Monitorul Cartierelor

Patru parkinguri, în lucru în 2021. Primăria caută teren pentru o parcare în Grigorescu

Patru parkinguri sunt deja în pregătire pentru a fi demarate lucrările în 2021. Primăria caută soluții pentru construirea unui parking în cartierul Grigorescu.

 

 


Este vorba despre parkingurile de pe strada Trotușului (cartierul Mărăști), strada Gheorghe Dima (cartierul Zorilor), străzile Albac - Azuga (cartierul Gheorgheni) și Piața Timotei Cipariu (zona centrală). Acestea se află în diverse stadii de proiectare și, în funcție de fondurile care vor fi alocate pentru parkinguri din bugetul pe 2021, vor putea demara lucrările, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea. 

 


„Aș vrea să vă spun că deja avem în fază foarte avansată inclusiv a PUZ-urilor pentru parkingul de pe strada Trotușului, parkingul de pe strada Gheorghe Dima, parkingul de de pe strada Albac - Azuga. Trebuie să vedem și bugetul dacă ne va permite ca anul acesta să demarăm și aceste construcții, deoarece suntem limitați, avem multe proiecte și va trebui să prioritizăm o parte din proiectele e care le avem”, a declarat Dan Tracea, într-o dezbatere publică privind parcările din Cluj-Napoca. 

Parking în Grigorescu? Primăria caută teren

Viceprimarul a afirmat că o prioritate pentru administrația locală este găsirea unui teren potrivit pentru construirea unui parking în cartierul Grigorescu, în zona străzii Donath.


„Prioritatea noastră pe anul acesta este să identificăm un loc pentru parking în cartierul Grigorescu, pentru că este o zonă extrem de aglomerată, mai ales în zona cuprinsă între strada Donath - strada Paul Ioan și Casa Radio. Acolo este o concentrare foarte mare de mașini și în acest cartier nu avem niciun parking. Dacă în Mărăști avem, în Mănăștur avem destul de multe parkinguri, în cartierele Grigorescu și Zorilor nu avem niciun fel de parking și avem în vedere să facem și în aceste zone parkinguri”, a mai spus viceprimarul Clujului.

Se lucrează la o procedură de expropriere a garajelor de tablă

În mai multe zone în care a început demolarea garajelor de tablă au rămas „enclave” de garaje care nu au putut fi dărâmate din cauza situației juridice ale acestora sau din cauză că sunt în proprietate privată. De aceea, primăria lucrează la crearea unei proceduri de expropriere a acestora.


„Aș vrea să spun că câteva enclave de garaje în fiecare zone unde am demolat garaje, pentru că situția terenurilor de sub garaje nu este clarificată, iar dacă situația terenurilor nu este clară, nu putem să facem demolarea garajelor pentru că nu vom putea face nimic în schimb. Dacă terenul se află în proprietate privată sau în alte forme de instanțe, nu vom putea face ivestiții pe terenul respectiv. Avem  pe bulevardul Nicolae Titulescu speță de feul acesta, și în cartierul Între Lacuri, și în Mănăștur, este important ca opinia publică să știe aceste nuanțe. Lucrăm la o procedură astfel încât să putem expropria și acele bucăți de teren, să nu mai rămână enclave de 10, 15, 20 de garaje, ci să avem o zonă unitară”, a mai spus viceprimarul.

Parking Trotușului nr. 5

Parkingul din cartierul Mărăști a fost aprobat de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca în vara anului 2019. Parkingul va fi construit pe un teren cu o suprafață de 3.150 mp, ocupat în prezent de 14 locuri individuale de parcare și de 62 garaje, care urmează să fie demolate.


Construcția va avea un regim de înălțime de 2S+D+P+2E+T și o capacitate de 365 locuri de parcare. Din totalul acestora, 10 locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilități deținătoare de autoturisme, 10 pentru autoturisme electrice – cu stații de încărcare aferente, 12 pentru motociclete/mopede și rastele pentru biciclete. Valoarea totală estimată a investiției se ridică la 29.590.566 lei fără TVA. Termenul de execuție a lucrării este de 24 luni din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor pentru parking.

Parking Gheorghe Dima nr. 39B

Un parking cu 221 de locuri așezate pe cinci niveluri subterane și supraterane va fi construit pe strada Gheorghe Dima din Zorilor.

Consilierii locali au aprobat în octombrie 2020 documentația și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiții „Construire parking sub/suprateran, deviere rețele, branșamente și racorduri la utilități, str. Gheorghe Dima nr. 39B, Cluj-Napoca”.

Valoarea totală a investiției este de 28.263.370,48 lei (cu TVA). Parcarea va avea regim de înălțime de 2S+P+2E cu acoperiș terasă circulabilă, protejată parțial de pergole. Capacitatea parkingului va fi 221 de locuri. Finanțarea investiției se va face din fonduri bugetare, durata de realizare fiind de 24 de luni, din care 18 luni – execuția lucrărilor.

Parking Piața Cipariu

Piața Cipariu urmează să intre într-un amplu proces de modernizare, un nou parking subteran pe trei niveluri fiind propus în zonă. Planul Urbanistic Zonal a fost lansat în consultare publică de Primăria Cluj-Napoca.

Parcarea subterană va avea trei niveluri și o suprafață de 3.300 metri pătrați. În total, va pune la dispoziția clujenilor circa 300 de locuri noi de parcare.

Parking Albac - Azuga

În martie 2019, s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unui parking pe strada Albac cu un regim  de înălțime 2S(două subsoluri) + D(demisol) + P(parter) + E(etaj) + T(terasă). Ulterior, primăria a aprobat și indicatorii tehnico-economici pentru Parkingul Azuga, cu toate că mulți locuitori din zonă s-au declarat împortiva acestei investiții.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 30,5 milioane lei. Finanţarea se fce din fonduri de la bugetul local, iar durata de realizare este de 24 luni.

Viitorul parking ar urma să aibă 362 de locuri şi va presupune dărămârea a 8 garaje din tablă.

CITEȘTE ȘI

Demolarea garajelor, pe repede înainte! 1000 de proprietari, somați să degajeze spațiul

 

abonare newsletter