Actualitate

Riscurile automedicaţiei cu antibiotice

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/14_ziua/antibiotice-mihaela-lupse.jpg" border="0" alt="Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj" title="Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, spune că automedicaţia cu antibiotice poate duce la creşterea incidenţei bolilor şi a duratei infecţiilor" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consumul de antibiotice creşte în sezonul rece cu toate că medicii atrag atenţia că acestea nu tratează virozele respiratorii.</p> <p>Medicii clujeni spun că numeroşi pacienţi folosesc antibiotice pentru răceală sau gripă şi, ceea ce este mai grav, fără reţetă, de multe ori la recomandarea unui prieten sau a unui vecin.</p> <p>„Există o variaţie sezonieră a consumului de antibiotice. Mai exact, în sezonul rece consumul este mai mare, din cauza virozelor respiratorii. Este greşit însă să tratăm virozele cu antibiotice deoarece ele sunt produse de viruşi, iar antibioticele luptă cu bacteriile”, a subliniat Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, în cadrul unui seminar interactiv cu publicul, organizat la Cluj de Houston NPA. Astfel, deşi specialiştii clujeni spun că este nevoie de aceste medicamente, ei atrag atenţia că ele trebuie folosite cu precauţie pentru a nu se ajunge la rezistenţa la antibiotice. Mai exact, abuzul de antibiotice şi folosirea lor inadecvată, cum ar fi de exemplu pentru „tratarea” gripei sau folosirea incorectă ca doză şi interval, poate determina rezistenţa la antibiotice.</p>

De exemplu, dacă medicul a recomandat tratament de şapte zile şi pacientul l-a întrerupt cu două zile înainte de termen, este posibil ca data viitoare bacteria care a provocat afecţiunea să nu mai poată fi distrusă cu acel antibiotic. „Rezistenţa este capacitatea de rezistenţă a bacteriilor la un antibiotic la care a fost sensibil”, a explicat Mihaela Lupşe.

Rezistenţa creşte mortalitatea

Medicii mai atenţionează că rezistenţa la antibiotice creşte mortalitatea, incidenţa bolilor şi durata infecţiilor, astfel că acest tip de medicamente trebuie folosite doar atunci când e nevoie şi doar după prescripţia medicului. În plus, extrem de importante sunt şi regulile de igienă, cum ar fi spălatul de mâini, pentru a reduce riscul de boli infecţioase şi implicit, consumul de antibiotice, a adăugat Lupşe.


Anual, medicii prescriu, la nivel mondial, 25.000 de tone de antibiotice, valoarea vânzărilor de astfel de medicamente ajungând astfel la circa 8 miliarde de dolari pe an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter