Administrație

Veste bună! Turnul Pompierilor va putea fi vizitat și pe timp de noapte

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca va putea fi vizitat și pe timp de noapte. De la deschidere și până în prezent, 36.000 de persoane au vizitat clădirea.

Priveliștea din Turnul Pompierilor/ Foto: Emil Boc - Facebook Priveliștea din Turnul Pompierilor/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Turnul Pompierilor a fost introdus în circuitul turistic al Clujului la sfârșitul lunii martie 2023.

 


Potrivit primarului Emil Boc, până în data 2 octombrie 2023, 36.000 de persoane au vizitat clădirea care oferă o panoramă asupra orașului.

De asemenea, acesta va putea fi vizitat și pe timp de noapte, începând de joi, 5 octombrie.


„Turnul Pompierilor va putea fi vizitat noaptea începând din 5 octombrie. Invit toți studenții să viziteze acest obiectiv turistic. Intrarea este gratuită.
Începând de joi, 5 octombrie, Turnul Pompierilor (situat pe str. Tipografiei, nr. 7) - va putea fi vizitat de luni până duminică în intervalul 10:00-20:00, iar joia, programul este și mai lung, în intervalul 10:00-22:00.
Felicit inițiativa cetățenilor și a colegilor mei din primărie care au propus prelungirea programului de vizitare a Turnului Pompierilor.
Obiectivul cultural recent modernizat cu fonduri europene a fost deschis publicului larg în 20 martie 2023. În perioada 20 martie - 2 octombrie 2023, Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca a avut un număr de peste 36.000 de vizitatori”, a transmis Emil Boc.

Turnul Pompierilor, deschis din luna martie

Turnul pompierilor a fost deschis la finalul lunii martie. Proiectul câștigător pentru reabilitarea monumentului istoric a fost selectat în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. 


La nivel local, Turnul Pompierilor devine cel de-al șaselea obiectiv al Centrului de Cultură Urbană al Primăriei Cluj-Napoca, alături de Clădirea Casino din Parcul Central, Turnul Croitorilor, Centrul pentru Tineret și cinematografele Dacia și Mărăști.

CITEȘTE ȘI:
Descoperă bogata moștenire arhitecturală a orașului Cluj-Napoca. Clădiri istorice care te poartă în trecut. GALERIE FOTO

Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul scării interioare, parcurgându-se în acest fel etapele istorice ale turnului.


Scara interioară a turnului dispune de un spațiu expozițional care poate găzdui mici expoziții de artă (în casete special amenajate) sau de artă digitală (video-proiecție). Astfel, artiștii, asociațiile de artiști plastici sau instituțiile culturale vor putea propune – prin parteneriate sau convenții de colaborare – idei de expoziții și manifestări artistice, prin intermediul funcționarului public Antonia. 

Expoziții remarcabile, la Turnul Pompierilor

În cadrul monumentului istoric sunt acum etalate expoziții remarcabile:
- Expoziția „Turnul Croitorilor, Turnul celor trei vârste”, organizată de Departamentul de grafică al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (fotografii și gravuri de arhivă, planșe cu procesul de reabilitare)
- Expoziția cu obiecte vechi specifice activității de stingere a incendiilor din colecția Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj (ISU Cluj)
- Expoziția digitală cu fotografii de arhivă care îi prezintă pe salvatorii clujeni de-a lungul timpului, realizată cu sprijinul ISU Cluj. 

Proiectul „Revitalizarea Turnului Pompierilor” a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Valoarea totală a investiției: 11.108.771,11 lei cu TVA.

Contextul istoric

Denumit la început Turnul țesătorilor, edificiul face parte din ansamblul celei de a doua incinte fortificate medievale a oraşului, construcția lui fiind începută cel mai probabil în ultimele decenii ale secolului al XV-lea și începutul secolului următor.

În anul 1574, turnul a suferit unele intervenţii, probabil în acest an fiind supraînălţat. 

Tot la sfârşitul secolului al XVI-lea apare şi prima informaţie referitoare la funcţia de turn de supraveghere împotriva incendiilor a acestei construcţii, la data de 10 mai 1585 fiind luată o hotărâre a consiliului orăşenesc în acest sens

În istoria Turnului ţesătorilor un rol important a jucat funcţia sa de turn de veghe contra incendiilor, această funcţie fiind întărită şi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

După demolarea turnurilor de poartă a oraşului, la începutul anilor 1870 a fost formulată şi posibilitatea de a demola şi acest turn al incintei fortificate, însă la iniţiativa inginerului oraşului János Tompa, sfatul orăşenesc a votat în 19 martie 1873, ca acest turn să fie transformat în turn al pompierilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Turnul Pompierilor primește zilnic 400 de vizitatori, de la deschidere! Spațiul poate să fie închiriat

Lucrările la Turnul Pompierilor au fost finalizate! Boc: „Piramida de sticlă permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului”

abonare newsletter