Economie

Încălzire mai ieftină pentru clujeni. Ce planuri are Primăria pentru sistemul centralizat de termoficare al RAT?

Clujenii care sunt conectați la sistemul centralizat de termoficare al RAT vor plăti mai puțin pentru încălzire.

Clujenii care sunt conectați la sistemul centralizat de termoficare al RAT vor plăti mai puțin pentru încălzire/ Foto: depositphotos.com Clujenii care sunt conectați la sistemul centralizat de termoficare al RAT vor plăti mai puțin pentru încălzire/ Foto: depositphotos.com

 

 


Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a declarat că clujenii care sunt conectați la rețeaua centralizată de termoficare, nu vor avea probleme cu frigul în această iarnă.

 


21.000 de clujeni sunt conectați în acest moment la sistemul centralizat de termoficare al RAT, în scădere față de anii ‘90 când erau peste 65.000.

„O să fie, probabil, o mică creștere a prețului la gaz până la prețul plafonat. Suntem cumva în grafic în acest moment și nu suntem în pericol de a face frigul, dar avem doar 21.000 de apartamente conectate la sistemul centralizat de termoficare din 65.000 câte erau în anii ‘90. Ceilalți, fiecare cât de cald își face în casă, așa de mult o să plătească”, a declarat Dan Tarcea la profit.ro.


„Va fi mult mai ieftin”

Potrivit viceprimarului, primăria are deja două studii de fezabilitate în valoare de 3,2 milioane de euro pentru a moderniza sistemul de termoficare.

„Ca și obiectiv ne-am propus ca, până în 2030, să atragem 200 de milioane de euro să investim în sistemul nostru de termoficare, astfel încât să vină și o mutare naturală a oamenilor care astăzi se încălzesc cu centrale proprii de apartament, pentru că va fi mult mai ieftin”, a declarat Tarcea.


Dan Tarcea afirmă și sistemul de termoficare centralizat va fi de departe cel mai eficient pentru reducerea costurilor. 

„Direcția este foarte clară. Europa merge în această direcție. Pe de altă parte, nu este suficient doar să fii conectat la un sistem centralizat sau să ai o centrală pe scară sau pe bloc. Evident că nu-l putem obliga pe om și nici nu vrem să se conecteze la sistemul centralizat. Asta va trebui să devină o decizie personală după ce o să vadă că el plătește mai mult decât vecinul care e conectat la sistemul centralizat”, adaugă el.


În anul 2022, primăria municipiului Cluj-Napoca a alocat 10 milioane de euro pentru subvenții astfel încât să poată păstra prețul energiei termice la un nivel acceptabil pentru clujeni. 

„Pe de altă parte, mai avem proiecte să punem panouri fotovoltaice pe clădirile existente. Adică pe clădirile pe care le dețin cei de la termoficare, avem deja pe 7 clădiri publice care aparțin primăriei și suntem producători de energie. Asta înseamnă că scădem cheltuielile și rămân mai mulți bani la bugetul Clujului astfel încât să putem face mai multe investiții”, mai spune Dan Tarcea.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Electrica, amendată de ANPC cu 20.000 de lei pentru că nu a emis la timp facturile

„Prețuri energie” și „cum să devin programator”, în topul căutărilor românilor pe Google, în plină criză

România și-a asigurat necesarul de gaze și energie pentru iarnă. Ciucă: „Suplimentăm ca să putem interveni și în cele mai complicate condiţii meteo”

Ultimele Stiri
abonare newsletter