Economie

Cine „pompează” cei mai mulți bani în Cluj-Napoca? Locuințele, la mare căutare în județele limitrofe

Piața imobiliară din Cluj-Napoca este un veritabil „El Dorado” de Transilvania, iar cetățenii din județele limitrofe investesc sume impresionante în locuințele din „capitala” regiunii.

 

 


În 2019, valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca a fost de aproape 680 de milioane de euro, mai mult decât dublă comparativ cu cifrele din 2014, atunci când s-au vândut locuințe în valoare cumulată de circa 284 milioane de euro.

 


Anul trecut, valoarea totală a tranzacțiilor a crescut cu 6% față de 2018, respectiv cu peste 14% față de anul 2017.

Apartamentele, la mare căutare în Cluj-Napoca

Potrivit ediției a VII-a a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca, peste 61% din totalul tranzacțiilor au reprezentat-o apartamentele, vândute la un preț mediu anual de 1.362 euro/mp – semnificativ mai mare decât prețul mediu de 1.287 euro/mp înregistrat în 2018. Puțin peste 70% din volumul tranzacțiilor realizate au avut un cumpărător local, din județ.


Dacă sub 2% din cumpărătorii de pe piața imobiliară clujean provin din străinătate, peste 28%, adică mai bine de un sfert, vin din alte județe ale țării. De precizat că interesul mare pentru acest pol de dezvoltare al țării provine într-o proporție semnificativă din județele limitrofe, precum Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba, Sălaj, Satu Mare sau Maramureș.

Bistrițenii, cei mai „generoși” pe piața imobiliară din Cluj-Napoca

Cu toate că pare greu de crezut, bistrițenii se numără printre cei mai „fideli” investitori în piața imobiliară din Cluj-Napoca. În ultimii trei ani (2017, 2018, 2019), localnicii din județul Bistrița-Năsăud au cumpărat imobile în valoare totală de circa 68.230.725 de euro, notează publicația locală Bistrițeanul.ro.


Investiția bistrițenilor în Cluj-Napoca este un secret deschis de mai mulți ani, în condițiile în care se „pompează” anual peste 20 de milioane de euro doar în imobiliare. Și mai interesant este că circa 80% din prețul achitat sunt bani „gheață”, conform acelorași statistici. Astfel, bistrițenii preferă apartamentele „piperate” din Cluj-Napoca în devafoarea locuințelor din județul lor.

Ce județe au „pompat” bani în piața imobiliară din Cluj-Napoca?

În 2019, localnicii din Maramureș au cheltuit 28 de milioane de euro pe cumpărarea de case, apartamente și terenuri din Cluj-Napoca. Ei au fost urmați de cetățenii din Alba (27,9 mil. €), Bistrița-Năsăud (23,1 mil. €), Sălaj (16 mil. €), Mureș (13,6 mil. €), Satu Mare (11,8 mil. €), Hunedoara (9,2 mil. €), Suceava (7,8 mil. €), Bihor (7,2 mil. €) și Sibiu (7,1 mil. €).


Cetățenii din restul județelor țării, interesați să se mute sau să investească la Cluj-Napoca, au cheltuit peste 52,6 milioane de euro pe mii de terenuri, case și apartamente pe malul Someșului Mic. În aceste condiții, cifrele arată că, deși are cea mai scumpă piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca este un „magnet” pentru studenți, dar și pentru forța de muncă calificată.

Care sunt cele mai interesante zone din Cluj-Napoca?

Potrivit Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare, strada Alexandru Vaida Voevod a fost strada cu cele mai valoroase tranzacții în 2019 (circa 45 mil. €), în timp ce strada Soporului a bifat cele mai multe tranzacții, 550 la număr. De partea opusă, cartierul cu cele mai puține tranzacții este Făgetul, iar cartierul cu cele mai puțin valoroase tranzacții este Plopilor.

La capitolul cea mai valoroasa tranzacție, o persoană juridică a cumpărat o clădire de tip comercial în valoare de peste 12,5 milioane de euro, amplasata în zona străzii Al. Vaida Voevod. Totodată, Mănăștur a fost cartierul cu cele mai multe tranzacții (997 la număr), iar Centrul este în continuare zona cu cele mai valoroase tranzacții (în jur de 88,3 mil. €).

Un aspect interesant este că cel mai des au fost tranzacționate apartamente „cutie de chibrituri”, cu suprafețe utile cuprinse între 35 și 55 mp. În 2019, cea mai scumpă casă tranzacționată este localizată în cartierul Zorilor, în zona străzii Eugen Ionesco, tranzacția fiind încheiată la 1,15 milioane de euro, iar cel mai scump teren a costat 1 milion de euro, în Sopor.

CITEȘTE ȘI:

Coliba de 25.000 € din centrul Clujului: „Se poate închiria ușor cu minim 300 € pe lună”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter