Administrație

Metroul din Cluj va fi gata până în 2031! Semnarea contractului, în 25 mai, în prezența prim-ministrului Ciucă

Contractul pentru metrou va fi semnat la finalul lunii, în data de 25 mai, la Cluj-Napoca, în prezența prim-ministrului Nicolae Ciucă și a ministerului Transporturilor Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri primarul Emil Boc.

Metroul din Cluj va fi gata până în 2031. FOTO: monitorulcj.ro Metroul din Cluj va fi gata până în 2031. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


Semnarea contractului pentru proiectarea și executarea lucrărilor la metroul din Cluj-Napoca a fost anunțată cu fast de primarul Emil Boc, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc miercuri, în Sala de Sticlă a Primăriei. Contractul va fi semnat în prezența prim-ministrului Nicolae Ciucă și a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe data de 25 mai. 

 


Termenul pentru semnarea contractului, așa cum este prevăzut în proiectul finanțat din fonduri PNRR, era luna iunie, așadar, acest pas va fi făcut înainte de termenul limită.

„La metrou, partea plină a paharului este că nu am avut contestație în instanță, a trebuit să așteptăm până luni să ne asigurăm că nu s-au depus plângeri. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor  a menținut decizia Primăriei Cluj-Napoca. Așadar, pregătim terenul pentru semnarea contractului cu constructorul luna aceasta. Atât prim-ministrul Nicolae Ciucă, cât și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au confrimat prezența în data de 25 mai la Cluj-Napoca pentru semnarea contractului, prezență care ne onorează. Îi așteptăm cu drag la Cluj în 25 mai, detaliile le vom publica ulterior, în funcție de agenda pe care o vom stabili împreună”,  a anunțat primarul Emil Boc, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă. 


Ce urmează după semnarea contractului?

După semanrea contractului, asocierea de firme care va realiza lucrările la metrou va trebui să constituie garanția în cadrul proiectului, urmând ca ulterior să fie emis ordinul de începere a lucrărilor. Potrivit primarului Emil Boc, termenul pentru proiectarea lucrărilor este de 6 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. După realizarea acestui pas, urmează eliberarea autorizației de construcție și începerea lucrărilor în teren.

Prin fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență va fi asigurată finanțarea primelot 9 stații de metrou, care trebuie finalizate până în 2026, între strada Câmpului și Sopor (stațiile Sf. Maria – Europa Unită – 7,5 km). Ulterior, lucrărilor vor continua cu tronsoanele Florești – Sf. Maria și Mărăști – Muncii (10 stații, un depou) – 12,6 km.


„După semnare, în maxim 15 zile trebuie să se constituie garanția pentru contract - peste 150 milioane de euro, după care va fi emis ordinul de începere a lucrărilor, în funcție de depunerea garanției. Proiectarea va dura 6 luni, după care urmează emiterae autorizație și ulterior se va da startul lucrărilor în teren.

301 milioane de euro avem asigurate din PNRR, cu termen de realizare până în 31 iunie 2026, trebuie finalizate 9 stații între Sopor și strada Câmpului. Până în acest moment, Primăria și-a onorat toate jaloanele din PNRR, inclusiv semnarea, pentru care era termen data de 15 iunie. Este vorba despre cel mai mare contract de infrastructură din România după 1989, un obiectiv important pentru Cluj și pentru întreaga Românie”, a mai declarat primarul Emil Boc.


Metroul, finalizat până în 2031

Ulterior finalizării perioadei de finanțare a proiectului din PNRR, lucrările vor continua cu fonduri de la bugetul național și local, respectiv prin fonduri europene.

Metroul va fi finalizat în 2031, a mai arătat edilul.

„Proiectul își continuă demersul după contractul din PNRR, după 2026, pentru continuarea lucrărilor cu fonduri de la stat, bani din bugetul local și fonduri europene. Termenul final este 2031 cu întregul traseu, 19 stații. Primăria și-a îndeplinit toate cerințele până acum, a respectat jaloanele și noi am făcut tot ce trebuia pentru a ne încadra în termenele prevăzute în PNRR”, a mai spus Emil Boc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Proiectul METROULUI: Lucrările de supervizare, pentru cel puțin 10 ani. „Pregătim municipiul pentru următorii zeci de ani, vom intra într-o altă ligă a orașelor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter