Monitorul Cartierelor

Exproprieri pentru centru de cartier în Grigorescu și parc pe Canalul Morii, lângă Rozelor

Primăria Cluj-Napoca va plăti sume substanțiale pentru realizarea de exproprieri în cartierul Grigorescu – Piața 14 Iulie și cartierul Plopilor – porțiunea Canalului Morii din zona Parcului Rozelor.

Mai multe străzi din cartierul Grigorescu „scapă” de mașini și revin pietonilor. Foto: Prezentare CIIC Mai multe străzi din cartierul Grigorescu „scapă” de mașini și revin pietonilor. Foto: Prezentare CIIC

 

 


Administrația locală va demara exprprieri pe mai multe străzi din cartierele Grigorescu și Plopilor pentru realizarea de lucrări în cadrul unor proiecte de investiții mult așteptate. Este vorba, pe de o parte, de exproprieri pentru realizarea unui parc pe Canalul Morii, în zona Parcului Rozelor și, pe de altă parte, de construcții ce urmează a fi expropriate pentru crearea unui centru de cartier cu spații walkable și shared-space în zona Pieței 14 Iulie. În acest sens, două proiecte de hotărâre vor ajunge în ședința de joi pe masa consilierilor locali.

 


Ambele proiecte au fost prezentate în cadrul unor dezbateri publice realizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), iar conceptele de amenajare în ambele cazuri au fost imaginate de arhitecții de la Planwerk. Proiectele se află în stadii avansate, fiind avizate deja și scoase la licitație.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Centru de cartier și străzi „shared”, în Piața 14 Iulie

Pentru amenajarea unui centru „verde” în cartierul Grigorescu, în zona Pieței 14 Iulie, Primăria va expropria o suprafață de 2.020 de metri pătrați de imobile și 203 metri pătrați suprafață de construcție, pe care va plăti despăgubiri în valoare totală de 3,26 milioane de lei.


În cazul terenurilor ce urmează să fie expropriate, Primăria a fost în proces cu proprietarii, Good Food Catering, respectiv Pop Iustin și Cristina, după ce aceștia au amenajat pe terenul propritate din Piața 14 iulie un cort tip hală, fără a deține autorizație de construire. Astfel, Primăria a dispus desființarea construcției și plata unei amenzi de 10.000 lei, iar ulterior, întrucât proprietarii nu s-au conformat, municipalitatea s-a adresat instanței și a obținut o hotărâre definitivă în acest sens, prin care poate desfința pe cheltuiala proprietarului construcția.

Străzile Piața 14 Iulie, Giuseppe Garibaldi, Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, Milcov, Octavian Goga și George Enescu din cartierul Grigorescu „scapă” de mașini și revin pietonilor, urmând a fi amenajate după conceptul de stradă „smart” și „walkable city”.


Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor pe aceste străzi a fost lansată recent, contractul fiind estimat la 33.923.657 lei, bani din bugetul local. Conceptul de amenajare a unui spațiu dedicat pietonilor și bicicliștilor în zona cartierului Grigorescu a fost prezentat în dezbatere publică de Primăria Cluj-Napoca. Zona va fi amenajată pornind de la ideea că orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și al mobilității alternative.

Străzile enumerate vor fi amenajate astfel încât să ofere pietonilor, dar și bicicliștilor, un spațiu sigur pentru plimbări, pe modelul străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, prima stradă „smart” din oraș și din România. Proiectul de creștere și îmbunătățire a spațiului pietonal în zona cartierului Grigorescu a fost realizat de o echipă de arhitecți din cadrul Planwerk și vizează un spațiu în suprafață de 35.000 mp.


Parc pe Canalul Morii, lângă Parcul Rozelor

Conceptul de amenajare a unui parc cu tematică acvatică pe Canalul Morii a fost prezentat de ani buni și pare că intră în sfârșit în linie dreaptă. Pentru a face posibilă amenajarea parcului, Primăria va expropria o suprafață de 11.569 metri pătrați imobil și 33 metri pătrați suprafață construită. Suma totală alocată pentru despăgubiri este de 13,02 milioane de lei. Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație la începutul anului contractul de proiectare și execuție pentru amenajarea parcului de pe culoarul Canalului Morii, în zona Parcului Rozelor, estimat la 25.718.624 lei. Primăria a primit șapte oferte pentru contractul de peste 25 de milioane lei și urmează să desemneze câștigătorul licitației.  

Proiectul face parte dintr-un program de reabilitare a spațiului public care cuprinde zona adiacentă Parcului Rozelor, malurile Canalului Morii, Pârâul Clavaria.

Obiectivele urmărite prin implementarea proiectului se referă atât la creșterea calității spațiilor verzi din oraș, cât și la reducerea poluării și crearea unui spațiu adecvat pentru petrecerea timpului liber. Suprafața totală amenajată prin proiect este 32.917 mp, urmând să fie amenajată o zonă de  agrement și de petrecere a timpului liber cu spații verzi și dotări publice, destinate tuturor categoriilor de vârstă. Caietul de sarcini prevede totodată că documentațiile tehnico-economice trebuie să ţină seama de cerinţele de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilităţi sau de conceptul de proiectare pentru toate categoriile de utilizatori.

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta viitorul hub educațional din Borhanci? Investiție de aproape 100 mil. €

abonare newsletter