Administrație

26 milioane de lei, investiți de CJ Cluj în infrastructura de apă și canalizare, în 2023

26.000.000 de lei, bani din fondurile Consiliului Județean Cluj și a Companiei de Apă „Someș”, au fost investiți în 2023 în infrastructura de apă și canalizare a județului.

26 milioane de lei, investiți de CJ Cluj în infrastructura de apă și canalizare, în 2023. FOTO: CJ Cluj 26 milioane de lei, investiți de CJ Cluj în infrastructura de apă și canalizare, în 2023. FOTO: CJ Cluj

 

 


43,2 kilometri de noi rețele de apă și canalizare au fost realizate în 2023, din banii Consiliului Județean Cluj și a Companiei de Apă Someș, în plus față de investițiile finanțate din fonduri europene.

 


Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș”, societate în cadrul căreia forul administrativ județean este acționar majoritar, au investit în cursul anului 2023 peste 26 de milioane de lei, în plus față de fondurile europene atrase, pentru extinderea și înlocuirea rețelelor de alimentare cu apă și colectare-epurare a apelor uzate.

Investițiile ce au totalizat 43,2 km de rețele noi sau înlocuite de apă și canalizare au fost finanțate din fondul „Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare – I.I.D.” al Companiei de Apă „Someș”, constituit din redevența și impozitul pe profit virate Consiliului Județean Cluj și returnate de forul administrativ județean Companiei pentru derularea de noi investiții. 


Banii au fost alocați pentru finanțarea acelor proiecte edilitare locale ce nu au fost cuprinse în programele majore de investiții finanțate din fonduri europene. 

„Am ales să folosim acești bani pentru a completa investițiile edilitare în valoare de circa 680 de milioane de euro cofinanțate de Uniunea Europeană în ultimii 30 de ani. Suntem foarte mulțumiți că, doar în cursul anului trecut, am reușit să extindem și să optimizăm din acești bani rețelele de apă și canalizare din 10 localități, inclusiv de pe patru străzi din municipiul Cluj-Napoca”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.    


Astfel, în cursul anului 2023 au fost finalizate, recepționate ori a fost demarată procedura de recepție pentru 10 contracte de lucrări ce au vizat înființări, extinderi și modernizări ale sistemelor de apă pe o lungime de 27,14 km, respectiv ale sistemelor de canalizare pe o lungime de 16,079 km. De asemenea, au mai fost construite 13 stații de pompare a apei potabile și uzate, respectiv peste 740 de branșamente și racorduri la imobile.

Reamintim faptul că, din aceleași fonduri, în anul precedent au fost demarate lucrările în cadrul a trei noi contracte dintre care cel mai important este cel care privește extinderea alimentării cu apă în zona de munte a județului Cluj, în comunele Călățele, Mănăstireni, Râșca și Beliș. Valoarea proiectului de care vor beneficia circa 9.300 de locuitori este de 23.162.000 de lei. 


Lista localităților: 

  • Legii, comuna Geaca;
  • Păniceni, comuna Căpușu Mare;
  • Mihăiești, comuna Sânpaul;
  • Mociu, comuna Mociu;
  • Jucu de Sus, comuna Jucu;
  • Jucu de Mijloc, comuna Jucu;
  • Săliștea Nouă, comuna Baciu;
  • Copru, comuna Cătina;
  • Cătina, comuna Cătina;
  • Chinteni, comuna Chinteni.

Lista străzilor:

  • Calea Turzii, municipiul Cluj-Napoca;
  • Str. Haller Karoly, municipiul Cluj-Napoca;
  • Str. Liviu Galaction Munteanu, municipiul Cluj-Napoca;
  • Str. Nicolae Pătrașcu, municipiul Cluj-Napoca.

 Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se schimbă conductele de apă și canalizare pe mai multe străzi din Cluj-Napoca. Investiție de 70 de milioane de lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter