Economie

Blocaj pe autostrada A10 Sebeș - Turda: "30 de km sunt gata de folosire, dar stau închiși din cauza unei hotărâri de guvern absurde

Loturile 3 și 4 din autostrada A10 Sebeș - Turda au toate lucrările de drum finalizate, însă nu au fost deschise circulației după ce autoritățile de la Transporturi susțin că nu pot recepționa tronsoanele pentru că nu sunt finalizate absolut toate lucrările.

Cătălin Drulă, deputat USR, membru în comisia de Transporturi, transmite premierului Dăncilă, într-o scrisoare deschisă, că situația este la mâna Guvernului să schimbe regulamentele pentru că "autostrada stă închisă în timp ce pe drumul național paralel (DN1) au periodic loc accidente cu victime".

"Douăzeci și opt de kilometri de autostradă, între Sebes și Turda, sunt gata de folosire, dar stau închiși din cauza unei hotărâri de guvern absurde adoptate în mai 2017. Rezolvarea situației este la îndemâna Guvernului care însă nu face nimic pentru a repune lucrurile în normalitate", transmite deputatul USR, Cătălin Drulî, membru în Comisia de Transporturi din Paralament, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dăncilă, ministrului Transporturilor Lucian Șova, dar și liderul PSD Liviu Dragnea.


Drulă susține că este vorba de Regulamentul privind recepția construcțiilor adoptat de Guvern în mai 2017 la inițiativa Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

"Printre prevederile nocive introduse de noul regulament este și aceea că nu mai permite efectuarea recepției lucrărilor cu specificarea într-o anexă a unei liste de observații privind defecte și lipsuri minore care nu afectează siguranța și utilizarea construcției. Pe cale de consecință, construcția respectivă, fie că e o clădire sau o autostradă, nu poate fi utilizată legal în condițiile în care există orice fel de defecte, fie ele absolut minore, sau dacă există mici lucrări care rămân de efectuat", susține deputatul.


Potrivit deputatului USR, fost consilier pe probleme de infrastructură în guvernul Cioloș, modificarea Regulamentului privind recepția blochează acum darea în folosință a Loturilor 3 și 4 din autostrada Sebeș - Turda, unde "tot ce ține de calea de rulare, asfalt, marcaje, indicatoare este finalizat".

"Sunt 28 km pe care se așteaptă doar traficul, dar nu se pot deschide pentru că nu este încă trasă apa la toalete (se realizeaza în prezent o aducțiune de apă de la câțiva km distanta care va fi gata în iunie), așa că autostrada stă închisă în timp ce pe drumul național paralel (DN1) au periodic loc accidente cu victime", explică Drulă.


Parlamentarul amintește însă că în decembrie 2017 a existat o tentativă de a repara problema, iar pe pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pusă în consultare publică o propunere de hotărâre de guvern care corecta "aceste prevederi aberante". "Din motive necunoscute, acest proiect de H.G. a dispărut din secțiunea de consultare publică și nimic nu s-a mai auzit de el ulterior", spune Drulă.

În urmă cu o săptămâna Ministrul Transporturilor Lucian Șova a făcut o vizită pe șantierul celor două loturi și a constatat că se poate circula, însă a recunoscut că cel mai probabil recepția se va face abia în luna mai din cauza prevederilor legislative.


În replică, Asociația Pro Infrastructură, ONG-ul care monitorizează proiectele de infrastructură, a reacționat și a acuzat termenul larg pe care ministrul îl invocă.

"Nu putem fi însă de acord cu obiectivul pe care vi l-ați asumat de a deschide autostrada abia în luna mai, din moment ce ea este circulabilă deja astăzi. Cum îi servește pe cetățeni ministerul pe care-l conduceți dacă dumneavoastră veți ține o autostradă închisă timp de încă două luni, dupa ce a stat deja închisă aproape 3 luni? Cum îi serviți pe plătitorii de taxe dacă amânați darea în folosință a unei investiții pentru motive care țin pur și simplu de încurcături legislative? Cine face legislația dacă nu dumneavoastră politicienii, guvernul din care faceți parte și majoritatea parlamentară care îl sprijină? Cetățenii știu foarte bine că daca interesele o cer, legislația poate fi schimbă aproape peste noapte", transmitea API.


Asociația amintește că a lansat de curând o petiție online pentru deschiderea A10 Aiud-Turda și că până în momentul de față au semnat peste 16.000 de oameni.

"Dl. Șova ne cere să mai așteptăm 2 luni cu autostrada închisă pentru ca guvernul să rezolve o problemă pe care tot guvernul a creat-o. Este complet inacceptabil! La prima ședință de guvern se pot adopta modificările necesare dacă există voință politică, mai ales că proiectul de modificare este deja elaborat. Nu putem ține o autostradă perfect funcțională închisă pentru că nu reușiți să coordonați ministerele și să reparați problema creata tot de dvs. anul trecut", scrie Cătălin Drulă.

Reamintim că CNAIR a refuzat la începutul anului recepția Lotului 3 din A10 Sebeș - Turda (12,5 km între Aiud și Decea) pentru că ar fi găsit neconformități și a obligat contractantul să le remedieze. De precizat că de monitorizarea lucrărilor, în rolul de consultant, a fost tocmai DRDP Cluj, instituție din subordinea CNAIR. Similar, invocând lucrări nefinalizate, deși nu au legătură cu calea de rulare și elementele de siguranță, CNAIR a amânat recepția celor 16 km de pe Lotul 4, între Decea și Turda.

Ultimele Stiri
abonare newsletter