Administrație

Blocurile noi din Cluj vor dispune obligatoriu de stații de încărcare pentru autoturismele electrice

Clujul mai face un pas în materie de proiecte ecologice care vizează reducerea poluării. Amenajarea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice va reprezenta un criteriu obligatoriu pentru noile blocuri din municipiu.

Stații de încărcare pentru mașini electrice, condiției obligatoriu pentru proiectele rezidențiale din Cluj-Napoca/Foto: Emil Boc Facebook.com Stații de încărcare pentru mașini electrice, condiției obligatoriu pentru proiectele rezidențiale din Cluj-Napoca/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a anunțat recent că imobilele rezidențiale din municipiul Cluj-Napoca vor fi dotate în mod obligatoriu cu stații de încărcare pentru autoturismele electrice. 

 


„Toate blocurile noi care primesc autorizație de construire din partea Primăriei Cluj-Napoca trebuie să prevădă amenajarea de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice”, a declarat, marți, viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio locale. 

CITEȘTE ȘI: 

Orașele „eco” ale Europei. Emil Boc: „Un oraș verde nu este un lux, ci o necesitate”

Potrivit reprezentanților administrației locale, instalarea încărcătoarelor pentru autoturismele electrice reprezintă una din condițiile de eligibilitate prevăzute în programul de anvelopare a blocurilor din oraș. 


Transportul ecologic, realizarea de noi spații verzi, creșterea eficienței energetice a clădirilor, amenajarea stațiilor de încărcare pentru mașini electrice și reducerea cantității de deșeuri reprezintă câteva dintre măsurile administrative aflate în desfășurare pentru reducerea poluării și creșeterea calității vieții. 

Mai mult, în mai 2023, un proiect de lege adoptat de deputați și care prevede aplicarea restricțiilor și a unor taxe suplimentare în orașe pentru mașinile poluante, a mers spre promulgare.


Astfel, pentru creșterea calității aerului și reducerea factorilor poluatori, în orașe precum Cluj-Napoca, București, dar și alte municipii din țară vor fi instituite zone cu nivel scăzut de emisii. Aceste spații vor fi marcate corespunzător, cu indicatoare ce vor permite accesul doar pentru autovehiculele care respectă standardele de emisii ale zonei. Noua strategie privind mobilitatea urbană ar putea deveni obligatorie pentru toate municipiile din România începând cu 1 ianuarie 2026.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Încă 50 de stații de încărcare pentru vehiculele electrice în Cluj

Restricții și taxe pentru mașinile poluante, în Cluj-Napoca. Proiectul merge spre promulgare

Clujul, mai „verde” cu bani din PNRR. Proiecte de peste 116 mil. euro pentru deșeuri, renovări și transport nepoluant

Orașele „eco” ale Europei. Emil Boc: „Un oraș verde nu este un lux, ci o necesitate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter