Administrație

Proiectul de Bugetare participativă din Cluj, pus pe hold în 2023. Programul urmează să fie regândit

Proiectul de Bugetare participativă, prin care iniţiativele comunităţii clujene puteau să fie transpuse în practică, nu se va desfășura în 2023. Primăria intenționează să reexamineze regulamentul, alături de specialiștii UBB. Dar propunerile din edițiile anterioare ale programului vor fi continuate în acest an.

Programul de Bugetare participativă din Cluj-Napoca urmează să fie updatat/captură foto: primariaclujnapoca.ro Programul de Bugetare participativă din Cluj-Napoca urmează să fie updatat/captură foto: primariaclujnapoca.ro

 

 


Programul de bugetare participativă, lansat în premieră națională la Cluj-Napoca și care a adunat câteva ediții în care clujenii au propus proiecte însemnate pentru oraș, va fi suspendat în acest an pentru a fi updatat. 

 


Emil Boc a anunțat, în ședința de prezentare a proiectului de buget din 2023, că împreună cu specialiștii de la Facultatea de Științe Politice și Administrative (UBB), procesul de bugetare participativă va fi regândit. 

Astfel, programul nu se mai regăsește în proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca 2023. 


„Nu l-am trecut deliberat (la capitolul „Politici publice” –n.r.).

Vreau ca anul acesta să restructurăm, să regândim și să refacem proiectul de Bugetare participativă, după experiența bună și de succes de până acum. 


O parte dintre proiectele de aici sunt rezultatul procesului de bugetare participativă. 

Gândiți-vă la pistele de biciclete lansate pe Observatorului sau proiectul autobuzelor școlare, dar și la alte proiecte”, a declarat Emil Boc. 


Bugetare participativă – de la proiecte mici, la proiecte structurale

„Am discutat cu experți de la Universitatea Babeș-Bolyai și am convenit cu ei ca anul acesta – împreună cu ei, ca experți în politici publice, consacrate bugetării participative, dar și cu toți cei interesați, să regândim întregul proiect, cu un nou regulament. Ca să trecem la nivelul următor. 

Noi am dat tonul în țară și pe Bugetare participativă online, și pe bugetare participativă clasică, toți ne-au copiat modelul, toți îl implementează acum. 

Dar cred că se trece la nivelul următor, în care trecem de la etapa proiectelor mici, care au fost până acum, la proiecte care să aibă o altă structură, o altă formă. 

Și pentru aceasta anul 2023 este anul de modificare a Regulamentului. 

Și de pregătire a lui pentru 2024”, a explicat primarul Emil Boc. 

Chiar și așa, proiectele din edițiile anterioare ale programului vor fi continuate în acest an, potrivit asigurărilor autorităților locale. 

Doar în timpul pandemiei de Covid-19 desfășurarea programului de Bugetare participativă a mai fost suspendată, pentru a trece ulterior în varianta online de propunere, vot și selecție a proiectelor înscrise. 

Printre proiectele propuse de clujeni și implementate de autorități din banii publici, se regăsesc pistele pentru biciclete, introducerea autobuzelor școlare pentru transportul elevilor, realizarea parkingurilor din cartiere etc. 

Spre exemplu, anul trecut, din 13 proiecte declarate eligibile au rămas 5 care au fost selectate, pe baza voturilor, în etapa finală, precum:

  • Micro-păduri urbane  - 400.000 de euro (556 voturi)
  • Digitalizarea Serviciului Administrare Cimitire - 300.000 euro (320 voturi)
  • Picturi publice murale dedicate salvatorilor din Cluj-Napoca - 90.000 euro (309 voturi)
  • Curățenie și sănătate în fiecare grădiniță șți creșă publică - 120.000 euro (226 voturi)
  • Lărgire trotuar zona sensului giratoriu Calea Turzii, strada Bună Ziua - 35.000 euro (190 de voturi)

CITEȘTE ȘI:

TOP 5 proiecte la Bugetarea Participativă. Ce își doresc clujenii de la oraș? Încă o zi pentru a vota

Cum vrei să arate Clujul? A început o nouă ediție a procesului de Bugetare participativă

Procesul de bugetare participativă în Florești, reluat. Cel anterior, întrerupt pentru fraudarea votului

Ultimele Stiri
abonare newsletter