Actualitate

Cum arată terminalele provizorii de la aeroport? Lucrările de extindere a terminalului plecări durează până în februarie

Lucrările de extindere la terminalul plecări de la Aeroportul Internațional Cluj vor dura până în februarie 2024 și vor aduce în plus trei noi porți de îmbarcare. Lucrările afectează confortul pasagerilor, care sunt nevoiți să aștepte îmbarcarea în terminale provizorii.

Terminale provizorii la Aeroportul Internațional Cluj până la finalizarea lucrărilor de extindere a terminalului plecări. Foto: monitorulcj.ro Terminale provizorii la Aeroportul Internațional Cluj până la finalizarea lucrărilor de extindere a terminalului plecări. Foto: monitorulcj.ro

 

Cei care se ocupă de extinderea terminalului plecări de la Aeroportul Internațional Cluj, Asocierea Bogart-UTI-ACI, au asigurat 80 de containere pentru zona de regrupare a pasagerilor, care deja au fost date în folosință.


Directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, a anunțat că în noaptea de 4 spre 5 iulie zborurile externe vor fi procesate prin aceste containere.

Terminal plecări provizoriu la Aeroportul Internațional Cluj amenajat în 80 de containere. Foto: monitorulcj.ro

„La sfârșitul lunii iunie au fost procesate primele zboruri interne prin aceste containere, iar în noaptea de 4 spre 5 iulie deja zborurile externe vor fi procesate prin aceste containere. Există aer condiționat, bineînțeles că nu există condiții la fel de bune ca și în aerogară. La fel, spațiile comerciale le mutăm parțial în aceste containere. Ne pare rău că până în februarie- martie anul viitor confortul pasagerilor va fi afectat. Din martie 2024 vom prezenta alte condiții (...) În cadrul proiectului au fost deja pregătite peste 80 de containere cu aer condiționat, unde se asigură zonele de regrupare pentru zborurile interne și externe. Ne pare rău și le cerem scuzem pentru că aproximativ 6 luni va fi afectat confortul pasagerilor, avem suprafață corespunzătoare, dar înălțimea este de doar 2,35 metri, nu vor fi cele mai bune condiții, este o situație temporară pentru a ne putea prezenta în luna martie cu noul terminal. Nu credem că va scădea traficul de pasageri din această cauză, ne cerem scuze anticipat”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj cu ocazia prezentării proiectului de extindere a terminalului plecări.


Terminal plecări provizoriu la Aeroportul Internațional Cluj amenajat în 80 de containere. Foto: monitorulcj.ro

CITEȘTE ȘI: Cum va arăta noul terminal de la aeroport după extindere? Lucrările vor fi gata în februarie.

3,1 milioane de pasageri până la finalul anului

Potrivit lui Ciceo, până la finalul anului, traficul de pasageri va ajunge la 3,1 milioane de pasageri. 

„În ce privește extinderea terminalului, este foarte important având în vedere creșterea numărului de pasageri. Anul acesta noi considerăm că vom depăși 3 milioane de pasageri, aproximativ 3,1 milioane, dacă în 2019 am avut 2,9 milioane. La orele de vârf există perioade aglomerate în terminalul plecări, în zona de regrupare, în zona de regrupare la plecări externe. Avem intenția și vom demara studiul de fezabilitate vom construi un nou terminal. Până atunci, această extindere este foarte importantă (...) Dacă în primele 5 luni ale anului am avut 797.000, iată că în primele 5 luni din 2023 avem o creștere de 47%, 1.170.000 de pasageri. Se continuă creșterea și în luna iunie, din acest motiv considerăm că vom depăși, pentru prima oară în istoria aeroportului, 3 milioane de pasageri. Legat de extinderea terminalului, vom avea o extindere a terminalului spre nord, spre partea de est, ce e foarte important e că mărim sălile de regrupare. La momentul de față la plecări interne avem aproximativ 400 de mp, vom ajunge la aproximativ 1.700 mp, iar în ce privește zona de regrupare externe de la 1.800 mp ajungem la aproximativ 5.100 mp. Vor fi îmbunătățiri semnificative pentru confortul pasagerilor", a mai spus directorul aeroportului clujean.


Lucrările de extindere a terminalului plecări vor costa 365.708.900 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei. Restul banilor sunt asigurați din fonduri de la bugetul de stat și din bugetul aeroportui.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Adio înghesuială! Încep lucrările de extindere a terminalului plecări de la Aeroportul Internațional Cluj

Oficial. Se extinde terminalul de la Aeroportul Internațional Cluj. Investiție de 74 mil. euro!

Spital „construit” de copii, în Cluj! Și-au golit pușculița pentru un centru destinat copiilor bolnavi în stadiu terminal

abonare newsletter