. 

 


Astfel, în text, Lucian Bode ar fi confundat numele localității Fukushima, unde s-a produs dezastrul nuclear din anul 2011, cu numele cercetătorului american de origine japoneză, Francis Fukuyama.

 


„Pățăști când dormi cu Fukuyama sub cap inclusiv pe bancheta din spate”

 

„Descrierea pentru poza de mai jos ar putea fi: Pățăști când dormi cu Fukuyama sub cap inclusiv pe bancheta din spate. 


Printscreen-ul de mai jos este de la pagina 101 din teza rafinatului om de știință dr. Lucian Bode. 

Lucian Bode a confundat localitatea Fukushima cu numele cercetătorului american de origine japoneză, Francis Fukuyama/ sursa foto: captură Emilia Șercan/Facebook.com

 


 

Este o evidentă eroare. În loc de Fukuyama - om de știință (nu chiar de calibrul lui dr. Bode), politolog, economist și specialist în relații internaționale - trebuia să fie Fukushima, centrala nucleară din Japonia unde s-a produs un dezastru nuclear după un cutremur devastator din 2011. 

O astfel de eroare nu ar fi trebuit să existe într-o teză de doctorat susținută în 2018, deci la șase ani după debutul scandalurilor despre plagiat și impostură. 

O astfel de eroare nu ar fi trebuit să existe dacă conducătorul de doctorat își făcea treaba, dacă comisia de îndrumare își făcea treaba, dacă cei trei referenți care au validat acordarea tezei de doctorat își făceau treaba și dacă comisia CNATDCU care a confirmat acordarea titlului își făcea treaba. 

Eroarea nu a fost sesizată nici de cei din USR care au transcris recent teza lui dr. Bode la Biblioteca Națională, dar nici de Comisia de Etică a UBB care a analizat seizarea USR. 

Am sesizat-o eu, citind și analizând cătinel, ca de obicei”, semnalează jurnalista Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

La începutul acestei luni, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, instituția unde Bode și-a susținut teza cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” a anunțat că, în baza unei verificări parțiale a lucrării, a descoperit faptul că aproape 3% este plagiată. 

Comisia nu a recomandat retragerea titlului de doctor, iar ministrul Lucian Bode a declarat că va corecta erorile din lucrare.

Universitatea Babeș-Bolyai a trimis rezultatele cercetării plagiatului lui Lucian Bode către CNATDCU și a încercat, ulterior, să-și justifice public decizia în cazul de plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode.

CITEȘTE ȘI:

Emilia Șercan: „UBB a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei lui dr. Lucian Bode. A ales să împace și capra, și varza”

UBB a trimis raportul în cazul de plagiat al lui Bode către CNATDCU. Universitatea poate reanaliza concluziile, dar „în baza unor noi dovezi”

E oficial: doctoratul ministrului Bode e plagiat, dar nu prea mult. Despre calitatea lucrării, UBB nu se pronunță!

Ultimele Stiri
abonare newsletter