Educație

Marți începe examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. Sub 1.000 de elevi clujeni s-au înscris

Sesiunea de toamnă a examenului național de bacalaureat se va desfășura în perioada 16 august - 3 septembrie.

Marți, 16 august, începe sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat/ Foto: pixabay.com Marți, 16 august, începe sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat/ Foto: pixabay.com

 

 


În vederea susținerii probelor scrise, în cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului național de Bacalaureat 2022, în județul Cluj, s-au înscris 802 candidați. Dintre aceștia, 555 candidați provin din promoţia curentă 2021-2022, iar 247 sunt candidați din promoţiile anterioare.

 


Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea august- septembrie 2022, încep marți, 16 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a), urmată miercuri, 17 august 2022, de proba scrisă obligatorie a profilului – proba E.c)

Joi,18 august 2022 este programată să se desfășoare proba scrisă la alegere a profilului și a specializării – proba E.d), iar vineri, 19 august 2022, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă – proba E.b)., pentru candidații care au studiat în limba minorităților naționale.


9 elevi din Cluj vor da examenul în condiții speciale

„Comisia județeană de organizare a examenului național de Bacalaureat. din cadrul I.Ș.J. Cluj, a aprobat un număr de 9 solicitări, referitoare la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, conform normelor metodologice și a procedurilor în vigoare, care vizează: prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise, susținerea probelor  de examen cu suportul unui interpret al limbajului mimico-gestual propus de unitatea de învățământ, cu respectarea condițiilor de incompatibilitate prevăzute de legislația în vigoare, precum și susținerea probelor scrise la domiciliu”, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

La nivelul județului Cluj, în sesiunea august- septembrie a examenului național de bacalaureat, sunt organizate  4 centre de examen: 2 centre în municipiul Cluj-Napoca, 1 centru la Turda și 1 centru la Dej. La acestea se adaugă un centru zonal de evaluare a lucrărilor scrise. 


Reguli pentru examenul de Bacalaureat, sesiunea toamnă

Probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până la ora 8:30.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. 


Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. 

Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloace electronice de calcul, de stocare a informației sau de comunicare (telefoane, tablete, căști, smartwatch etc). 

Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. 

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de către aceștia ori de către alți candidați. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat.

În perioada 22-29 august se vor desfășura probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă, într-o limbă de circulație internațională, precum și evaluarea competențelor digitale

Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 31 august  (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în centrul de examen, în intervalul orar 12:00–18:00.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (perioada 1-2 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 3 septembrie.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă scrisă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului național de Bacalaureat este cel puțin 6 (șase).

 

CITEȘTE ȘI:

Încă 3 zile până la bacalaureatul de toamnă! Sub 1.000 de candidați înscriși la Cluj

Elevii NU sunt de acord cu probă scrisă a Bacalaureatului care îi evaluează la mai multe discipline

Profesorii se revoltă. „Este inadecvat ca limbile minoritare să aibă probă separată la bacalaureat și limba română nu”

Ultimele Stiri
abonare newsletter