Economie

Prețurile spațiilor comerciale din Cluj-Napoca au scăzut cu 10%. Cât e prețul pe metru pătrat?

Cluj-Napoca a cunoscut o scădere a prețurilor pe piața imobiliară de când a început pandemia, atât la închirierea apartamentelor, cât și la închirierea spațiilor comerciale.

 

 


Pandemia a afectat piața imobiliară din Cluj chiar de la început, când chiriile au scăzut cu aproximativ 20%, iar vânzările cu aproximativ 10%. Clujul a cunoscut o scădere a pieței imobiliare atât la chiriile apartamentelor, pentru că mulți studenți și-au continuat activitatea în mediul online, cât și la chiriile spațiilor comerciale, deoarece mulți au renunțat la afaceri.

 


Prețurile spațiilor comerciale a scăzut cu 10%

În ceea ce privește spațiile comerciale din Cluj-Napoca, prețurile nu au crescut în acest an, ba chiar au scăzut.

Monitorulcj.ro a luat legătura cu un agent imobiliar specializat pe închirerea și vânzarea spațiilor comerciale, pentru a afla care sunt schimbările în această perioadă.


Florin Giurgiu este un agent imobiliar specializat pe vânzări de mai bine de 6 ani. Agentul spune că prețurile la închirerea spațiilor comerciale nu au crescut anul acesta, ci din contra au scăzut cu 5-10%.

„Prețurile spațiilor comerciale nu au crescut, din contra și-au menținut prețul de anul trecut sau chiar au scăzut cu aproximativ 5-10%. Se simte o migrare a clienților de la un spațiu la altul, datorită neînțelegerilor cu proprietarii din cauza prețurilor”, a declarat pentru monitorulcj.ro Florin Giurgiu.


Prin urmare, în acest moment prețurile sunt diferite de la un spațiu la altu:

Spațiu de birouri 7-10€/ mp
Spațiu comercial cu vitrină la stradă 10-14€/ mp.
Spațiu comercial pentru activități care nu necesită front stradal 7-10€/mp


De asemnea, agentul imobiliar spune că majoritatea birourilor au rămas goale, pentru că mulți angajatori au optat pentru desfășurarea activității de acasă. Prin urmare, prețurile și cererile au scăzut destul de tare începând cu anul 2020.

Zonele cele mai căutate au rămas cele centrale și semicentrale, iar prețul se stabilește în funcție de locurile de parcare sau starea în care se află spațiul.

„Zona dictează prețul, dar se dezvolta discuția depinzând mult de câte locuri de parcare se oferă, gradul de finisare, suprafețe compartimentate, etc.”, a spus agentul imobiliar.

În același timp, a crescut cererea pentru spațiile mici, deoarece mulți investitori au început să facă delivery în perioada pandemiei.

„Spațiile comerciale, în special cele autorizate pentru alimentație publică nu se mai caută, dar a crescut cererea pentru cele pana în 100 de metri pătrați, deoarece a explodat producția de alimente pentru acasă (pentru delivery)”, a explicat Florin Giuergiu.

Cluj-Napoca a rămas fără studenți, iar chiriile au scăzut

În ceea ce privește chiriile din Cluj-Napoca, în toamna anului trecut orașul universitar a simțit o scădere mare a cererilor, mai ales după ce Univeristatea Bbeș-Bolyai (UBB) a anunțat că activitatea se va desfășura în mediul online. Acum, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, deoarece sunt foarte puține facultăți care vor face cursuri față în față.

Cea mai mare scădere a prețurilor s-a cunoscut chiar atunci când s-a instaurat starea de urgență în România, iar prețurile chiriilor au scăzut  cu aproape 30%. Agenții imobiliari au spus că pandemia a dus la o scădere a prețurilor, dar și a cererilor.

Un lucru este clar, pandemia a lăsat o amprentă și în domeniul imobiliar, mulți dintre oameni evitând să investească în această perioadă, deoarece lucrurile sunt foarte incerte, iar restricțiile se schimbă lunar.

Tranzacții de peste 600 de milioane de euro în 2019

În 2019, valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca a fost de aproape 680 de milioane de euro, mai mult decât dublă comparativ cu cifrele din 2014, atunci când s-au vândut locuințe în valoare cumulată de circa 284 milioane de euro.

În 2019, valoarea totală a tranzacțiilor a crescut cu 6% față de 2018, respectiv cu peste 14% față de anul 2017.

Potrivit ediției a VII-a a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca, peste 61% din totalul tranzacțiilor au reprezentat-o apartamentele, vândute la un preț mediu anual de 1.362 euro/mp – semnificativ mai mare decât prețul mediu de 1.287 euro/mp înregistrat în 2018. Puțin peste 70% din volumul tranzacțiilor realizate au avut un cumpărător local, din județ.

CITEȘTE ȘI:

Cererile pentru chirie în Cluj-Napoca au scăzut după ce UBB a anunțat că studenții nu se vor întoarce fizic. Vor scădea și prețurile la chirie?

Ultimele Stiri
abonare newsletter