Administrație

Vineri se circulă gratis cu autobuzul în Florești și Cluj-Napoca! Pivariu: „Sigur vor fi lăsate mai multe mașini acasă”

Din 3 martie, cetățenii vor putea circula gratis cu autobuzul atât în Florești, cât și în Cluj-Napoca. Primarul Bogdan Pivariu se așteaptă ca floreștenii să-și lase mașinile acasă.

Programul „Vinerea Verde” debutează în Florești / Foto: Compania de Transport Public Cluj-Napoca Programul „Vinerea Verde” debutează în Florești / Foto: Compania de Transport Public Cluj-Napoca

 

 


Programul „Vinerea Verde”, prin care cetățenii pot circula gratis pe mijloacele de transport în comun în zilele de vineri, debutează pe 3 martie și în comuna Florești. Astfel, începând din luna martie, cetățenii vor putea circula gratis cu autobuzul în Cluj-Napoca și Florești

 


Primarul comunei, Bogdan Pivariu, se așteaptă ca acest program să-i încurajeze pe cetățeni să-și lase mașinile acasă în zilele de vineri, lucru care ar duce la decongestionarea traficului: „Această măsură este implementată spre a favoriza transportul în comun. Mă aștept ca numărul mașinilor lăsate acasă să crească, chiar dacă este o perioadă mai friguroasă și sper să nu ningă, să nu plouă. Cu siguranță vor fi lăsate mai multe mașini acasă”, a declarat primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, în cadrul unei emisiuni radio.

Pivariu a explicat că a luat în calcul implementarea acestui program de mai mult timp, însă acest lucru nu a fost posibil din cauza „infrastructurii precare”. 


„În ceea ce privește «Vinerea Verde», vreau să facem anumite precizări. Acest program a fost în vizorul nostru de foarte mult timp, doar că de la început când am analizat posibilitatea și oportunitatea acestui program am luat în calcul infrastructura precară de care dispuneam în momentul respectiv, la începutul mandatului. Aveam strada Eroilor într-un șantier cu un constructor care nu a finalizat lucrarea, cu rezilieri de contracte, cu refaceri de proiecte... În vara anului 2022, de asemenea, în plin șantier s-a pus problema din nou, zic eu, într-un mod populist, de a introduce acest program și în comuna Florești, în condițiile în care aveam întârzieri pe mijloacele de transport în comun și nu ne doream ca cetățenii să urce în autobuz și să aibă întârzieri sau să fie descurajați să folosească mijloacele de transport în comun. Ei bine, lucrările la strada Eroilor și la câteva străzi adiacente s-au finalizat”, a mai spus edilul.

„Vinerea Verde” în Florești, o premieră pentru comunele din România

De asemenea, implementarea programului „Vinerea Verde” în Florești este o premieră pentru comunele din România, iar acest lucru este posibil în prezent fiindcă timpii parcurși în trafic cu mijloacele de transport în comun au fost „îmbunătățiți”, potrivit primarului comunei:


„În momentul acesta avem îmbunătățiri a timpilor de parcurs în trafic în ceea ce privește transportul public și am luat decizia de la început de a implementa și noi acest program «Vinerea Verde». (...) Bugetul votat a permis punerea în practică a acestui program la nivelul comunei Florești. Vreau să vă spun că nu este o premieră doar în comuna noastră, este o premieră în România pentru că suntem prima localitate din zona metropolitană, alta față de municipiul reședință de județ, care permite la nivelul zonei metropolitane, atât cât ține UAT-ul nostru, introducerea acestui proiect care prevede gratuitatea vinerea pe mijlocul de transport în comun pentru toți cetățenii. Astfel, cetățenii din Florești vor beneficia de gratuitate atât în Florești, cât și în Cluj-Napoca, la fel cum și cetățenii din municipiu vor beneficia de gratuitate și în Florești. Se face o reciprocitate datorită bunei colaborări dintre comuna Florești și municipiul Cluj-Napoca. (...) Ne bucurăm cu toții că mâine este prima zi în care «Vinerea Verde» ajunge și în Florești”, a declarat Bogdan Pivariu.

Începând de vineri, liniile care intră în programul Vinerea Verde sunt:


  • M21: Bucium - Florești Cetate; 
  • M22: Bucium - Șesul de Sus; 
  • M23: Calea Florești - Luna de Sus; 
  • M24: Bucium - Florești/Fermă; 
  • M25: Bucium - Tăuți; 
  • M26: Cluj-Napoca- Florești Cetate.

În plus, de miercuri, 1 martie, sunt operate o serie de modificări pentru a crește frecvența curselor pe rutele de transport în comun din zona Cetatea Fetei – Eroilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Aglomerația din Florești, oprită prin „Vinerea Verde”? Proiectul, implementat în curând. Primar: „Probabil în februarie vom reuși”

Unirea Clujului cu Florești „nu e departe”? Boc: „Noi o pregătim, fără reformă. Dacă așteptam, Clujul era un ghetou”

abonare newsletter