Administrație

Doi ani de promisiuni. Când va fi gata Parkingul de pe Gheorghe Dima?

Exact în urmă cu 2 ani de zile, Consiliul local aproba proiectul de realizare a Parkingului de pe str. Gh. Dima din cartierul Zorilor. Însă parcarea urmează să fie realizată în viitor.

Locație viitor parking Gheorghe Dima/sursa Emil Boc Facebook.com Locație viitor parking Gheorghe Dima/sursa Emil Boc Facebook.com

 

 


Agenția de Mediu dă undă verde proiectului

Administrația locală anunță pronunțarea Agenției de Mediu Cluj în privința dezvoltării Parkingului Gh. Dima. 

Potrivit APM Cluj, planificarea urbanistică de detaliu (PUD) pentru amenajarea zonei de recreere Gheorghe Dima Vest și organizarea de santier, precum și actualizarea/modificarea studiului de fezabilitate (SF) pentru obiectivul de investitii construire parking sub/suprateran, „nu necesită evaluare de mediu, planul urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu”, arată APM Cluj, potrivit anunțului publicat de municipalitatea clujeană


Parkingul anunțat în 2020 ar putea putea fi realizat în 2023

La finalul lui Octombrie 2020, Consiliul local aproba documentația și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiții „Construire parking sub/suprateran, deviere rețele, branșamente și racorduri la utilități, str. Gheorghe Dima nr. 39B, Cluj-Napoca”.

Captură proiect de hotărâre pentru realizarea parkingului de pe str Gh. Dima/sursa: primăriaclujnapoca.ro

Parcare pe 5 niveluri și peste 200 de locuri pentru autoturisme

Scopul realizării unei noi parcări în cartierul Zorilor consta în creșterea calității vieții prin descongestionarea traficului. Potrivit documentației aprobate în Octombrie 2020 (vezi HCL AICI), parkingul situat pe strada Gh. Dima este prevăzut cu un regim de înălțime de 2S+P+2E cu acoperiș terasă circulabilă, protejată parțial de pergole. Capacitatea parkingului - 221 de locuri. 


Finanțarea investiției, în valoare de 28.263.370,48 lei (cu TVA), urma să se facă din fonduri bugetare, cu o durată de realizare de 24 de luni.

Un an mai târziu, în 2021, autoritățile locale își propuneau inițiarea a patru asemenea proiecte cu impact masiv asupra calității vieții din cartierele Clujului: Parkingul Gh. Dima, Parkingul Trotușului, Parking Albac-Azuga și Parkingul din Piața Timotei Cipariu


Proiectul include și realizarea unui noi parc

Proiectul Parkingului de pe str Gh. Dima include și realizarea unei zone de recreere. 

Randări Parc Gheorghe Dima. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca intenționează să amenajeze un nou parc în cartierul Zorilor, în nordul străzii Gheorghe Dima. Noul spațiu verde va înlocui amenajările existente în prezent în spațiul dintre această stradă, Cimitirul Mănăștur și Parcul Iuliu Prodan. Intervenția se va desfășura pe o suprafață de cca 2,4 hectare, cu scopul de a aduce îmbunătățiri estetice zonei.


Din cauza majorării prețurilor din sectorul construcțiilor și a creșterii inflației, este foarte probabil ca acest obiectiv de investiții să treacă din nou prin Consiliul local pentru actualizarea documentației și a valorii finale a proiectului.

Deocamdată, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj și-a exprimat punctul de vedere oficial în privința acestui proiect, potrivit căruia planul poate fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Un nou parc va fi amenajat în Zorilor, pe strada Gheorghe Dima. FOTO

Parking pe cinci niveluri, cu peste 200 de locuri, în Zorilor. Investiție de peste 28 milioane de lei - VIDEO

abonare newsletter