Administrație

Propunere: Spitalul CFR Cluj, preluat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca pentru modernizare

Un consilier local USR propune demararea procedurilor pentru preluare de către Primăria municipiului Cluj-Napoca a Spitalului CFR Cluj din subordinea Ministerului Transporturilor.

Propunere: Spitalul CFR Cluj, preluat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca pentru modernizare. FOTO: Captură ecran Google Maps Propunere: Spitalul CFR Cluj, preluat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca pentru modernizare. FOTO: Captură ecran Google Maps

 

 


Călin Groza, consilier local USR al municipiului Cluj-Napoca propune preluarea în subordinea administrației locale a Spitalului CFR Cluj-Napoca. El pledează pentru demararea procedurilor, arătând că Ministerul Transporturilor, în a cărui subordine se află spitalul în prezent, nu poate aloca fondurile necesare pentru renovarea acestuia. 

 


Consilierul local a anunțat, marți dimineață, pe rețelele de socializare, că a depus un proiect de hotărâre în Consiliul Local Cluj-Napoca în acest sens.

„Am depus azi un proiect de HCL pentru transferul Spitalului Clinic CFR Cluj-Napoca din administrarea Ministerului Transporturilor la Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca pentru modernizare și îmbunătățirea serviciilor medicale. Spitalul CFR este un spital public care se finanțează din prestări de servicii medicale și din subvenții, fiind structurat în 12 secții, cu un total de 263 paturi. Chiar dacă în spital sunt consultați anual 9 mii de pacienți iar în ambulatoriu cifra se dublează, nu există condiții corespunzătoare de internare și tratament, atât datorită degradării clădirilor spitalului cât și a lipsei aparaturii de specialitate necesare.

Clădirile spitalului sunt vechi și se află într-o avansată stare de uzură iar Ministerul Transporturilor nu poate aloca fondurile necesare pentru renovarea acestuia. În ultimii ani la spital s-au realizat doar lucrări limitate, iar pentru anul 2022 au fost bugetate investiții în studii de modernizare a secțiilor și a spitalului în ansamblu, lucru care denotă existența unei preocupări a managementului pentru creșterea calității serviciilor oferite pacienților. Apreciem în mod deosebit competența și devotamentul cadrelor din cadrul Spitalului Clinic CF Cluj-Napoca, care încearcă să ofere servicii medicale de calitate, chiar și în condițiile dificile în care funcționează acest spital”, a scris Călin Groza, pe Facebook.


Primăria ar putea investi bani în spital, susține Groza

Consilierul USR este de părere că Primăria Cluj-Napoca are resursele financiare necesare pentru a asigura funcționarea și modernizarea spitalului, așa cum a făcut în cazul Spitalului Municipal Clujana. 

„Municipiul Cluj-Napoca dispune de resurse financiare pentru asigurarea necesarului funcționării spitalului, modernizării și dotării la standarde înalte prin investiții, așa cum a făcut în ultimii ani în cazul Spitalul Clinic Municipal Clujana. De asemenea Consiliul Local a alocat constant sume nerambursabile de la bugetul local pentru spitalele din municipiu care nu se află în subordinea Primăriei. Doar în anul 2022, alocările pentru achiziția de echipamente și aparatură medicală, precum și efectuarea de lucrări de întreținere și reparații curente necesare au depășit în total suma de 10 milioane lei”, mai arată Călin Groza.


Transferul, posibil din punct de vedere legal

Alesul local arată că există bază legală pentru realizarea transferului, în condițiile în care și Ministerul Transporturilor își dă acordul.

„Există premisele legislative pentru realizarea transferului, fiind necesar bineînțeles acordul Ministerului Transporturilor și avizul Ministerului Sănătăţii. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății publice prevede la art.172:

- alin(2) «Spitalele din reţeaua sanitară proprie a ministerelor şi instituţiilor publice, altele decât cele ale Ministerului Sănătăţii şi ale autorităţilor administraţiei publice locale, se înfiinţează şi, respectiv, se desfiinţează prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de ministerul sau instituţia publică respectivă, cu avizul Ministerului Sănătăţii.»
- alin(3) «Managementul asistenţei medicale acordate în spitalele publice poate fi transferat către autorităţile administraţiei publice locale, ... prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Sănătăţii, la propunerea autorităţilor administraţiei publice locale»”, a menționat acesta.


Primăria a mai preluat anii trecuți un teren de la Ministerul Transporturilor. Este vorba despre Parcul Froviarilor, aflat în prezent în modernizare: „Există un precedent de transfer al dreptului de proprietate din domeniul public al statului român şi administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiul Cluj-Napoca, prin transferul terenului aferent Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca realizat în 2017 prin HG nr. 458/201”, a arăta Groza.

Modernizarea Spitalul CFR ar putea fi realizată prin PNRR Pilonul II și din bugetul anual al Municipiului Cluj-Napoca, mai spune consilierul USR.

CITEȘTE ȘI:

USR critică propunerea de a nu mai amenda funcționarii publici pentru că nu își fac treaba

abonare newsletter