Actualitate

CJ Cluj afirmă că a câştigat procesul cu MBS Group, firma care trebuia să se ocupe de modernizarea drumului Răchiţele-Ic Ponor

Curtea de Apel Cluj a admis apelul Consiliului Judeţean Cluj împotriva sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Cluj, după ce MBS Group, liderul Asocierii câştigătoare a contractului privind modernizarea drumului Răchiţele-Ic Ponor, a dat în judecată Consiliul Judeţean Cluj. Preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, spune că nu va emite ordinul de începere efectivă a lucrărilor cu noua firmă care a câştigat licitaţia la acest drum până când DNA nu va face o expertiză care să indice cine se face vinovat de situaţia de acolo.

Consiliul Judeţean Cluj susţine că a primit confirmarea faptului că marţi, 16 iunie 2015, Curtea de Apel Cluj, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, a admis apelul instituţiei împotriva sentinţei civile pronunţată în urma acţiunii introduse pe rolul Tribunalului Cluj de către liderul Asocierii câştigătoare a contractului de lucrări „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele - Prislop – Ic Ponor”, firma MBS Group.

Obiectul acestei acţiuni l-a constituit rezilierea Acordului contractual, obligarea Consiliului Judeţean Cluj la eliberarea garanţiei de buna execuţie, respectiv la obligarea plăţii dobânzilor aferente garanţiei de bună execuţie.


“În cadrul procesului, firma MBS Group a invocat diverse motive şi susţineri care să ateste culpa exclusivă a Consiliului Judeţean Cluj cu privire la neprelungirea Acordului contractual. La rândul nostru, noi am susţinut în acest context faptul că liderul Asocierii nu a mai dorit continuarea lucrărilor contractate fără aplicarea unei indexări a valorii lucrărilor rămase de executat, indexare care nu a fost posibilă conform clauzelor contractuale, preţul contractului fiind ferm, de 34.415.777,83 lei fără TVA”, spun reprezentanţii CJ Cluj.

Prin hotărârea pronunţată, Curtea de Apel Cluj a respins solicitarea Asocierii conduse de MBS Group de obligare a Consiliului Judeţean Cluj la eliberarea garanţiei de bună-execuţie, în cuantum de 3.293.909,76 lei, suma în cauză rămânând la dispoziţia forului administrativ judeţean până la recepţia finală a lucrărilor.


„După ce la sfârşitul lunii trecute am semnat contractul care vizează executarea restului de lucrări la acest obiectiv de infrastructură, acum am primit o decizie favorabilă din partea Curţii de Apel Cluj, instanţa confirmând dreptul nostru de a reţine garanţia de bună-execuţie. Voi cere DNA ca, în cadrul anchetei care vizează acest proiect, să dispună o expertiză tehnică, astfel încât să ne putem îndrepta împotriva celor care au pus în pericol şi au adus daune acestui proiect, în vederea recuperării întregului prejudiciu cauzat. Totodată, din dorinţa de a contribui la aflarea adevărului, nu voi emite ordinul de începere efectivă a lucrărilor decât după ce voi fi sigur că toate probele utile anchetei au fost puse la adăpost”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea MBS Group, Alfa Rom de la Satu Mare şi Nemzetközi Betonut, Ungaria.


MBS Group aparţine fostului consilier local PDL din Turda Gabriel Silagy. Numele lui Silagy apare în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Procurorii spun că acesta i-ar fi dat lui Uioreanu prin intermediari peste 33.000 de lei, la începutul lui 2013. Un an mai târziu, în februarie 2014 Uioreanu a depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva firmei MBS Group pe motiv că şi-a bătut joc de lucrările la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter