Economie

Parcul ştiinţific şi tehnologic “Tetapolis” a primit autorizaţie de funcţionare

Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a înmânat, joi, titlul de parc ştiinţific şi tehnologic proiectului Tetapolis, proiect iniţiat de Tetarom în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj şi cu principalele universităţi clujene. Conceptul Tetapolis prevede crearea unui sau a mai multor parcuri ştiinţifice şi tehnologice cu un grad ridicat de specializare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a primit astăzi din partea ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, autorizaţia de funcţionare a parcului ştiinţific şi tehnologic „Tetapolis”. 

Proiectul de construire al Tetapolis prevede accesarea a aproximativ 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial, axa 2, şi va fi similar altor proiecte de parcuri tehnologice din Europa.


„Ne bucurăm faptul că astăzi ne aflăm aici pentru acordarea titlului de parc ştiinţific şi tehnologic Tetapolis. De la bun început trebuie să spun că nu există o concurenţă între Tetapolis şi clusterul Cluj Innovation City. Şi acolo Consiliul Judeţean Cluj este partener şi vom susţine acest cluster. Avem un exemplu foarte bun în acest sens: parcul ştiinţific din Berlin. Aici funcţionează peste 1000 de companii din domeniul biotehnologiilor, opticii, IT-ului sau media, şase institute de cercetare ale universităţilor şi 11 centre de cercetare non-universitare. Bineînţeles, la Cluj parcul tehnologic va fi creat la o scară mai mică, pe un teren de aproximativ 10 hectare viabilizat, în care vor fi construite clădiri moderne – birouri, incubatoare de afaceri şi mai multe laboratoare de cercetare pentru tehnologii inovative”, a precizat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Tetapolis este singurul parc ştiinţific din ţară realizat exclusiv prin parteneriatul dintre autorităţile publice locale şi mediul academic, fără aport de capital privat.  


Mihnea Costoiu a declarat că prin acordarea acestui titlu nu face altceva decât să recunoască forţa Clujului.

„Noi nu facem la Bucureşti decât să recunoaştem forţa Clujului, această forţă extraordinară. Am venit aici pentru a acorda titlul de parc ştiinţific şi tehnologic pentru Tetapolis. În acest mandat am declarat că vom sprijini în mod special cercetarea aplicată. Cred sincer că cercetarea aplicată este şansa pe care România o are. Inovarea şi existenţa unor poli de creştere, unor poli de competitivitate sunt şansele pe care România le are. Modelul pe care l-aţi creat la Cluj este un model pe care l-am susţinut şi îl susţinem în continuare. Este un model care adună împreună forţa universitară, extrem de puternică de la Cluj cu rezultate extraordinare şi companiile, sprijinite de autorităţile locale. Cred sincer că aceste este modelul de succes. Acest parc ştiinţific a reuşit să aibă o pornire foarte bună”, a declarat Mihnea Costoiu.


Clujul, pe primul loc

Costoiu a declarat că la ora actuală nouă companii din Cluj au primit bani pentru proiecte de cercetare.

„În ultimul exerciţiu pe care l-am făcut la Ministerul Educaţiei sunt nouă proiecte de cercetare, care au primit finanţare din partea Ministerului Educaiei sunt nouă companii din Cluj care au primit  proiecte, proiectele sunt în valoare de 20 de milioane de euro, le-am semnat la finalul lunii iulie. Zeci milioane de euro sunt banii pe care companiile clujene le-au pus la dispoziţie pentru aceste proiecte, diferenţa vine din bugetul Ministerului Educaţiei, din bugetul Uniunii Europene prin intermediul Ministerului Educaţiei şi vreau să remarc preocuparea şi forţa pe care Clujul le-a avut în a depune aceste proiecte. Ce am remarcat în aceste proiecte este faptul că în aproape toate parteneri ai companiilor sunt universităţile”, a mai declarat Costoiu.


Octavian Fodor, directorul adjunct al Tetarom, a declarat că deocamdată nu se ştie locaţia viitorului parc.

„În prezent realizăm studiul de fezabilitate împreună cu experţii de la Asociaţia Internaţională a Parcurilor Ştiinţifice, iar undeva la sfârşitul anului vom ştii exact locaţia. Prima locaţie la care ne gândim va fi partea de extindere a Tetarom I. Mai multe detalii, la sfârşitul acestui an, când va fi gata studiul de fezabilitate. Nu neg că mai avem în calcul un teren de 60 de hectare în comuna Baciu, care la ora actuală este concesionat celor de la ADR pentru un asemenea gen de parc”, a declarat Octavian Fodor director general adjunct Tetarom. Potrivit acestuia, finanţările vor fi exclusiv din proiecte pe fonduri europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter