Administrație

Ultimele proceduri pentru aprobarea Masterplanului Sopor. Când ar putea începe lucrările la cartierul construit de la zero în Cluj?

Masterplanul cartierului Sopor va parcurge în acest an ultimele etape necesare pentru aprobare, urmând ca, de anul viitor, să demareze lucrările propriu-zise în cadrul proiectului.

Ultimele proceduri pentru aprobarea Masterplanului Sopor. FOTO: machetă realizată de proiectanți Ultimele proceduri pentru aprobarea Masterplanului Sopor. FOTO: machetă realizată de proiectanți

 

 


Masterplanul pentru Sopor va fi discutat într-o dezbatere publică în 6 octombrie, de la ora 16:30, în Sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca și online, acesta fiind unul dintre ultimii pași pentru avizarea planului urbanistic zonal.

 


Dezbaterea publică va avea loc cu scopul de obținerii avizului de mediu pentru proiect, iar ulterior, proiectul va ajunge pe masa consilierilor locali. Astfel, o estimare rezonabilă este că în anul 2023 ar putea începe primele lucrări „pe teren” în cel mai nou cartier al orașului.

„Municipiul Cluj-Napoca, în calitate de titular, anunță publicul interesat asupra organizării ședinței de dezbatere publică online a alternativei finale pentru „Elaborare Plan urbanistic Zonal în condițiile Legii nr. 350/2001 modificată și actualizată – Plan Director (Masterplan) Sopor” propus pentru a fi amplasat în Municipiul Cluj-Napoca, zona Sopor, jud. Cluj, în data de 6.10.2022 ora 16.30 la primăria Municipiului Cluj-Napoca (Sala de sticlă) precum și în regim de teleconferință, în vederea obținerii avizului de mediu conform H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe”, se arată într-un anunț pe site-ul municipalității. Accesul publicului la sedința de dezbatere publică online se poate face prin accesarea siteului Primăriei Cluj-Napoca, linkul cu accesul fiind disponibil cu 48 de ore înainte de data organizării sedinței de dezbatere publică.


Master Planul viitorului cartier Sopor, care va fi amplasat în sud-estul orașului, la circa 7,5 km de centru şi la circa 4 km de capătul liniei troleibuzului 3 (cartier Gheorgheni – capăt str. Unirii) și se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare prevede construcția  unui mini oraș cu case și blocuri de patru sau cel mult șase etaje, zone verzi, spații comerciale, cabinete medicale, 6 unități de învățământ (grădinițe și școli), două zone cu dotări sportive. Cartierul ar urma să aibă circa 50.000 de locuitori.

Lucrările în teren ar putea începe în 2023

Potrivit unei declarații a viceprimarului Dan Tarcea din primăvara anului 2022, planul urbanistic zonal pentru cartierul Sopor ar urma să fie supus votului Consilului Local Cluj-Napoca până la finalul acestui an, avizul de mediu fiind ultimul act care trebuie eliberat.


„La Sopor, am reușit să obținem toate avizele, inclusiv avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Anul acesta vom pune PUZ-ul în dezbatere, care trebuie să parcurgă toate rigorile administrative și legale. Primăria municipiului Cluj-Napoca nu are terenuri în cartierul Sopor. (…) Mai avem de obținut un singur aviz, cel de mediu, care este în procedură de obținere pentru faza de PUZ. Avizul de mediu include toate celelalte avize emise. Estimarea mea este că anul acesta, PUZ-ul va fi pus pe masa consilierilor locali”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea la un post local de radio.

După aprobarea PUZ-ului, proprietarii de terenuri se pot asocia pentru a începe construirea de locuințe și alte clădiri în zonă, însă cu respectarea prevederilor generale aprobate în masterplan.


Sopor va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 20 de minute”

Cartierul, primul construit de la zero după perioada comunistă, va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 20 de minute”, adică în maxim 20 de minute de mers pe jos, locuitorii vor avea acces la toate serviciile necesare zilnic - școală, grădiniță, bănci și magazine, parc. Scopul este de a reduce traficul din oraș, prin asigurarea tuturor facilităților la o distanță care poate fi parcursă pe jos. 

Fiind vorba de un oraș proiectat de la zero, autoritățile locale doresc să realizeze prima dată infrastructura, să traseze prima dată străzile, locurile pentru parc, de creșă, de centru de cartier, iar apoi să dea drumul la restul construcțiilor.

Prin amenajarea cartierului Sopor, Primăria Cluj-Napoca va fi prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe, în ultimii 30 de ani.

Spații publice de calitate, conectivitate cu marile proiecte de infrastructură

Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, ceea ce înseamnă un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă”. Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.

Arhitectul Vlad Rusu a explicat că proprietarii de terenuri vor trebui să renunțe la circa 30% din parcele pentru spații publice – străzi, piețe, scuaruri, spații verzi. Ei vor putea să se asocieze pentru a construi, în limitele viitorului PUZ. Blocurile de la străzile importante vor avea regim de înălțime P + 6E, iar în interiorul cvartalurilor se vor construi clădiri de P+2, P+3, în proiect fiind prevăzute și zone exclusiv rezidențiale.

Cartierul ar urma să aibă acces la viitoarea centură de ocolire metropolitană și să fie mărginit de Parcul Est. Sistemul de transport în comun va fi alcătuit atât din autobuze și troleibuze CTP, cât și de metrou și viitorul tren metropolitan, care va folosi calea ferată existentă. Proiectanții au prevăzut o gară care ar urma să deservească întregul cartier. 

CITEȘTE ȘI:

Start lucrări pe strada Mamaia! Dispar locurile de parcare, mai mult spațiu pentru pietoni și bicicliști - FOTO/ VIDEO

abonare newsletter