Administrație

Piața 14 Iulie se schimbă radical! Cum va arăta zona după modernizare. GALERIE FOTO

Piața 14 Iulie din municipiul Cluj-Napoca se va schimba radical. Vineri, 13 ianuarie, a fost semnat contractul de modernizare.

Piața 14 Iulie din municipiul Cluj-Napoca se va schimba radical/ Foto: Emil Boc - Facebook Piața 14 Iulie din municipiul Cluj-Napoca se va schimba radical/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Curând va începe șantierul în Piața 14 Iulie din municipiul Cluj-Napoca. 

 


Vineri, 13 ianuarie, a fost semnat contractul pentru modernizarea Pieței 14 Iulie și a străzilor adiacente: G. Garibaldi, S. Toduță, T. Grozăvescu, Milcov, O. Goga, G. Enescu. Investiție de peste 6,4 mil. euro pentru creșterea calității spațiului public în cartierul Grigorescu.

CITEȘTE ȘI:
Încep exproprierile pentru amenajarea Pieței 14 Iulie. Plus. Clujenii din Grigorescu primesc despăgubiri
Trei oferte depuse la licitația pentru reamenajarea Pieței 14 Iulie și transformarea ei în centru de cartier

Primăria vrea să scoată mașinile din cartier

Primăria Cluj-Napoca a luat în vizor mai multe străzi din cartierul Grigorescu, pe care dorește să le debaraseze de mașinile parcate pe trotuare și spații verzi. În schimb, spațiile vor fi redate pietonilor, bicicliștilor și trotinetiștilor, care uneori cu greu își croiesc cale printre autovehicule.


Este vorba despre zona Pieței 14 Iulie și a străzilor Garibaldi, Sigismund Toduță, Tudor Grozăvescu, Milcov, Octavian Goga și George Enescu. Primăria a lansat duminică licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de creșterea și îmbunătățire a spațiului pietonal pe aceste străzi. La baza proiectului de amenajare stau principiile „walkable city/oraș pentru pietoni” și „green city”.

Piața 14 Iulie din municipiul Cluj-Napoca se va schimba radical/ Foto: Emil Boc - Facebook

Conceptul de amenajare a unui spațiu dedicat pietonilor și bicicliștilor în zona cartierului Grigorescu a fost prezentat în dezbatere publică de Primăria Cluj-Napoca. Zona va fi amenajată pornind de la ideea că orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și al mobilității alternative.


Piața 14 Iulie din municipiul Cluj-Napoca se va schimba radical/ Foto: Emil Boc - Facebook

„Am semnat contractul de achiziție publică pentru obiectivul de investiții «Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană P-ța 14 Iulie, str. Giuseppe Garibaldi, str. Sigismund Toduță, str. Traian Grozăvescu, str. Milcov, str. Octavian Goga, str. George Enescu».

Noul proiect de dezvoltare urbană cuprinde zona centrală a cartierului Grigorescu; suprafața vizată are 35.231 mp:


  • spațiu verde amenajat: 6157 mp
  • suprafață totală amenajări pietonale: 12.766 mp
  • suprafață carosabilă partajată: 2770 mp (străzi rezidențiale/pietonale)
  • suprafață piste biciclete: 1705 mp
  • suprafață carosabilă totală: 11.833 (partea carosabilă a străzilor)

Obiectivul principal al proiectul este creșterea calității vieții locuitorilor. Prin pietonalizarea laturii sudice a pieței și conceptul vizat se integrează principiile de walkable city și smart city. 

Proiectul prevede instalarea de mobilier urban modern, amenajarea de piste de biciclete și o zonă de joacă pentru copii, semaforizarea trecerilor de pietoni, precum și crearea unui loc de întâlnire a comunității, unde se pot organiza piețe volante, evenimente de mici dimensiuni ș.a..

De asemenea, iluminatul public va fi modernizat cu tehnologie LED, se vor instala stații de încărcare pentru mașini, biciclete și trotinete electrice. Totodată, în centrul scuarului 14 Iulie se va amenaja o fântână arteziană dinamică.

Acest proiect se corelează cu alte dezvoltări urbane, proiecte în desfășurare: modernizarea Parcului 14 Iulie și reabilitarea străzii Muzicescu (parte a proiectului de revitalizare a malurilor Someșului)”, a declarat Emil Boc.

Valoarea contractului este de 31.998.799,22 lei, fără TVA. Durata de execuție este de 19 luni, din care 4 luni servicii de proiectare, iar 15 luni pentru execuția și finalizarea lucrărilor.

CITEȘTE ȘI:

Exproprieri pentru centru de cartier în Grigorescu și parc pe Canalul Morii, lângă Rozelor

Mai mult spațiu pentru pietoni, mai puțin pentru mașini. Șase străzi din Grigorescu vor fi reamenajate după conceptul de „smart and walkable city”

Ultimele Stiri
abonare newsletter