Educație

Mediile din clasele V-VIII, eliminate din calculul mediei de admitere la liceu 2023. Anunțul făcut de Cîmpeanu cu o săptămână înainte ca elevii vizați de schimbare să înceapă clasa a VIII-a

Modificare majoră pentru admiterea la liceu 2023, anunțată pe Facebook de ministrul Educației. Acesta a scris într-un mesaj pe rețeua de socializare că „a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu”.

sursă foto Facebook Sorin Cîmpeanu sursă foto Facebook Sorin Cîmpeanu

 

Anunțul lui Sorin Cîmpeanu vine cu o săptămână înainte ca elevii vizați de schimbare să înceapă clasa a VIII-a.


Mesajul ministrului Cîmpeanu: „În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională”.

Ce a mai scris Cîmpeanu pe Facebook:


„Având în vedere ca în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat.

În premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât și burse de studiu încă de la începutul anului școlar 2022-2023. Bursele sociale si de studiu se vor acorda în condițiile îndeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absențe, iar în cazul burselor de studiu - pe baza calificativelor anuale și obținerii calificativulul anual Foarte Bine în clasa a IV-a). Reamintim faptul că bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022”.


În proiectul de ordin de ministru media claselor gimnaziale rămânea în calculul mediei de admitere la liceu 2023 și reprezenta 20% din aceasta, ca și până acum. Decizia ar fi fost luată în comisia de dialog social, unde sunt reprezentanții sindicatelor, ai elevilor și ai părinților.

Amintim că ministrul Educației declara încă de la finalul lunii mai 2022 că mediile din gimnaziu „mai degrabă nu” ar trebui să conteze pentru admiterea la liceu.

CITEȘTE ȘI:

Școlile din județul Cluj, la un pas de a trece în online. Sorin Cîmpeanu: „Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online”

Sorin Cîmpeanu dă vina pe structura anului școlar pentru calitatea scăzută a sistemului de învățământ. Psiholog UBB: „Nu există dovezi”

Școala va începe în 8 noiembrie. Sorin Cîmpeanu: „Școlile și grădinițele cu rata de vaccinare sub 60% încep în format online”

abonare newsletter