Administrație

Consorțiu administrativ, propus de USR la Cluj. Printre obiective se numără și un parc industrial nou

Propunere în premieră în țară, la Cluj: consorțiu administrativ pentru coordonarea proiectelor și a strategiilor de dezvoltare. Mai mulți consilieri locali USR au inițiat un proiect de hotărâre de consiliu local.

Consorțiu administrativ, propus de USR la Cluj. FOTO: Călin Groza/ Facebook Consorțiu administrativ, propus de USR la Cluj. FOTO: Călin Groza/ Facebook

 

 


Clujul poate fi primul județ în care se pune în aplicare legea consorțiilor administrative. Un consilier local al municipiului Cluj-Napoca și consilierii USR din Florești, Baciu, Feleacu și Apahida au înaintat joi o propunere de proiect de hotărâre pentru realizarea unui consorțiu administrativ, cu scopul de a spori eficiența serviciilor publice și de a facilita implementarea de investiții cu fonduri europene și guvernamentale. 

 


„Avem o propunere de HCL pe care am înaintat-o astăzi la Cluj-Napoca, Florești, Baciu, Apahida și Feleacu, simultan, de constituire a unui consorțiu administrativ. Amvenit acum cu propunerea aceasta pentru că a apărut un cadru legislativ nou. Avem legea 683/2022, care este un jalon prevăzut în PNRR pentru reforma administrativă. În trecut au existat mai multe încercări nereușite de reorganizare prin unificare teritorială voluntară, prin referendum, dar care nu au avut succes. Venim cu o propunere de HCL pentru constituirea unui consorțiu adminsitrativ și ulterior aprobarea închieirii acordului de asociere. Principalele beneficii a unei asemenea structuri ar fi o eficiență sporită a serviciilor publice, în implementarea de investiții cu fonduri europene și guvernamentale și utilizarea eficientă a resurselor umane. Principalul dezavantaj ar fi că aceste consorții nu au personalitate juridică. Municipiul Cluj-Napoca, în calitate de metropolă, ar putea asigura activități juridice, gestionarea resurselor umane, administrare financiară, achiziții, strategie de dezvoltare, etc”, a declarat Călin Groza, consilier local USR Cluj-Napoca. 

Până acum cadrul legislativ permitea doar unificarea voluntară între două sau mai multe localități prin referendum local. Au existat două precedente de unificare prin referendum local, ambele nereușite, la Oradea în 2015 și la Buzău în 2021. O altă propunere a venit din partea lui Emil Boc, pentru a permite unificarea administrativă voluntară a municipiului cu una sau mai multe unități administrativ-teritoriale limitrofe cu scopul principal de a menține municipiul ca unitate de tip metropolă, însă Guvernul nu a promovat această propunere.


Un nou parc industrial, în zona metropolitană

Un prim obiectiv ar fi acela de a identifica unul sau mai multe spații care se pretează construirii unor noi parcuri industriale. Consilierii USR au dat exemplul orașului Debrecen, arătând că mai mulți investitori importanți în domenii „ale viitorului” au investit aici. Astfel, sectoarele de muncă propuse pentru un viitor parc industrial la Cluj-Napoca ar fi producția de baterii pentru electromobilitate, microelectronică pentru automobile sau biotehnologii.

„Municipiul Cluj-Napoca concurează pentru atragerea investițiilor și a forței de muncă înalt calificată nu doar cu alte orașe din România, dar și cu orașe similare din centrul și estul Europei, deci identificarea de terenuri pe raza comunei Florești, Baciu, Apahida sau Feleacu pentru construcția unui parc industrial tehnologic de amploare ar trebui să devină prioritate și un ambițios obiectiv în următori ani. În acest scop, este necesar ca administrația locală să se implice activ în sprijinirea de investiții și atragerea unor lideri mondiali în domenii avansate precum baterii pentru electromobilitate, microelectronica pentru automobile sau biotehnologii. Începând din acest an, avem o oportunitate majoră de dezvoltare prin fonduri nerambursabile în următorii ani care nu trebuie ratată. Așadar, implicarea personalului specializat din Primăria Municipiului Cluj-Napoca în inițierea și realizarea unor proiecte și investiții derulate în zona metropolitană este de o importanță crucială. Proiectul depus de noi creează cadrul legislativ pentru ca astfel de inițiative să fie implementate mai rapid”, a mai spus Călin Groza.


De asemenea, se dorește ca, prin constituirea acestui consorțiu, să se realizeze o aliniere a Planurilor Urbanistice Generale pentru municipiul Cluj-Napoca și comunele învecinate. Totodată, consilierii USR își doresc construcția de creșe, grădinițe și școli noi pe raza comunelor Florești, Baciu, Apahida sau Feleacu. 

Un alt obiectiv ar fi identificarea de soluții și realizarea unei infrastructuri de transport metropolitane eficiente până la finalizarea obiectivelor majore de infrastructură: metrou, centură metropolitană.


Propunerea de HCL a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă joi, 12 ianuarie, de către consilierul local USR Călin Groza și consilierii locali USR Maria Rodilă, de la Apahida, Andreea Florea, de la Feleacu, Gabriel Barz, de la Baciu, Lucian Contraș și Dan Dehenes, de la Florești.

CITEȘTE ȘI:

Propunere: Spitalul CFR Cluj, preluat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca pentru modernizare

Ultimele Stiri
abonare newsletter