Economie

Proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni, neconstituțional

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că este neconstituțional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

Preşedintele CCR Valer Dorneanu a anunţat marţi că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elveţieni să-şi convertescă în lei datoria la banci, a fost declarată neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului.

"Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Solutia la data incheiererii contractelor e gresita. Principalul motiv pe care am respuns acesasta lege e încălcarea principiului bicameralismului", a anunţat Dorneanu.


Potrivit preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive.

"Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a admis că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modificate practic aproape soluțiile legislative, toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când (...) se schimbă soluțiile substanțiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului", a anunțat șeful CCR, Valer Dorneanu, după ședința de marți.


Potrivit acestuia, faptul că a doua Cameră este decizională nu înseamnă că poate să adopta legea "într-un mod numai ei propriu", fiind nevoie să țină cont și de expresia textelor adoptate în prima Cameră.

Conform ultimelor date ale Băncii Naţionale a României, în toamna anului trecut existau circa 40.000 de contracte de împrumut în franci elveţieni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter