Administrație

Bugetul județului Cluj pentru 2024, în valoare de peste 1,5 miliarde de lei, aprobat fără amendamente

Consiliul Județean a aprobat, miercuri, bugetul general al județului Cluj pentru acest an. În 2024, bugetul județului Cluj este de 1.524.741.47 lei.

Ședință ordinară Consiliul Județean Cluj/Foto: arhivă monitorulcj.ro Ședință ordinară Consiliul Județean Cluj/Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Consilierii județeni au aprobat, miercuri, bugetul general propriu al județului Cluj pe anul 2024

 


Potrivit proiectului aprobat, bugetul pe anul 2024 beneficiază de o creștere generală de circa 6% față de anul trecut, cu un buget total în sumă de 1.524.741.47 de lei. Bugetul local se ridică la suma de 845.422.660 de lei, o creștere de 5.5% față de anul 2023, din care secţiunea de funcţionare (486.154,04 mii lei) reprezintă 57,50 %, iar secţiunea de dezvoltare (359.268,62 mii lei) 42,50 % din totalul bugetului local. 

Amendamentele la proiectul de buget, respinse pe bandă rulantă

În condițiile în care bugetul județului Cluj pentru 2024 este unul limitat, amendamentele depuse de Opoziție nu au găsit susținere în rândul consilierilor județeni. 


Astfel, o serie de propuneri sub forma amendamentelor au fost respinse. Printre acestea se regăsesc asemenea proiecte, precum: 
-dezvoltarea aplicației Smart Teritory, pentru sesizarea problemelor depistate în județul Cluj
-implementarea unui sistem video pentru prevenția și monitorizarea abandonării deșeurilor în județ
-proiect multianual pentru realizarea unor perdele forestiere pe drumurile din județ
-realizarea unei companii de informare privind selecția și colectarea deșeurilor
-amenajarea unei parcări în zona punctului turistic de la barajul din Valea Drăganului

Nici propunerile liderului de grup PSD, Alexandru Cordoș, nu au fost susținute de consilierii județeni. În final, proiectul de buget al județului Cluj pentru acest an a fost votat cu 24 voturi „pentru”. Opoziția a votat „împotrivă”.


Ce proiecte vor fi finanțate din bugetul pe 2024?

Printre proiectele care primesc bani anul acesta se numără Spitalul Pediatric Monobloc, pista Velo Apuseni, dar și o serie de drumuri.

Astfel, peste 164 de milioane de lei merg în acest an pentru modernizarea, reabilitarea și întreținerea drumurilor județene. În plus față de aceste fonduri, alte 11 drumuri și poduri vor beneficia de finanțare în valoare de cca. 140.000.000 de lei prin Programul de Investiții „Anghel Saligny”.


Printre cheltuielile de la capitolul învățământ se regăsesc sumele alocate școlilor speciale din județ, dar și bani pentru dotarea școlilor cu mobilier, material didactice și echipamente, dar și proiectul PNRR de achiziționare de microbuze electrice pentru elevii din județ.

La capitolul sănătate, printre proiecte se numără extinderea si modernizarea Ambulatoriului Clinic Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii; cresterea sigurantei pacientilor Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie; dotare UPU Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii; dotare ambulator Spital de Recuperare - proiect PNRR. O sumă considerabilă este prevăzută pe bugetul din 2024 pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc - 27.092.700 lei.

Pentru operaționalizarea centrului cultural de la Castelul Banffy din Răscruci este prevăzută suma de 4.700.000 lei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bugetul județului în 2024, peste 1,5 miliarde de lei! Ce investiții se regăsesc în bugetul Clujului din acest an?

CJ Cluj „apasă pedala” pentru asfaltarea drumurilor județene și în 2024. 164 milioane de lei pentru lucrări pe 62 de drumuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter