Economie

Cum arată sectorul aerian după pandemia de COVID-19? Aeroportul Cluj, model de bune practici. Ce au discutat la Cluj-Napoca liderii aviaţiei europene?

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj împreună cu Air Transport News (ATN) a organizat luni, o conferință internațională de aviație în aeroportul clujean.

De la stânga la dreapta, Kostas Iatrou (CEO ATN - Air Transport News), Dan Tarcea (viceprimarul municipiului Cluj-Napoca), Răzvan Ciortea (subprefectul municipiului Cluj-Napoca), David Ciceo (directorul general al Aeroportului „Avram Iancu” Cluj)/ Foto: Nicu Cherciu De la stânga la dreapta, Kostas Iatrou (CEO ATN - Air Transport News), Dan Tarcea (viceprimarul municipiului Cluj-Napoca), Răzvan Ciortea (subprefectul municipiului Cluj-Napoca), David Ciceo (directorul general al Aeroportului „Avram Iancu” Cluj)/ Foto: Nicu Cherciu

 

 


Pandemia de COVID-19 a adus sute de zboruri anulate, probleme financiare majore și falimentul unor companii aeriene.

 


Transportul aerian este un catalizator într-o economie locală, în special la nivel regional. Cu toate acestea, impulsul sectorului aviației trebuie implementat într-un mod durabil. În cadrul conferinței s-a discutat această relație simbiotică dintre extinderea călătoriilor aeriene și dezvoltarea durabilă.

CITEȘTE ȘI:
Cum arată terminalele provizorii de la aeroport? Lucrările de extindere a terminalului plecări durează până în februarie

„Bun venit în Cluj pentru a doua ediție despre stimularea economiei regionale prin dezvoltarea durabilă care este un topic foarte important pentru români, pentru aviația europeană și pentru Aeroportul Internațional Avram Iancu. Sperăm că această conferință va fi una de succes, avem speakeri importanți”, a transmis David Ciceo, directorul aeroportului clujean


„Este o plăcere să fiu înapoi în Cluj. Este fantastic să fim înapoi aici și să lucrăm împreună cu Aeroportul Internațional Cluj. Lucrând cu echipe de pe întreg globul pot spune că echipa de aici de pe Aeroportul Cluj este una fantastică pentru că au făcut aici un eveniment de calitate. Este important să ne întâlnim aici și să discutăm despre topicuri care sunt în stare critică (...) Dezvoltarea durabilă este destul de critică în agendă, asta după perioada pandemiei de COVID-19, iar redresarea transportului aerian după pandemiei este o poveste de succes în întreaga Europă”, a declarat Kostas Iatrou, CEO ATN - Air Transport News.

Cu această ocazie, subprefectul Clujului, Răzvan Ciortea și viceprimarul municipiului, Dan Tarcea, au transmis felicitări întregii echipe al Aeroportului Cluj pentru „munca excelentă și contribuția adusă la dezvoltarea orașului și regiunii Cluj”.


„Este o zi importantă pentru Aeroportul Internațional Cluj și pentru comunitatea noastră deoarece ne aflăm aici pentru a deschide lucrările celei de a doua ediții a conferinței internaționale de aviație Regional Air Transport Conference. După succesul ediției pilot din toamna anului trecut. Îl felicit pe David Ciceo și pe întreaga echipă pentru organizarea acestei conferințe și pentru că reușește să adune la Cluj-Napoca lideri de seamă din industria aviației europene și nu numai pentru a dezbate o gamă largă de subiecte de interes pentru industria de transport aerian. Consider că economia unei regiuni are șanse suplimentare să beneficieze de o dezvoltare exponențială atunci când acea regiune este foarte bine conectată cu alte regiuni europene, iar dezvoltarea sustenabilă a unui aeroport poate cu siguranță să atragă cu ea o dezvoltare sustenabilă a întregii regiuni deservite”, a adăugat Răzvan Ciortea, subprefectul Clujului.

„Bun venit în inima Transilvaniei. Vă aflați în orașul care are la bază tehnologia, încrederea, investițiile în infrastructură. De asemenea în orașul care contează mediul și calitatea umană și a vieții care sunt esențiale pentru o comunitate fericită și prosperă. Analizăm împreună schimbările care ne afectează pe toți, acest aspect se poate realiza doar împreună. Pasagerii care vin și pleacă de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca nu sunt doar oameni de afaceri, studenți, părinți care își vizitează copiii sau turiști. Suntem împreună cetățeni mondiali care avem aceleași valori și care punem pe primul loc valorile umane. De asemenea, consider calitatea oamenilor reprezintă un punct important de plecare pentru noi toți. Pentru creșterea internațională categoric avem nevoie de un aeroport cum este cel din Cluj-Napoca, avem nevoie de conectivitate. Aceste aeroport este un portal de conectivitate cu Europa și de acolo cu întreaga lume. În acest context al învățării rezilienței împreună cred că temele discutate vor fi importante pentru toți”, a transmis Dan Tarcea.


Transportul aerian, o componentă vitală a ecosistemului regional

„Așa cum am auzit deja și știm cu toții, transportul aerian este o componentă vitală a ecosistemului regional și joacă un rol social pentru comunități, regiuni continentale și, de asemenea, insule.
1,2 miliarde de pasageri zboară cu peste 9.100 de milioane de zboruri, piața europeană a aviației contribuie la aproape 1000 de miliarde la economia europeană și aproximativ 4% din locurile de muncă europene și peste 4% din PIB-ul european.
Ultimii câțiva ani au reprezentat o producție masivă pentru călătoriile noastre în Europa, dar chiar înainte de Covid au fost schimbări care aveau loc în dinamica transportului aerian european, începutul pandemiei a creat cea mai mare și mai susținută întrerupere a serviciilor noastre din întreaga lume care a avut loc vreodată și mai ales în Europa. Companiile aeriene au redus rapid și chiar au confiscat operațiunile pentru a păstra numerar, în timp ce omul pentru călătoriile cu avionul a renunțat pe măsură ce știm că restricțiile de călătorie pe scară largă și schimbările nemaipomenite ale regulilor cu privire la cine poate intra sau ieși din țări subminează încrederea consumatorilor în recuperarea călătoriilor și a făcut-o. Companiile aeriene au fost greu să aplice pentru serviciile aeriene viitoare.
A existat multă incertitudine, nu știam cum va părăsi criza din sectorul transporturilor, dar ne-am revenit.
Vara aceasta a fost așa cum știm, doborârea recordului în ceea ce privește zborurile și pasagerii, totuși multe lucruri s-au schimbat și în ultimii trei ani aș spune că au existat multe schimbări atât în ceea ce privește comportamentul consumatorilor, cât și modul în care se întâlnesc companiile aeriene. Călătorii rezervă excursii mai târziu, toți o facem, așteptăm până în ultimul minut pentru a rezerva și companiile aeriene trebuie să ajusteze capacitatea mult mai aproape de plecarea zborului și acest lucru are implicații și pentru aeroporturi”, a declarat Montserrat Barriga, director general ERA. 

CITEȘTE ȘI:
Se poate locui lângă Aeroportul Internațional Cluj? Mai puține zboruri de noapte, mai puțin zgomot

ERA (European Regions Airline Association) este asociația comercială care reprezintă peste 55 de companii aeriene și peste 150 de membri asociați, inclusiv producători, aeroporturi, furnizori și furnizori de servicii de aviație, pe întregul spectru al industriei aviației. Puterea unei voci colective, care reprezintă mai multe afaceri, de a promova și proteja un sector industrial este incredibil de puternică.

ERA lucrează în numele membrilor săi pentru a le reprezenta interesele în fața principalelor organisme de reglementare, a guvernelor și a legiuitorilor din Europa pentru a încuraja și dezvolta o creștere durabilă și pe termen lung pentru sector și industrie. Asociația reunește, de asemenea, membri pentru a face schimb de informații și pentru a învăța unii de la alții prin evenimente, grupuri, întâlniri și forumuri. O parte importantă a rolului ERA este de a ridica profilul și importanța membrilor săi, de a susține conectivitatea aeriană ecologică și durabilă și transportul aerian european.

În cadrul conferinței a existat o ceremonie de decernare a premiilor Regional Air Transport Conference pentru anul 2023, iar acestea au fost oferite următorilor: 

  • Ioanna Papadopoulou - Premiul „2023 Regional Air Transport Awards – Woman Award – Director, Communications and Marketing Athens International Airport”
  • Wizz Air - Premiul „2023 Regional Air Transport Awards – Company Award”
  • Nicolae Stoica - Premiul „2023 Regional Air Transport Award – Corporate Award – Romanian CAA
  • Montserrat Barriga – Premiul „2023 Regional Air Transport Award – Organisation Award- Director General ERA 

Traficul aerian în România

„Există 17 aeroporturi în România. Peste 21 de milioane de pasageri au fost înregistrați în anul 2022, în creștere cu 9% față de traficul înregistrat în 2019. Anul 2019 a fost un record în România (…) Dintre toate aeroporturile, cel din București este pe primul loc, urmat de cel din Cluj (…) ”, a spus David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj.

Traficul aerian în România în anul 2022/ Sursa: Aeroportul Internațional „Avram Iancu”

Potrivit lui David Ciceo, dintre toate companiile aeriene care zboară pe aeroporturile din România, Wizz Air se află pe primul loc.

Sursa: Aeroportul Internațional „Avram Iancu”

„Asociația Aeroporturilor din România a făcut estimări pentru traficul de pasageri și considerăm că avem potențial suficient și am analizat trei scenarii:
Traficul aerian din România în perioada 2022 - 2040

  • Scenariul pesimist 46.000.000 pasageri
  • Scenariul realistic 57.000.000 pasageri 
  • Scenariul optimist 76.000.000 pasageri”, a declarat David Ciceo.

Aeroportul din Cluj a sărbătorit pasagerul cu numărul 2 milioane

La mijlocul lunii august, Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a sărbătorit pasagerul cu numărul 2.000.000 în anul 2023, fiind pentru a cincea oară în istoria sa pragul de 2 milioane de pasageri înregistrați într-un an calendaristic, această celebrare devenind astfel un eveniment simbol. În septembrie 2017, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a înregistrat pentru prima dată în istoria sa două milioane de pasageri într-un an, iar de atunci, în septembrie 2018 și septembrie 2019 au mai fost organizate două evenimente pentru sărbătorirea pasagerului 2 milioane.

De asemenea, în octombrie 2022, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a sărbătorit pasagerul cu numărul 2 milioane pentru a patra oară în istoria sa. La acea dată, norocosul pasager a fost un băiețel de 10 ani, Gabriel, elev la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca. El a fost însoțit de părinți și s-a declarat surprins de eveniment.

David Ciceo speră ca în acest an să se depășească borna de 3 milioane de pasageri și cea de 7 milioane în 2040.

În prezent de pe aeroportul clujean se poate zbura în peste 60 de destinații.

Sursa: Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cine „umple golul” lăsat de Blue Air la Cluj? În 2019, compania a avut 14% din traficul de pe Aeroportul Cluj, pe locul 3 după Wizz Air și Tarom

Ultimele Stiri
abonare newsletter