Administrație

Din Cluj la Târgu Mureș, pe Autostrada Transilvania, de la 1 Decembrie. „Se încearcă inaugurarea chiar de Ziua Națională”.

Secțiunea de aproape 16 km dintre Câmpia Turzii și Chețani, de pe Autostrada Transilvania, ar putea fi deschisă circulației la 1 Decembrie.

Autostrada Transilvania, secțiunea Chețani-Câmpia Turzii/Foto: Asociația Pro Infrastructura Facebook.com Autostrada Transilvania, secțiunea Chețani-Câmpia Turzii/Foto: Asociația Pro Infrastructura Facebook.com

 

 


În toamna acestui an, pe tronsonul Chețani–Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania (A3) se înregistra cel mai bun progres dintre toate loturile de autostradă din țară. 

 


În prezent, potrivit reprezentanților Asociației Pro Infrastructura (API), lucrările la secțiunea de 15,7 km se apropie de etapa finală, cu șanse reale de inaugurare de Ziua Națională a României. 

„După ce în martie 2021 ministrul Cătălin Drulă a „rupt pisica” reziliind contractul cu defuncta Straco și apoi a re-licitat rapid lucrările rămase, noii antreprenori, Strabag și Geiger, au rupt toate normele și au șanse maxime să stabilească un record național: inaugurarea unui sector de autostradă cu 9 luni înainte de termen”, potrivit API. 


„Demonstrație de forță pe Autostrada Transilvania”

Contractul a fost semnat în octombrie 2022, cu ordin de începere emis în 21 noiembrie anul trecut și prevede 3 luni de proiectare și 18 de execuție, deci finalizarea este programată în august 2024. 

„S-a intrat în teren la sfârșit de noiembrie 2022 pe un șantier aflat la aproximativ 38% stadiu fizic în momentul rezilierii.


Cei doi constructori, jucând pe teren propriu, s-au decis să facă o demonstrație de forță și să deschidă circulația în decembrie 2023. Au profitat și de vremea tomnatică neobișnuit de secetoasă și acum doar ceva catastrofal îi mai poate opri”, arată sursa citată. 

Mai mult, secțiunea de drum dintre Chețani și Câmpia Turzii ar putea fi inaugurată la 1 Decembrie. Însă, specialiștii în domeniu avertizează asupra riscurilor aferente unei asemenea decizii, în cazul în care lucrările nu vor fi încheiate în totalitate. Cel mai realist termen este mijlocul lunii decembrie.


„Umblă vorba prin târg că se încearcă inaugurarea chiar de Ziua Națională, însă noi i-am îndemna pe politicieni să nu forțeze nota, iar pe antreprenori să nu cadă (ca alții, vezi A7 Centura Bacău) în capcana grabei care strică treaba doar ca să dea bine la televizor.

Acest obiectiv este foarte greu de îndeplinit. Chiar dacă nu vor reuși atunci, antreprenorii pot fi gata în jur de 15 decembrie, în funcție și de vreme.

În scurt timp municipiile Târgu Mureș și Cluj-Napoca vor fi legate cu 113 kilometri pe Autostrada A3 între Ungheni și Nădășelu”, avertizează reprezentanții Pro Infrastructura. 

Tronsonul Chețani-Câmpia Turzii este singura bucată lipsă din autostrada Transilvania dintre Târgu Mureș și Cluj-Napoca.

Odată finalizat lotul Chețani - Câmpia Turzii mașinile pot circula neîntrerupt pe Autostrada Transilvania.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Avans substanțial pe A3 Chețani-Câmpia Turzii. Pasajul din zona localității Luna, deschis în două săptămâni

Circulație neîntreruptă din Cluj la Târgu Mureș, pe Autostrada Transilvania! Segmentul lipsă de 15 km va fi deschis în această toamnă

Ultimele Stiri
abonare newsletter