Politică

USR sesizează CNATDCU și acuză calitatea slabă a tezei de doctorat a ministrului Bode

USR a sesizat oficial CNATDCU privind suspiciunile de plagiat în cazul lucrării de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, potrivit anunțului realizat marţi de Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR.

Lucian Bode ministru de Interne/sursa: Lucian Bode Facebook Lucian Bode ministru de Interne/sursa: Lucian Bode Facebook

 

 


Mai mult, după cum arată Cristian Ghinea, calitatea tezei de doctorat a ministrului PNL Lucian Bode este una îndoielnică, în condițiile în care regulamentul intern al UBB recomandă un număr minim de 200 de pagini în cazul unei lucrări academice precum teza de doctorat. Lucrarea lui Lucian Bode numără 198 de pagini, iar alte 20 de pagini sunt dedicate diverselor grafice și poze. 

„Teza domnului Bode are 198 de pagini care includ şi legislaţia de pe site-ul ANRE. La asta a adăugat 20 de pagini de poze şi grafice luate de pe internet. Deci, vorbim de calitate academică de nivel şcolar în care efectiv simţi cum omul scrie ceva acolo doar ca să umple nişte pagini, ca să ajungă la 200 de pagini minime pe care regulamentul Universităţii Babeş Bolyai îl prevede", a susţinut Ghinea.
 


În mod oficial, USR a sesizat CNATDCU în cazul lucrării de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode.

„Facem astăzi sesizarea oficială către CNATDCU, organul statului român care se poate sesiza asupra plagiatului lui Lucian Bode şi nu numai asupra plagiatului, ci şi a calităţii ştiinţifice şi academice a acestei lucrări. Pe lângă CNATDCU, vom sesiza şi Comisia de etică a Universităţii Babeş Bolyai, care ar trebui să aplice propriile criterii legate de plagiat şi de calitatea academică", a afirmat Ghinea, la o conferinţă de presă la Parlament.

Luni, Cristian Ghinea anunța concluziile rezultate în urma transcrierii tezei de doctorat a lui Bode: acesta ar fi copiat de pe Wikipedia în teza sa de doctorat. Ulterior, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat inițierea procedurii de analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, la o săptămână de la solicitarea coordonatorului lucrării susținute de Bode, rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, clujeanul Adrian Ivan, privind „analiza cu celeritate” a tezei.

Potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode, teza sa de doctorat nu este contestată de „nicio voce academică”. 


Bode a înregistrat o reacție, luni, după concluziile publicate de USR, într-un ton agresiv-ironic. 

„Aţi căzut în ridicol cu acuzaţiile de plagiat şi secretizarea tezei mele de doctorat, acea teză care era atât de secretă încât v-aţi pus oamenii de partid să meargă să o transcrie de mână la Biblioteca Naţională. Acea teză pe care nu o contestă nicio voce academică, acea teză, transcrisă acum de membrii USR, care sunt şi deputaţi, plătiţi din bani publici. De asta credeţi că v-au votat românii şi vă plătesc cetăţenii României să vă faceţi exerciţii de imagine pe subiecte pe care v-a căşunat în mod maniacal şi cu care persistaţi şi atunci când râde o ţară întreagă de dumneavoastră? Apropo, am văzut cum rupeţi pixurile la Biblioteca Naţională într-un demers plin de ridicol. Ştiu că sunteţi scriitori, dar nu ştiam că sunteţi talentaţi şi la desen", i-a ironizat Bode pe deputaţii USR, în timpul dezbaterii moţiunii împotriva sa.

Potrivit ministrului, teza sa de doctorat a trecut toate filtrele de verificare la Universitatea Babeş-Bolyai şi CNADTCU. 


„Am o veste proastă. Teza mea a parcurs absolut toate etapele şi a trecut prin mai multe filtre de verificare, fiind analizată atât de către Universitatea Babeş-Bolyai, iar raportul de similitudine din 23 august 2018 arată foarte clar: lucrarea nu conţine preluări neautorizate, cât şi de către CNADTCU. La solicitarea UBB din 10 octombrie 2018, CNADTCU propune să se valideze teza de doctorat în data de 11 iulie 2019. Habar nu aveţi de proceduri şi cadru legal când împroşcaţi cu noroi. Toate verificările şi analizele specialiştilor, anterior acordării titlului de doctor, au fost trecute cu succes. Teza este în regulă şi este un document original", a declarat Lucian Bode. 

Monitorul de Cluj a solicitat Universității Babeș-Bolyai informații privind durata procesului de analiză a suspiciunilor de plagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode. 

CITEȘTE ȘI:

Plagiat rușinos: Ministrul Lucian Bode ar fi copiat de pe Wikipedia în teza sa de doctorat   

UBB analizează doctoratul lui Lucian Bode. La o săptămână de la solicitarea lui Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter