Economie

Dispare starea de alertă, dispare și șomajul tehnic. Ministrul Muncii: „Nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare kurzarbeit”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat marți ce schimbări aduce pe piața muncii ridicarea stării de alertă. Printre schimbări se numără și faptul că nu se va mai acorda şomaj tehnic.

Dispare starea de alertă, dispare și șomajul tehnic. Ministrul Muncii: „Nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare kurzarbeit” Dispare starea de alertă, dispare și șomajul tehnic. Ministrul Muncii: „Nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare kurzarbeit”

 

 


Ridicarea stării de alertă aduce schimbări şi în domeniul gestionat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, un exemplu fiind faptul că nu se va mai acorda şomaj tehnic, însă rămâne în vigoare „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă, a notat marţi, pe pagina sa de Facebook, ministrul de resort, Marius Budăi.

 


„Şi valabilitatea contractelor colective de muncă (CCM) se prelungeşte automat tot cu 90 de zile, iar părinţii care au în îngrijire copii sau adulţi cu handicap înscrişi în sistemul de învăţământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului şcolar 2021-2022”, a scris Budăi.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Ce este „kurzarbeit”?

De la 1 septembrie 2020 a intrat în vigoare programul flexibil de muncă, kurzarbeit, care a fost pentru prima oară aplicat în România. Acest program prevede că angajatorul a cărui activitate a fost afectată de pandemia de COVID-19 poate reduce timpul de lucru al angajaților, fără să recurgă la concedieri, iar diferența timpului de lucru fiind subvenționată de stat.


Totodată, şeful de la Muncă a precizat că nu mai sunt obligatorii decalarea programului de muncă şi telemunca, însă acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului.

„Nu în ultimul rând, nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituţiile de stat”, a subliniat el.


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, având în vedere că „valul 5 este aproape a se încheia”. România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022.

 

CITEȘTE ȘI:

OFICIAL. Restricțiile din pandemia de COVID-19 au fost anulate. Masca nu mai este obligatorie nici în interior

abonare newsletter