Economie

Supraestimare? În Cluj n-ar fi rămas peste 60 milioane € de pe urma Untold, spun economiștii!

Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai spun că estimarea realizată de către organizatori a cheltuielilor participanților Untold în 2022 „trebuie privită cu scepticism, mai ales că studiile independente realizate în legătură cu edițiile din 2017 și 2019 ale festivalului au evidențiat tendințe de supraestimare din partea organizatorilor”.

sursa foto Facebook Untold sursa foto Facebook Untold

 

În urmă cu două zile, organizatorii Untold au ieșit cu un comunicat de presă în care spuneau că ediția de anul acesta a festivalului a adus o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 60 milioane euro.


„La un prim calcul realizat în baza cifrelor estimate și de către partenerii comerciali ai festivalului, hotelieri locali, proprietari de restaurante, centre comerciale, etc, cei 270.000 participanți veniti din afara judetului Cluj au cheltuit, în medie, în cele 4 zile de festival, cel puțin 225 euro. Acești bani au mers către cazare, transport, mâncare, plimbări și cumpărături în oraș. Astfel, la un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 60 milioane euro”, se arăta în comunicatul de presă.

Ovidiu I. Moisescu, profesor la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) susține că în estimarea organizatorilor festivalului lipsește o descriere „transparentă și clară a metodologiei utilizate”.


Untold 2017

„Primul studiu independent care a analizat cheltuielile participanților Untold a fost publicat în 2018, cu referire la ediția din 2017 a festivalului . Metoda utilizată a fost sondajul pe bază de chestionar online aplicat post-hoc participanților la festival, eșantionul investigat cuprinzând 1164 participanți proveniți din România. Rezultatele studiului au evidențiat faptul că la ediția din 2017 a Untold, cheltuielile medii ale participanților proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca pentru cazare, mâncare, băutură, distracție, transport local, suveniruri etc. (fără biletul de intrare la festival), exprimate în echivalent euro, au fost de 79 euro/ participant-zi în cazul celor proveniți din București, respectiv 64 euro / participant-zi în cazul celor proveniți din alte localități din România”, arată Moisescu.

Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2017 a Untold a însemnat 330.000 participanți-zi (dintre care 29% din municipiul Cluj-Napoca, 16% din București, 45% din alte localități din România și 10% din străinătate), respectiv o cheltuială medie de 100 euro/ participant-zi.


„Pornind de la structura numărului de participanți-zi la Untold 2017, așa cum a fost comunicată de către organizatori, luând în considerare valorile medii ale cheltuielilor reieșite în urma studiului independent, respectiv echivalând cheltuiala medie a participanților din străinătate cu cea a participanților proveniți din București, valoarea medie ponderată a cheltuielilor participanților proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca la ediția din 2017 a Untold se ridică la circa 70 euro/ participant-zi. Prin urmare, estimarea organizatorilor privind cheltuiala medie pe participant-zi la ediția din 2017 a Untold, cu referire la participanții proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca, a fost cu circa 43% mai mare decât estimarea rezultată în urma studiului independent”, arată profesorul de la FSEGA.

Untold 2019

Moisescu arată că al doilea studiu independent care a analizat cheltuielile participanților Untold a fost publicat în 2021, cu referire la ediția din 2019 a festivalului . Metoda utilizată a fost și în acest caz sondajul pe bază de chestionar online aplicat post-hoc participanților la festival, eșantionul investigat cuprinzând 558 participanți la eveniment, inclusiv participanți din străinătate. 


„Rezultatele studiului au evidențiat faptul că la ediția din 2019 a Untold, cheltuielile medii ale participanților proveniți din afara județului Cluj pentru cazare, mâncare, băutură, distracție, transport local, suveniruri etc. (fără biletul de intrare la festival), exprimate în echivalent Euro, au fost de 119 euro/ participant-zi în cazul celor proveniți din România, respectiv 130 euro/ participant-zi în cazul celor proveniți din străinătate”, mai arată acesta.

Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2019 a Untold a însemnat 372.000 participanți-zi (dintre care 20% din județul Cluj, 60% din alte județe din România și 20% din străinătate), respectiv o cheltuială medie de 150 euro/ participant-zi, în cazul celor proveniți din afara județului Cluj.


„Pornind de la structura numărului de participanți-zi la Untold 2019, așa cum a fost comunicată de către organizatori, și luând în considerare valorile medii ale cheltuielilor reieșite în urma studiului independent, valoarea medie ponderată a cheltuielilor participanților proveniți din afara județului Cluj la ediția din 2019 a Untold se ridică la circa 122 euro/ participant-zi. Așadar, estimarea organizatorilor privind cheltuiala medie pe participant-zi la ediția din 2019 a Untold, cu referire la participanții proveniți din afara județului Cluj, a fost cu circa 23% mai mare decât estimarea rezultată în urma studiului independent. Prin urmare, «infuzia de capital în comunitatea clujeană», estimată de organizatori la circa 45 milioane euro pentru ediția din 2019 a Untold, se ridică la numai 36 milioane de euro”, conform studiului independent amintit.

Untold 2022

Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2022 a Untold a însemnat 360.000 participanți-zi (dintre care 25% din județul Cluj, 60% din alte județe din România și 15% din străinătate), o cheltuială medie de 225 euro/ participant-zi provenit din afara județului Cluj și o infuzie de capital în comunitatea locală de circa 60 milioane euro.

„În absența unei descrieri transparente și clare a metodologiei utilizate, estimarea realizată de către organizatori a cheltuielilor participanților Untold în 2022 trebuie privită cu scepticism, mai ales că studiile independente realizate în legătură cu edițiile din 2017 și 2019 ale festivalului au evidențiat tendințe de supraestimare din partea organizatorilor (+43% în 2017, respectiv +23% în 2019). Pe cale de consecință, este foarte probabil ca valoarea cheltuielii medii pe participant-zi provenit din afara județului Cluj la ediția din 2022 a Untold să fie la rândul său supraestimată. Dacă metodologia de estimare utilizată de organizatori în 2022 a fost similară cu cea folosită în 2019, se poate presupune o supraestimare similară a cheltuielilor participanților (+23%), lucru care ar însemna o cheltuială medie de 183 euro/ participant-zi din afara județului Cluj și, implicit, o infuzie de capital în comunitatea locală de circa 49 milioane euro”, a încheiat profesorul.

CITEȘTE ȘI:

Organizatori Untold: peste 60 milioane de euro rămân în Cluj-Napoca! Investiții de UN MILION de lei pe Cluj Arena și în Parcul Central

Festivalul UNTOLD pe TikTok: doar duminică, aproape 1 milion de oameni au urmărit festivalul pe TikTok LIVE

Ce trebuie reparat după Untold? Primăria face „inventarul”: „S-au făcut filmări înainte, sunt obligați să readucă totul la acea stare”

Ultimele Stiri
abonare newsletter