Administrație

„STOP junglei trotinetelor din Cluj-Napoca!”. O asociație cere interzicerea folosirii trotinetelor de tineri sub 18 ani

O asociație a făcut câteva propuneri pentru completarea regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice în Cluj-Napoca, între care se numără și interzicerea folosirii acestora de către tineri cu vârste sub 18 ani.

O asociație a făcut câteva propuneri pentru completarea regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice în Cluj-Napoca / Foto: monitorulcj.ro O asociație a făcut câteva propuneri pentru completarea regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice în Cluj-Napoca / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Numărul accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii ani, Cluj-Napoca fiind în topul național, potrivit datelor Poliţiei Române.

 


Pe lânga statistica deloc încurajatoare dată de numărul de accidente grave, au avut loc numeroasele accidente minore.

„Nu trece o zi în Cluj-Napoca, făra ca un conducător de trotinetă electrică să nu fie văzut conducând pe un trotuar sau făcând slalom printre pietoni și/sau mașini, circulând cu viteză în zona grădinițelor, școlilor, spitalelor, parcurilor sau fiind văzuți doi conducători pe o trotinetă. Autoritățile se fac că nu văd această problemă, considerând-o de o importanță secundară, însă numărul de accidente crește anual” arată Mihai Curteanu, de la Asociația Metro Urban.


„STOP Junglei Trotinetelor din Cluj-Napoca! STOP Accidentelor!”, spun cei de la Metro Urban.

Asociațiile au cerut un regulament al trotinetiștilor mai drastic

În ultimii doi ani, mai multe asociații și/sau persoane fizice au solicitat, prin intermediul petițiilor, o reglementare mai drastică, interzicerea parțială sau totală a folosirii acestor vehicule în orașe.


„Metro Urban consideră utilă trotineta electică din perspectiva mobilității alternative dar în condiții de deplină siguranță pentru pietoni și chiar participanții la trafic, nu în condițiile de astăzi, de haos, în care mulți conducători de trotinete electrice pun în pericol siguranța pietonilor, în special copiilor și seniorilor comunității noastre” precizează Vladimir Dan – Metro Urban.

În acest context, Metro Urban Cluj solicită:


  1.  Inspectoratului de Poliție Județean Cluj aplicarea mai sârguincioasă a prevederilor legale - Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2020 a fost modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice.
  2.  Membrilor Consiliului Local Cluj-Napoca – PNL, UDMR, USR și PSD dezbaterea și apoi completarea regulamentului care privește condițiile de utilizare a trotinetelor electrice de pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, în vederea creșterii siguranței pietonilor, participanților la trafic și conducătorilor de trotinete electrice. 

„Având în vedere că actualul regulament corespunde, în opinia noastră, doar parțial noilor realități relevate de cea mai recentă statistică a Inspectoratului General al Poliţiei Române, Metro Urban înaintează membrilor Consiliului Local Cluj-Napoca, propuneri pentru completarea regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice de pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, propuneri inspirate din practica altor administrații locale – București, Iași, Timișoara, Sibiu și Brașov” a declarat Horia Nasra - Metro Urban.

Propuneri pentru completarea regulamentului pentru trotinetiștii din Cluj

Propunerile Asociației Metro Urban:

  • Amplasarea/parcarea/staţionarea trotinetelor electrice de către operatorii şi utilizatorii trotinetelor electrice este interzisă în zonele de acces în gradinițe, școli, licee, universități, piețe agroalimenatare, complexe comerciale, precum și în zonele în care sunt amplasate terase de alimentație publică și târguri sezoniere. Amplasarea/staționarea trotinetelor electrice se va face la limita acestor zone astfel încât să nu obtureze accesul și să îngreuneze circulația;
  • Se interzice deplasarea în paralel cu un alt vehicul electric individual sau cu două roți;
  • Se interzice folosirea de către utilizator de accesorii sau dispozitive mobile (telefon, smartphone, tablete, etc), inclusiv căști audio, atunci când conduce o trotinetă electrică;
  • Amplasarea/parcarea/staţionarea trotinetelor electrice de către operatorii şi utilizatorii trotinetelor electrice este interzisă pe scări sau pasaje pietonale, pe malurile râurilor sau lacurilor;
  • Dat fiind faptul că în marea lor majoritate, utilizatorii de trotinete electrice sub 18 ani folosesc aceste echipamente fără a avea minime cunoștiințe de legislație rutieră și fără a-și asuma responsabilitatea consecințelor care vin la pachet cu un stil de condus imprudent, considerăm oportună dezbaterea în Consiliul Local Cluj-Napoca, apoi la nivel legislativ, parlamentar -  interzicerea folosirii trotinetelor electrice de către persoanele sub 18 ani, în prezent limita de vârstă fiind de 16 ani.

CITEȘTE ȘI:

INCONȘTIENȚĂ maximă. Mai mulți „trotinetiști” circulă cu viteză în Piața Unirii, indiferenți la ce se întamplă în jur. VIDEO

Ce trebuie să știe utilizatorii trotinetelor electrice? Amenzi USTURĂTOARE și noi reguli de circulație

Cei care circulă cu trotineta, obligați să aibă poliță de asigurare. Sute de accidente au avut loc în ultimii ani

abonare newsletter