Actualitate

Lacul Tarnița, Mărișel și Gilău, zone din Cluj râvnite de turiști. Destinațiile au făcut „ravagii” pe internet

Românii s-au orientat anul acesta spre destinaţii care în urmă cu câțiva ani nici măcar nu existau pe harta turistică a ţării, iar printre acestea se numără Tarnița, Gilău și Mărișel.

 

Pe lângă acestea, localități precum Viscri, Criţ, Saschiz din judeţul Braşov sau sate precum Lunca de Sus din Harghita şi Breb din Maramureş, arată un studiu al unei platforme de rezervări hoteliere.


 

O destinaţie mai degrabă necunoscută la nivel naţional în urmă cu 10-20 de ani, zona lacului de acumulare Tarniţa: comune precum Râşca, Mărişel sau Gilău au devenit astăzi mult mai populare şi vizibile pe platformele de socializare. Cazarea la o cabană de 4 stele începe de la 200 lei de persoană pe noapte.


Astfel de destinaţii în care nu se făcea turism la nivelul actual în urmă cu 20 de ani primesc acum mii de turişti şi investitori care construiesc pensiuni şi facilităţi pentru turişti. Preţul unei nopţi de cazare începe de la 185 lei/noapte pentru două persoane şi poate depăşi 350 lei, în funcţie de condiţiile de cazare şi serviciile incluse.

„Românii au preferinţe dintre cele mai diverse în ceea ce priveşte destinaţiile interne în care caută să îşi petreacă îndelung aşteptatele vacanţe. Astfel, românii nu s-au orientat doar spre litoral sau Valea Prahovei aşa cum eram obişnuiţi, ci pare că şi-au îndreptat atenţia şi spre alte zone mai puţin populare, care s-au dezvoltat accelerat în ultimii ani şi care, odată descoperite, s-au bucurat de tot mai mulţi vizitatori. Printre aceste «noi» puncte de interes se numără suita de sate săseşti, unde te poţi bucura pe deplin de autenticitate, linişte, tradiţii şi mâncare delicioasă, preparată de cele mai multe ori de gazdele primitoare, cu ingrediente din grădina proprie. Viscri, Biertan, Criţ sau Mesendorf sunt doar câteva exemple, zona satelor săseşti din sud-estul Transilvaniei numărând în prezent circa 150 de mici sate şi aşezări rurale, întinse pe o suprafaţă de aproximativ 300.000 de ha”, se precizează în studiul platformei Travelminit.


Ce poate lacul Tarnița, Gilău și Mărișel să le ofere turiștilor?

Lacul Tarnița este un loc popular și adorat de clujeni care le oferă un loc aproape de casă pentru o escapadă în natură și o drumeție pe cinste, dar în ultima perioadă a început să fie vizitat și de turiști din alte părți. Zona este perfectă pentru drumeții, având multe trasee și obiective turistice. Cum altfel să privești uimitorul baraj și natura care-l înconjoară dacă nu de la înălțime, de la Piatra lui Lucaci, un loc de belvedere mirific din zonă? Cum acest loc concurează și Piatra lui Dan, amplasată puțin mai departe, tot lângă Lacul Tarnița. 

Totodată, pe lacul Tarnița cele mai importante activități sunt navigatul cu iole, plimbatul cu caiacul, pescuitul, plimbatul cu barca sau chiar înotul. Până anul acesta, pe lac se putea trece cu barca cu motor, dar autoritățile locale au întocmit un regulament care să interzică circulația cu acestea, pentru a putea feri natura de poluare. 


Tarnița este și un obiectiv turistic al localității Gilău, o altă destinație râvnită de turiști. Gilău este situat la poalele Munților Apuseni, la o distanță de aproximativ 15 km de municipiul Cluj-Napoca. Această zonă este de fapt așezarea pe care multă lume o leagă de voievodul Gelu, al secolului X, potrivit roturism-info.ro. Documentele medievale menționează localitatea Gilău în anul 1212, deși urmele arheologice sunt de mai bine de 3000 de ani în urmă. 

Cele mai importante obiective turistice pe care le regăsim în Gilău sau în apropiere, pe lângă Barajul Tarnița, sunt: Biserica din lemn Someșu-Rece, Castelul medieval Gilău, Castelul Wass-Banffy, Castrul roman de la Gilău, Conacul Gallus, Lacul Gilău, Lacul Someșul Cald, Pescuit sportiv și agrement, Rezervația naturală Cariera Corabia și multe trasee și drumeții montane. 


În cele din urmă, când vine vorba de Mărișel ne gândim direct la schi. Mărișel este o comună din județul Cluj, care se află în Munții Gilău (componenți ai Munților Apuseni). Aici toată lumea se strânge iarna pentru a putea practica schi pe pârtiile din zonă. În Mărișel prima zăpadă se așează la jumătatea lunii noiembrie și ține mult timp, până în luna aprilie. Acesta este un atu pentru practicarea sporturilor de iarnă, precum schiul.

Alte destinații căutate recent în România

Localitatea Viscri din Brașov a fost poziţionată pe harta turismului ţării noastre o dată cu vizitele recurente ale Prinţului Charles şi tot aceste vizite au impulsionat turismul în zonă. Preţul unei nopţi de cazare în Viscri începe de la 177 lei pe noapte, pentru două persoane.

Şi satul Breb din Maramureş, zona Vişeu, poate fi inclus în această listă, fiind adesea supranumit „Paradisul din Maramureş”. Un sat micuţ, bogat în tradiţii şi obiceiuri fermecătoare, Breb a devenit cu atât mai popular după anii 2000, ca urmare a punerii în funcţiune a mocăniţei, ce a impulsionat turismul în întreaga zonă. Turiştii care se cazează aici plătesc preţuri începând de la 185 lei / noapte pentru camera dublă.

O altă investiţie de anvergură ce a transformat o întreagă regiune anterior necunoscută publicului larg, într-una foarte căutată în prezent de către turiştii de toate vârstele este pârtia de bob de la SkiGyimes din Harghita. Peisaje ca în Austria sau Elveţia şi multă adrenalină, la doar circa 30 de km de Miercurea Ciuc, investiţia de 1,5 milioane euro punând localitatea Lunca de Sus pe harta turismului românesc.

„Tot mai multă atenţie a fost acordată în ultima perioadă şi turismului vini-viticol, astfel că multe dintre localităţile de pe Drumul Vinului sunt acum pe lista destinaţiilor de vacanţă ale românilor care iubesc degustările de vinuri şi poveştile spuse în mijlocul podgoriilor. Multe dintre cramele aflate în zone cheie oferă în prezent şi cazare, astfel încât toţi cei ce le trec pragul să se poată bucura în voie de împrejurimi şi de soiurile aparte de vinuri cu care se mândresc oamenii locului. Este, de exemplu, cazul cramei Ceptura sau al cramei Basilescu”, se mai arată în studiul citat.

La mare căutare sunt şi sate precum Tălişoara, Micloşoara sau Valea Zălanului, locuri pitoreşti, liniştite, aparent uitate de lume, dar foarte căutate în ultima vreme de către turiştii care îşi doresc să experimenteze traiul străbun şi tradiţiile locale, deconectându-se totodată pentru câteva zile de la stresul din oraşele mari.

Poate cea mai cunoscută dintre destinaţiile turistice care nu existau în urmă cu două decenii, Mamaia Nord, este astăzi una dintre cele mai efervescente zone de pe litoralul românesc, în fiecare an fiind lansate noi hoteluri, cluburi, terase şi restaurante foarte populare în rândul turiştilor dornici de distracţie. Mamaia Nord găzduieşte de ceva ani şi unele dintre cele mai mari concerte şi evenimente internaţionale din Europa de Est, cum ar fi celebrele festivaluri Sunwaves sau Neversea. Deşi se raportează la un sezon scurt, preţurile ajung aici şi la peste 2.000 lei/noapte pentru o cameră dublă.

CITEȘTE ȘI:

Parcul de sculptură Arkhai, escapada perfectă lângă Cluj-Napoca. E unic în lume datorită creațiilor din fân. GALERIE FOTO

 

Cheile Tureni, zona perfectă pentru o aventură și un picnic la apus, lângă Cluj-Napoca

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter