Economie

Carne, lapte, ouă, fructe, pește. „Mulțumim de masă”, Ungaria, Polonia și Bulgaria!

Polonia, Ungaria și Bulgaria sunt țările care pun cele mai multe alimente în farfuriile românilor.

Mâncarea românilor vine din alte țări ale Uniunii Europene. Foto: Pixabay Mâncarea românilor vine din alte țări ale Uniunii Europene. Foto: Pixabay

 

Lipsa unui număr suficient de producători locali de alimente care intră în consumul zilnic al românilor fac ca importurile să crească, iar acest lucru va crea mari probleme în viitor, spune șeful INS, Tudorel Andrei.


Autorul unei cărți pe această temă, „Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare”, Andrei spune că „pe fondul unei capacităţi reduse de prelucrare a materiilor prime, România a importat tot mai mult, an de an, produse agroalimentare, în special din ţările membre ale UE”.

Printre ţările cele mai importante în raport cu ponderea volumului importurilor din aceste state sunt Ungaria şi Polonia și mai nou, Bulgaria, scrie hotnews.ro.


Carne, lapte, ouă. Mulțumim de masă, Ungaria!

În ultimii 15 ani, un număr de 20 de categorii de produse din cele 24 incluse în Nomenclatorul Combinat au înregistrat deficit în relaţia comercială cu Ungaria, mai spune prof. Andrei.

Cereale, patiserie, carne. Mulțumim de masă, Polonia!

În cazul Poloniei, primele trei categorii de produse la care s-a acumulat cea mai mare pondere a deficitului sunt: preparate pe bază de cereale şi produse de patisserie cu un deficit de peste 725 de milioane de euro, lapte şi produse lactate, ouă de pasăre cu acelaşi deficit de peste 725 de milioane de euro şi carne cu un deficit de circa 540 de milioane de euro.


Legume, fructe, cafea, pește. Mulțumim de masă, Bulgaria!

Acestea sunt principalele categorii de alimente cu sold comercial negativ în relația cu vecinii de la sud. 

La lapte, producţia s-a redus cu aproape jumătate


„Asemenea exemple ar putea continua cu o listă lungă de produse agroalimentare. Producem tot mai puțin, deși consumul intern de produse agroalimentare al populaţiei a crescut, ca urmare a creşterii veniturilor şi a ofertei mai diversificate din partea lanţurilor de magazine care s-au dezvoltat la nivel naţional”, explică Tudorel Andrei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Importurile de gaze în România au scăzut cu 45,6%, în primele patru luni din 2023. Producţia a crescut cu 6,9%

La o shaorma pe „avari”, ca cocalarii. Polițiștii au blocat o bandă de circulație ca să își ia mâncare

Iubitorii de animale din Cluj strâng mâncare și donații pentru câinii și pisicile fără stăpân. Tu cum poți ajuta?

abonare newsletter