Economie

Început de an dinamic pe piața muncii. Domeniile vânzări, management, financiar și IT sunt cele mai căutate

Anul 2023 a debutat cu o activitate intensă pe piața muncii, atât de partea angajatorilor, cât și a românilor care își caută un loc de muncă.

Anul 2023 a debutat cu o activitate intensă pe piața muncii. FOTO: Pixabay Anul 2023 a debutat cu o activitate intensă pe piața muncii. FOTO: Pixabay

 

 


Start dinamic pe piața muncii. În ianuarie 2023 s-au înregistrat cu 15% mai multe joburi și cu 34% mai multe aplicări față de aceeași perioadă din 2022, relevă un studiu BestJobs. Astfel, s-a realizat un nou vârf al aplicărilor pentru un nou loc de muncă, pentru ultimii doi ani, în timp ce ofertele de joburi disponibile sunt cu 15% mai numeroase comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

 


Dintre cei care își caută loc de muncă, cei mai mulți candidați au aplicat pe BestJobs la joburi în domeniile Vânzări (116.000 de aplicări), Management (peste 86.000 de aplicări), Financiar (54.000 de aplicări) și IT/ Telecom (52.000 de aplicări). Potrivit datelor recensământului INSSE, în România sunt 8,18 milioane de persoane active pe piața muncii. 

Câte persoane au aplicat pentru un loc de muncă, la Cluj?

Tot datele recensământului INSSE arată că cel mai mare grad de ocupare îl au rezidenții județului Ilfov (52,2%) și municipiului București (50,8%).


Acest aspect este indicat și de clasamentul orașelor cu cei mai activi candidați, format din Ilfov și București (peste 382.000 de aplicări), urmat de Timiș (aproape 84.000 de aplicări), Cluj (peste 61.000 de aplicări), Brașov (peste 56.300 de aplicări) și Prahova (peste 44.200 de aplicări). Joburile remote sunt în continuare de interes pentru candidați, astfel că numărul de aplicări a depășit 100.000 în luna ianuarie, cu 40% mai multe comparativ cu începutul anului trecut. 

Salariul, publicat de 1 din 3 angajatori

Companiile continuă să recruteze activ și tot mai multe afișează salariul în oferta de job. Datele BestJobs mai arată că, în prezent, 30% din totalul joburilor disponibile pe platformă în luna ianuarie au fost cu salariul la vedere, comparativ cu anul trecut, când ponderea acestora era de 22%. Mai mult, recrutorii au efectuat cu 55% mai multe contactări în luna ianuarie față de aceeași lună a anului trecut. 


Din totalul locurilor de muncă disponibile în luna ianuarie pe platformă, 27% permit un mod de lucru flexibil, cu 10% în întregime remote, iar peste 17% cu împărțirea activității între sediu și biroul de acasă. 

CITEȘTE ȘI:

Munca remote rămâne în preferințele angajaților români. Deși pandemia s-a terminat, doar jumătate din angajați lucrează de la birou

Ultimele Stiri
abonare newsletter