Monitorul Cartierelor

Un nou parc va fi amenajat în Zorilor, pe strada Gheorghe Dima. FOTO

Primăria Cluj-Napoca intenționează să amenajeze un nou parc în cartierul Zorilor, în nordul străzii Gheorghe Dima.

Randări Parc Gheorghe Dima. FOTO: Primăria Cluj-Napoca Randări Parc Gheorghe Dima. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

 

 


Noul spațiu verde va înlocui amenajările existente în prezent în spațiul dintre această stradă, Cimitirul Mănăștur și Parcul Iuliu Prodan. Potrivit unui comunicat emis de USR Cluj, intervenția va avea loc pe aproximativ 2,4 hectare și aduce îmbunătățiri estetice zonei.

 


În urma unei vizite pe teren, realizată de Adriana Cristian, consilier local, și Adela Dehenes, consilier județean, USR a formulat 10 propuneri pentru amenajarea parcului. 

În primul rând, reprezentanții din consiliul local al partidului de opoziție au arătat că dezvoltarea cartierului Zorilor trebuie făcută cu consecvență și coerență. 


„Nu e de ajuns să se ofere o soluție aparentă, care în realitate să fie  un proiect politic de imagine și mai puțin o soluție reală. Zorilor merită mai mult. Nu e suficient să înlocuim ceva funcțional cu ceva potențial frumos, dacă nu îl facem să fie și conectat cu celelalte spații din cartier și să aducă o îmbunătățire calității vieții cotidiene a tuturor categoriilor care tranzitează zona, nu doar utilizatorilor direcți”, punctează aceștia. 

Culoar de mobilitate Mănăștur-Zorilor

Consilierii mai propun extinderea proiectului pentru a cuprinde și un culoar de mobilitate. Este vorba de includerea în proiect a unui traseu de 800 de metri, necesar pentru conectarea cartierului Zorilor cu strada Câmpului, prin strada Urcușului. 


O altă propunere este extinderea proiectului pentru a cuprinde și interconectarea cu Parcul Iuliu Prodan și întregul spațiu verde disponibil până la intersecția străzii Govora cu Urcușului. „Astfel, suprafața de intervenție ar urma să crească cu câteva mii de metri pătrați”, mai arată cei de la USR.

De asemenea, este propusă extinderea parteneriatului actual pentru Parcul Iuliu Prodan cu USAMV pentru a amenaja un culoar de mobilitate prin campusul universității către Fabrica de Bere, actuala Platinia. 


Apel pentru păstrarea copacilor maturi

Conform planșelor, proiectul presupune defrișarea unor arbori maturi, nuci în principiu. Reprezentanții locali USR își exprimă dezacordul față de această măsură: „Risipirea banilor pe arbori noi, care se vor usca așa cum vedem că se întâmplă în tot orașul, în locul păstrării și protejării arborilor existenți, nu poate fi acceptată”.

Proiectul extins de amenajare a zonei mai prevede câteva spații de parcare la sol, unul de 63 de locuri, unul de 30, iar altul de 21. „Trebuie planificat încă de pe acum care dintre acestea se va mai transforma în parking pentru a elibera mai mult spațiu pentru amenajări pentru pietoni, și să evităm să revenim peste 10 ani cu un nou proiect în zonă”, se mai arată în comunicatul USR.

Totodată, se propune păstrarea dimensiunii parcului actual pentru animale de companie și regândirea poziționării acestuia. Consilierii USR subliniază de asemenea importanța amenajării funcționale a terenului, și nu doar estetică. „Conform proiectului propus, în locul actualului teren de baschet apare o construcție de beton relativ mare, care reprezintă o construcție a cărei utilitate este scăzută. În acest sens, ar fi indicată amenajarea unei rotonde, care, în locul acelei construcții, să cuprindă un grup de copaci cu bănci și spațiu de odihnă pentru cetățeni”, arată cei de la USR. 

Totodată, consilierii USR îndeamnă la evitarea folosirii pavajelor sau acoperirii cu pietriș a pământului, amenajare care are drept rezultat „reducerea masei verzi din parc și crearea unui micro-climat  care favorizează supraîncălzirea spațiului în bătaia soarelui”.

CITEȘTE ȘI:

Veste bună pentru clujeni. Baza Sportivă „La Terenuri” este deschisă în totalitate. Boc: „E important să ieșim din spațiile de beton pe care le avem” GALERIE FOTO

Etichete: parc gheorghe dima
abonare newsletter