Actualitate

La târgurile de mărțișoare în Cluj-Napoca vor avea acces doar cei vaccinați, testați sau trecuți prin boală. GALERIE FOTO

Chiar dacă mai sunt câteva zile până în 1 martie, clujenii pot cumpăra începând de astăzi mărţişoare celor dragi de la comercianţii care şi-au expus marfa spre vânzare în diferite locații din municipiul Cluj-Napoca.

 

 


Accesul în târguri este condiționat. Pot intra în cadrul târgurilor doar clujenii vaccinați, cei care au trecut prin boală sau care au un test PCR sau antigen negativ.

Ce semnifică mărțișorul?

Mărtişorul, un obiect artizanal însoţit de un şnur alb şi roşu, joacă rolul unui talisman protector care echilibrează lupta dintre bine şi rău. El anunţă venirea primăverii şi este oferit celor dragi în luna martie.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

O legendă spune că, atunci când se afla la păscut cu turma sa de oi, Baba Dochia (Sfânta Martira Evdokia din calendarul bizantin), a legat un fir de aţă de o pară găsită din întamplare pe islaz chiar în ziua de 1 martie. Astfel, aceasta a devenit prima persoana din istorie care a purtat un mărţişor la început de primăvară. Din acest motiv, în unele regiuni nu se lucrează în ziua de 1 Martie, pentru a nu o supara pe Baba Dochia, care va trimite iarna şi gerul înapoi.

O altă legendă a mărțișorului este aceea că soarele a coborât pe pământ. Potrivit legendei, într-o zi soarele a vrut să danseze într-o horă, așa că a venit pe pământ luând înfățisarea unui tânăr. Însă soarele a fost furat de către un zmeu.


 Pentru că nu mai exista căldura soarelui și razele acestuia nu mai mângâiau pe nimeni, lumea s-a schimbat și nici măcar copiii nu mai râdeau. Un tânăr pe nume Mărțisor a avut curajul să îl înfrunte pe zmeu pentru a-l elibera pe soare. După ce a străbătut un drum lung de trei anotimpuri (vara, toamna si iarna), Mărțișor a ajuns la zmeu și s-a luptat cu acesta zile și nopți la rând, până a câștigat. Soarele a fost eliberat și a readus lumea la viață, însă Mărțișor nu a apucat să se bucure de soare din cauza rănilor din timpul luptei. Sângele lui s-a scurs pe zăpadă, iar acesta este unul dintre motivele pentru care șnurul mărțișorului este roșu cu alb.

 

CITEȘTE ȘI:

Târg de MĂRȚIȘOARE în centrul Clujului! Vor avea acces doar clujenii vaccinați, testați sau trecuți prin boală

Mărțișorul, afacerea de peste 30 de ani a unei clujence „Vremurile acum sunt grele, dar fără artă nu aș putea trăi”. GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter